Problem - bardzo słabe hamulce

freeco

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 3.2 V6
Pacjent AR 156 .

Mimo wymiany tarcz i klocków (tył/przód) nadal efektywność hamowania jest tragiczna.

Pedał jest dość twardy , a hamulce zachowują się jak posmarowane smarem .

Trzeba naprawdę mocno nacisnąć na pedał żeby był efekt włączenia się ABS.

Tarcze od montażu zrobiły około 1000 km .

Serwo wygląda ze działa . Co jest grane ?

EDIT

Hamulce nie są zapowietrzone.

Ostatnia edycja:
Dokładnie spróbuj odpowietrzyć - masz tam do tego celu przy hamulcach taką małą nakrętke, a jak to nic nie da to chyba niestety pompa....

Ostatnia edycja:
Rozumiem że pytasz o JTD (o ile dobrze pamiętam) - wakupompa (próżniowa) nie daje podciśnienia i serwo nie działa, albo całe serwo z pompą do wymiany

Ostatnia edycja:
wygada na to ze ma Kolega za slabe cisnienie w ukladzie = prawdopodobnie servo

Mam identyczne objawy co ty. Sprawdź zawór na pompie wspomagania. Nie wiem jak jest w 156 ale u mnie zawór jest połączony rurką z kolektorem ssącym i jest koloru żółtego. Pod nim jest gumowa uszczelka która może być już sparciała i przepuszcza powietrze. Niestety samej gumki nie kupisz ale koszt wymiany zaworu to około 40 zł.

Mam identyczne objawy co ty. Sprawdź zawór na pompie wspomagania. Nie wiem jak jest w 156 ale u mnie zawór jest połączony rurką z kolektorem ssącym i jest koloru żółtego. Pod nim jest gumowa uszczelka która może być już sparciała i przepuszcza powietrze. Niestety samej gumki nie kupisz ale koszt wymiany zaworu to około 40 zł.

Też o tym pomyślałem i sprawdzę .

To na czym stanęło, że bankowo to jest servo? Bo mam te same objawy, pedał twardy przy hamowaniu, wszystko jest w porządku klocki, płyn hamulcowy. Jeszcze raz sprawdzę czy nie są zapowietrzone dla pewności.

To się podczepię bo u mnie też pedał twardy z tym że raz na jakiś czas a za chwilę potrafi wpaść w podłogę, odpowietrzany z 4 razy i bez zmian serwo z pompą ?

U mnie to samo - zapomnijcie o pompie. Wymieniłem na nówkę z wersji poliftowej z większym tłokiem, ale bez zmian. Trzeba na pedale stanąć, żeby zatrzymać auto.
Fart, że jeżdżę teraz 159 ale szóstkę trzeba na sezon wyciągnąć. Będę zmieniał serwo na używkę, opiszę czy pomogło.

Jeśli hamulce słabe a pompa wymieniona i układ odpowietrzony to jaja dzieją z serwo hamulcowym. Inne przyczyny nie ma.

Wolałbym wiedzieć "czy pomogło" zanim wywalę 524zł na zamiennik. Zresztą wymiana na cokolwiek do najłatwiejszych nie będzie należała. Kto robił przy v6 to wie. Czy używka od 147 podchodzi? Bo z tego modelu są najmłodsze.

Amortyzatory
Powrót