Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6
  1. #1
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dyymianek
    Dołączył
    06 2012
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa 156 FL SW 1.9 JTD 115KM@140KM
    Postów
    106

    Domyślnie Brak kierunkowskazów i awarii + samochód nie odpala - brak błędów

    Witam,
    Od kilku dni miałem problem, że nie zawsze załączały mi się kierunkowskazy, raz na kiedy nie chciał się załączyć. Dzisiaj jadąc całkiem brakło kierunkowskazów i nie działają wcale, zobaczyłem, że awaryjne też nie działają. Zamykając samochód z centralnego kierunki normalnie migają. Jakie było moje zdziwienie jak zajechałem pod pracę a tu nie mogę odpalić samochodu. Kręci normalnie, brak błędów, a nie chce zapalić. Odłączyłem klemę na trochę i to samo. Do tego mam nowy akumulator więc to raczej nie powinno być problemem.
    Co mogło się stać, że znikły mi kierunki i do tego nie mogę zapalić samochodu?

    Pacjent to AR 156 FL 1.9 JTD 115KM.

  2. #2
    Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Dołączył
    03 2011
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000
    Postów
    2,003

    Domyślnie

    Posprawdzaj bezpieczniki koło aku

  3. #3
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dyymianek
    Dołączył
    06 2012
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa 156 FL SW 1.9 JTD 115KM@140KM
    Postów
    106

    Domyślnie

    Problem z odpalaniem rozwiązałem w sumie prawie od razu bo okazało się, że tak jak mówisz winny był bezpiecznik przy akumulatorze. Szukając bezpieczników od kierunkowskazów ruszyłem bezpiecznikami pod maską i od tamtego momentu nie dało się odpalić, poprawiłem bezpiecznik i odpala.
    A co do kierunkowskazów, raz działają raz nie, jak wpadnę w dziurę to przestaje działać, także pewnie luzuje się przekaźnik pod kolumną kierownicy? Gdzie go tam mogę zlokalizować?

  4. #4
    Użytkownik Maniak resoraków
    Dołączył
    07 2014
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd
    Postów
    37

    Domyślnie

    na bank jest to przekaźnik jak ci nie działają kierunki z awaryjnymi, nie wiem jak jest po fl, ale przed, jak zdejmiesz oslone pod kierownica od razu zobaczysz niebieska kostke, wystarczy ja pociągnoć w strone kierowcy i potem w dol i wyjdzie

  5. #5
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dyymianek
    Dołączył
    06 2012
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    Alfa 156 FL SW 1.9 JTD 115KM@140KM
    Postów
    106

    Domyślnie

    Rozebrałem kolumnę, ale od spodu nie mogę zlokalizować tego przekaźnika. Albo ja go nie widzę, albo go tam nie ma?

    Attached Images Attached Images
    Ostatnio edytowane przez dyymianek ; 21-12-2014 o 11:39

  6. #6
    Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Dołączył
    06 2010
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003
    Postów
    500

    Domyślnie

    U Ciebie przekaźnik jest pewnie pod czujnikiem VDC (ta kostka z napisem Bosch). Musisz pewnie zdjąć poduchę, kierownicę, a później czujnik VDC. Trzeba uważać bo czujnik chyba trzeba będzie później kalibrować.

    Dodano po 4 minutes:

    Tutaj masz instrukcję co i jak


    Zatem zrobione - opiszę co i jak może komuś się przyda.
    - zdejmujemy dolną obudowę kierownicy (3 wkręty od spodu)
    - odkręcamy poduszkę (3 śruby z tyłu kierownicy), odpinamy poduszkę, profilaktycznie przed tym zabiegiem odłączyłem akumulator
    - odkręcamy kierownicę, po zdjęciu zaślepki ukazuje się śruba 24 (użyłem klucza nasadowego) - bez problemu
    - zdejmujemy kierownicę
    - odkręcamy element... nie mam pojęcia jak się nazywa (obręcz z nawiniętą w środku taśmą), odpinamy wtyczkę
    - odkręcamy "pudełeczko" z napisem BOSCH (czujnik ESP?) - ja nie wypinałem wtyczki, zszedł bez problemu i wisiał na kablach
    - wymieniamy przerywacz

    Po zamontowaniu nowego przerywacza podłączyłem na chwilę akumulator żeby sprawdzić czy kierunki działają.
    Jeśli wszystko jest OK montujemy w odwrotnej kolejności.

    Co do błędów VDC to żadnego w czasie jazdy nie zaobserwowałem.
    Podłączyłem kompa i także żadnych błędów.



    Ostatnio edytowane przez lukash ; 21-12-2014 o 12:29 Powód: Dodano



    Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

    Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 30-08-2015, 21:02
  2. Brak napięcie , alfa nie odpala brak błędów
    Utworzone przez rychuslu89 w dziale 156
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 22-08-2014, 08:07
  3. [159] alfa 159 1.9 8v brak mocy, nie kręci się.brak błędów
    Utworzone przez mateusz-07 w dziale 159/Brera/Brera Spider
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 20-05-2013, 09:01
  4. Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 06-12-2012, 22:49
  5. Brak awarii + defekt kierunkow
    Utworzone przez b.pawelek w dziale 156
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 25-05-2010, 16:37

nie odpala

alfa brak kierunkowskazow nie odpala

kreci ale nie odpala nie dzialaja kierunki

przekaznik kierunkowskazow powoduje nie odpalenie samochodu

alfa Romeo 147 1.9 jtd brak koeunkowskaozow.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory