Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Selespeed - dziwny problem

krzysgol
    Gość

Unhappy Selespeed - dziwny problem

Witam, potrzebuję pomocy!

Moja skrzynia zachowuje się ostatnio bardzo dziwnie. Niestety problem postępuje a ja potrzebuję auta na wyjazd majowy

1. Nie świeci się żadna kontrolka błędu, nic nie miga...

2. Jak odpalam rano i próbuję wyjechać, to nie wchodzą biegi. Dokładnie jak próbuję dać dźwignią + albo - to przez chwilę jest taki cichy dźwięk i auto lekko drży, silnik minimalnie zmniejsza obroty (2-3 sek). Potem przestaje tak, że słychać głuche stuknięcie. Można to porównać do próby puszczenia sprzęgła na manualu przy wciśniętym hamulcu.

3. Problem znika po zgaszeniu auta, przekręceniu na mar, zmianie biegu ma 1 (teraz, przy zgaszonym silniku można bez problemu). Odpalam i mogę jechać. Niestety muszę to teraz robić coraz częściej 2 a nawet 3 razy zanim po uruchomieniu silnika mogę spokojnie wrzucić bieg.

3. Jak stanę na światłach albo w korku (na 1). To zdarza się (coraz częściej), że nagle silnik zwalnia, auto zaczyna drżeć, a po puszczeniu hamulca (!) jedzie do przodu, ale powoli, tak jak na manualu gdy się puści sprzęgło bez gazu. Jak wtedy zrzucę na N, to jest sytuacja jak z pkt. 2, tzn. nie wchodzą biegi, trzeba zgasić itd.

4. Auto było w serwisie powypadkowym (podrapane drzwi) i po odebraniu, problemu nie było przez jakieś 2 tyg. Ale nie robili nic przy silniku, skrzyni, prawdopodobnie po prostu odpięli akumulator, albo zresetowali kompa?

Co to może być? Wiem na pewno, że muszę zmienić przepływkę, bo zaczynam mieć lekkie dolegliwości opisane w innych tematach, (lekkie krztuszenie, utrata mocy, rano po odpaleniu auto trzyma powyżej 1K3 RPM, a po rozgrzaniu opuszcza na normalne 500. Sonda jakiś czas temu była wymieniana). Nie sądzę, żeby to było, nawet pośrednio, źródło problemu, bo zdarza się on również, gdy auto jest ciepłe, silnik pracuje równo i na postoju trzyma 0K5 RPM.

Proszę o pomoc, Pozdrawiam

Użytkownik Świeżak Avatar Homer155
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDm QV-Line TCT

Domyślnie

Cześć .Prawdopodobnie czeka cię ustawienie i kalibracja sprzęgła.

kilu
    Gość

Domyślnie

Jedz na serwis niech ci sprawdzą aktywator skrzyni i pompę wysokiego ciśnienia od Selespeed'a. Może masz gdzieś wyciek oleju i ciśnienia odpowiedniego nie wytwarza. Kalibracja nic tu nie da. Ewentualnie kończy ci się wysprzęglik.
    Co do drżenia po puszczeniu hamulca, sprawdź napięcie na sondzie bo prawdopodobnie jest walnięta.
    Wsadzałeś oryginał czy zamiennik?
    Ja mam teraz podobne objawy i to właśnie sonda, z tym że moją da się jeszcze uratować.
    Pozdrawiam

krzysgol
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Ponieważ nie zanosi się, żebym przez najbliższe parę dni mógł się wyrwać do serwisu w godzinach pracy, postaram się dodać trochę faktów do tematu.

Poprzedni problem z autem wyglądał tak: po odpaleniu dawał przejechać krótką chwilę, a potem zaczynał szarpać, albo w ogóle nie jechał. Wciskałem gaz a on nic, ew. szarpnął po chwili tak, jakby ktoś we mnie nieźle puknął. Na początku pomagało doprowadzenie do 7K obr, przez sek przed wyjazdem, potem już nie pomagało. Jakkolwiek silnik nie miał problemów z uzyskaniem obrotów na N. Zrobiłem na chłopski rozum: odpiąłem przepływkę, nie pomogło, więc kupiłem sondę, pojechałem wymienić. Pomogło od razu na szarpanie, moc wróciła po 1 - 2 dniach. Kupiłem zamiennik, ale też nie najtańszy bez wtyczki. Zapłaciłem trochę ponad 50% oryginału, i jakoś ze 2x więcej niż za najtańszy.

Być może niepotrzebnie oszczędzałem. Dzisiaj zapaliła mi się na chwilę kontrolka wtrysku (what a hell ). O tym dalej.

Co do nowych informacji o aktualnym problemie:

1. Płyn w układzie. Powinien mieć kolor czerwony, ew. żółty (czy odwrotnie). U mnie ma pomarańczowy. Jak nie patrzeć, ani żółty ani czerwony. Wygląda mi to na kolejny mały szczegół przypadkiem pominięty przez poprzedniego właściciela. (Może mi się wydaje, ale i tak powiesiłbym go na krześle elektrycznym, za klimę i przylutowany tłumik). Ciekawe, czy zmieszanie płynów mogłoby mieć takie następstwa? Od kiedy kupiłem moją 156, przejechałem nią ok. 15 tys. i wcześniej nie zauważyłem nic nieprawidłowego w pracy skrzyni.

