Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Sosnowiec / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 - 2.4 jtd
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 h 22 m

Domyślnie 156 - 2.4 jtd - mam juz dośc i proszę o pomoc !!!

Witam,

Wiem że post długi ale dla mnie na prawde ważny i bardzo proszę o jego przeczytanie.

bardzo proszę o jakieś pomysły, wnioski. Zaczeło sie od tego że od dłuższego czasu siedziałem na tym forum, szukałem informacji aż po pól roku szukania kupiłem alfe 156 z silnikiem 2.4 jtd z 2000 roku. Wszystko super, autko zadbane, ładnie utrzymane, przyjemnie chodzilo. Stało sie kupiłem, wyjechałem, po około 60 kilometrach spokojnej jazdy auto zaczeło strasznie kopcic i tracic moc. Przy powrocie do właściciela auto staneło i już nie zapaliło... Na linke i w droge. Kupa nerwów itp. koniec końców auto trafiło do mechanika. Poszło turbo... a przy okazji wałek rozrządu, korbowód, tłok, pompa... Wszystko zostało wymienione plus nowy olej, filtry itp. Pojechałem po auto przy końcu skladania (300 kilometrów od domu) miało byc już ok i co ? Auto odpaliło i ... zgasło. Raz drugi trzeci itp. Pali tyko na plaka... Po rozebraniu, podłączeniu pod komputer (wyskakuje błąd położenia wałka rozrządu ale był sprawdzany 3 razy i jest na 100 % OK). Po kilku godzinach stwierdzili że to objaw typowy dla immobilajzera, rozebrany, sprawdzony jest ok... Następny pomysł jest taki że jest coś z komputerem sterującym silnikiem - jest to kolejny koszt i to nie mały.

Proszę o jakieś rady, wydałem sporo pieniędzy i na auto i już na prawde duże na naprawe a zrobiłem nim kilka kilometrów, trwa już kilka tygodni... A ja mam dośc i jestem coraz zrezygnowany... Prosze o jakąś pomoc...

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Ogier Avatar pitt24
    Mieszka w
    Bielsko Biała/Kozy
    Auto
    AR 156 2.0 Selespeed, obecnie AR 156 JTD Turismo Internationale oraz AR 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    3 h 28 m

Domyślnie

z Twojego opisu wygląda,że ten "zadbany" egzemplarz okazał się zajechanym 4 kołowcem...po 60 km auto po prostu się rozsypało...ciekawe co na to poprzedni właściciel - myślę, że sprawa skończyła by się w sądzie - bo ewidentnie Cie nabił w butelkę.(chyba,że uprzedzał o dolegliwościach alfy i o całej sprawie wiedziałeś) - tak czy inaczej współczuje Ci i podziwiam za determinacje w doprowadzeniu auta do używalności...
    na mój gust to faktycznie mógłby być czujnik połorzenia wału, ale skoro był sprawdzany... gdzie naprawiasz alfe?
    Pozdrawiam Piotrek
    byłaAR 156 2.0 Selespeed
    jest AR 156 1,9 Jtd TI oraz AR 159 JTDm

Mieszka w
    Sosnowiec / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 - 2.4 jtd
    Czas spędzony na forum
    1 h 22 m

Domyślnie

Cytat Napisał pitt24 Zobacz post
    z Twojego opisu wygląda,że ten "zadbany" egzemplarz okazał się zajechanym 4 kołowcem...po 60 km auto po prostu się rozsypało...ciekawe co na to poprzedni właściciel - myślę, że sprawa skończyła by się w sądzie - bo ewidentnie Cie nabił w butelkę.(chyba,że uprzedzał o dolegliwościach alfy i o całej sprawie wiedziałeś) - tak czy inaczej współczuje Ci i podziwiam za determinacje w doprowadzeniu auta do używalności...
    na mój gust to faktycznie mógłby być czujnik połorzenia wału, ale skoro był sprawdzany... gdzie naprawiasz alfe?
    No właśnie auto podobno było sprawne, prawdopodobnie te części poszły przez to że turbina poszła, olej itp. Prawdopodobnie turbo pociągneło reszte podczas jazdy z tym kopceniem. A naprawiam w Turku, nie pamiętam nazwy wiem tylko że właściciel ma na imię chyba Damian. Nie bardzo opłacało mi się ją sciągac gdzieś tutaj do mechanika.

QBA
    QBA jest nieaktywny
    Użytkownik Romeo Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA ROMEO 166 2.5 V6 24v 2000 r || FIAT Tempra SW 1.9 TD
    Czas spędzony na forum
    31 d 15 h 7 m

Domyślnie

Na mój gust to twoje auto raczej zostało zapicowane do sprzedazy, nie widać było że silnik był wcześniej ruszany ??? Dziwne troche że po 60 km od kupna padł.
    Skoro miałeś nerwy i zdecydowałeś się na remont auta to napewno remont robi nieodpowiedni mechanik, obcykany gość by to zrobił.
    Może poprostu poszedł czujnik położenia wałka rozrządu i to jego należało by wymienić.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    SERWIS KLIMATYZACJI
    Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
    Pomiar grubości lakieru.