2. Jak pisałem, zapaliła mi się dziś kontrolka wtrysku. W wolnej chwili zgasiłem i odpaliłem, a kontrolka została. Zgasła przy ok. 4 KRPM , jak wyjechałem z korka i ruszałem na 1. Podczas tej jazdy, ok 1h wcześniej, raz pojawiły się opisane wcześniej objawy, pomogło zgaszenie i odpalenie.

3. Co do kontrolek, przypomniało mi się, że kiedyś (ze 2, może 3 miesiące tamu) zapaliła mi się kontrolka skrzyni, jak odpaliłem auto. Zdaje się, że nie było reakcji na ruchy lewarkiem. Po zgaszeniu i odpaleniu, nie zapaliła się (nie pozostała zapalona dłużej niż inne) i wszystko działało. Zdarzyło się to tylko raz.

4. Pisałem wcześniej, że pomaga jak na wyłączonym silniku dam +, -. Wczoraj myślałem że już nie pojadę dalej, szarpał, jechał jakby na półsprzęgle. Koszmar. W końcu, jak zatrzymałem się na czerwonym, to zgasiłem i przełączałem sobie +, N, R, N, + itd., tak z minutę. Jak odpaliłem, to wszystko zaczęło działać normalnie. Żadnego śladu po problemie, aż do dzisiejszego powrotu z pracy kiedy raz, jakby trochę odpuścił sprzęgło, jak stałem na czerwonym (lekkie trzęsienie auta itd.), ale i tak jest 1000 razy lepiej niż wczoraj.

U, rozpisałem się. Mam nadzieję, że będzie wam się chciało to czytać... . Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Witam.

Podłącze sie do tematu, bo skrzynia zaczyna mi wariować w podobny sposób. Mam już kilka pomysłów co to moze byc ale zapytam czy Kolego Krzysgol poradziłeś sobie juz z tym problemem i ew. w czym leżała przyczyna owych zachowań skrzyni ??
    Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi !!
    podrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E60 530i

Domyślnie

Witam.

Podłącze sie do tematu, bo skrzynia zaczyna mi wariować w podobny sposób. Mam już kilka pomysłów co to moze byc ale zapytam czy Kolego Krzysgol poradziłeś sobie juz z tym problemem i ew. w czym leżała przyczyna owych zachowań skrzyni ??
    Z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi !!
    podrawiam[COLOR="Silver"]

pitt24
    Gość

Domyślnie

Z selespeedem jest tak, że bez podłączenia do komputera "na oko" nikt Ci nie pomoże.
    Skoro nie mruga kontrolka skrzyni ja stawiałbym na konczace sie sprzegło...moze docisk sie wyzionął ducha... kiedy miałem wymieniena sprzegło??
    W skrzyni jest olej? W zbiorniczku modułu selespeed tez? to są rzeczy, które możesz zrobić sam.
    Obawiam się jednak, że bez podpięcia do komp.niewiele się dowiesz.
    Przyczyna może też tkwić w ukłądzie sterującym skrzynią (komputerze skrzyni)...wtedy to będzie grubsza sprawa...
    tak czy inaczej - powodzenia!

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Gdyby pompa wysokiego ciśnienia nie działa świeciłaby ci się kontrolka skrzyni na desce.
    Jeżeli nic nie mruga to raczej coś mechanicznego, sprzęgło, biegi, baardzo stary olej w skrzyni , zły olej w ukł. Selespeed.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

tom_ash
    Gość

Domyślnie

Witam serdecznie
    Zaczne od tego że jestem pierwszy raz zalogowany na forum więc proszę o wyrozumiałość, a piszę ponieważ mam dziwny problem ze skrzynią selespeed tj. wrzuca wszystkie biegi w górę i w dół natomiast podczas jazdy nie za każdym razem wrzuca 2 bieg, przechodzi na 1 i zaczyna migać ale za np. trzecim razem wrzuci.
    Czy ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim?

Użytkownik Świeżak Avatar Homer155
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Giulietta 2.0 JTDm QV-Line TCT

Domyślnie

Cytat Napisał tom_ash Zobacz post
    Witam serdecznie
    Zaczne od tego że jestem pierwszy raz zalogowany na forum więc proszę o wyrozumiałość, a piszę ponieważ mam dziwny problem ze skrzynią selespeed tj. wrzuca wszystkie biegi w górę i w dół natomiast podczas jazdy nie za każdym razem wrzuca 2 bieg, przechodzi na 1 i zaczyna migać ale za np. trzecim razem wrzuci.
    Czy ktoś z kolegów spotkał się z czymś takim?
    Miganie wyświetlacza wskazuje na niski poziom oleju w układzie selespeed.