Mieszka w
    Sosnowiec / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 - 2.4 jtd
    Czas spędzony na forum
    1 h 22 m

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    Na mój gust to twoje auto raczej zostało zapicowane do sprzedazy, nie widać było że silnik był wcześniej ruszany ??? Dziwne troche że po 60 km od kupna padł.
    Skoro miałeś nerwy i zdecydowałeś się na remont auta to napewno remont robi nieodpowiedni mechanik, obcykany gość by to zrobił.
    Może poprostu poszedł czujnik położenia wałka rozrządu i to jego należało by wymienić.
    Właśnie nie widac żeby silnik był ruszony, czy zły mechanik no nie wiem, w kliku go próbują robic bo to większy warsztat. Podobno czujniki były sprawdzone i wałka i wału rozrządu, ale słyszałem też gdzieś że nie zawsze da się te czujniki sprawdzic. Trzeba na razie podłożyc inne czujniki może i wtedy zobaczymy. Nie orientujecie sie może czy te czujniki od 1.9 jtd pasują do 2.4 jtd ?

A może ktoś widział albo miał do czynienia z tym egzemplarzem http://allegro.pl/show_item.php?item=575741138

Hanys Romeo Pokaż na mapie Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTDM '05 Lancia Ypsilon '03 1,3 Multijet
    Czas spędzony na forum
    22 d 7 h 22 m

Domyślnie

oddal bym auto wlascicielowi a sprawe do sadu,ewidentnie Cie zrobil na silnik...Ciekawe ile na prawde mial przebiegu.

Użytkownik Ogier Avatar kaiowas
    Mieszka w
    bytom
    Czas spędzony na forum
    8 h 33 m

Domyślnie

Współczuje ,wiesz ja nie widze zwiazku padnietej turbiny z uszkodzonym wałkiem rozrzadu?czy tez korbowodem?gdy umiera turbina to auto nie jedzie i kopci ,no chyba,ze cosik z turbiny leci do kolektora ssacego?masz moze jakies fotki?chetnie bym popatrzył.To jest autko z tego linka ,który wsawiłes?bo z opisu widac,ze kolo który je sprzedawał to jakis przeketacz: wersja Pininfarina (Giugiaro)?Acha ,nie ma zwiazku uszkodzonego czujnika z imobilajzerem.Ja troche tym mechanikom nie do konca bym zaufał-szkoda,ze autko masz tak daleko,podskoczył bym Ci pomóc...Powodzenia.
    Trzy domki ostatnio ustawiałem milicjantom i przy jakim wietrze....

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien
    Czas spędzony na forum
    3 d 10 h 37 m

Domyślnie

Pierwszy blad - kupiles auto w miejscu, gdzie roi sie od samochodowych cwaniaczkow i hochsztaplerow. Widzialem kilkanascie aut w Wielkopolsce i kazdy, ale to kazdy byl niezgodny z opisem wlasciciela/handlarza. Glownie tyczylo sie to blacharki. Wg zapewnien, auta nie uderzone, po ogledzinach, nawet laika, nie bylo po co nawet sprawdzac miernikiem lakieru - naprawione w tak haniebny sposob.

Jesli juz wtopiles, a auto poza silnikiem jest bez zarzutu (na zdjeciach wyglada ladnie), napraw je lub przeloz silnik kompletny z gwarancja od firmy, ktora ma renome i daje papiery na takie rzeczy. Proponuje M JET'a 175.

I, na Boga, nie rob tego w Turku! Po raz kolejny stracisz kase i po raz kolejny zrobia z Ciebie przyslowiowego wała... Raz wystarczy. Auto do Krakowa, albo na Śląsk (lub do Zaglebia ) i bedziesz zadowolony.

Droge sadowa odradzam - beda koszta, porownywalne do naprawy i bedziesz czekal miesiacami. A autem chcesz pewnie jezdzic.
    Ostatnio edytowane przez Krajcok ; 16-04-2009 o 20:52
    Krajcok
    GT JTD Q2
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar groszek
    Mieszka w
    l
    Auto
    156 1,9JTD '99
    Czas spędzony na forum
    8 m

Domyślnie

Od razu odcholować auto temu cwaniakowi co ci go sprzedał i zrobić koło d.... tak zeby się zesrał. Ewidentnie sprawę kierowałbym do sądu! Po kupnie pprzejeżdzasz tylko 60 km i trup na miejscu to coś tu jest nie tak.

Użytkownik Ogier Avatar 77alfisti
    Mieszka w
    SOSNOWIEC
    Auto
    SUZUKI GSX-F
    Czas spędzony na forum
    2 h 43 m

Domyślnie

jestem tego samego zdania co moi przedmówcy, turbina ma niewiele wspólnego z korbowodem i tłokami, jak dla mnie to silnik jest zajechany na amen, masz prawo zażądać zwrotu pieniędzy z powodu wad ukrytych o których sprzedający nie miał chęci Cię informować,
    Grześ
    6 lat - AR 146 1.4 TS tropico verde
    2 lata - AR 166 2.4 JTD nero metallescente

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)