• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Drgania karoserii na każdym biegu 2.4 JTD

swap126p

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 2.4 JTD
Witam, mam taki problem, na każdym biegu przy przyspieszeniu cała karoseria drga. Czy to mogą być poduszki czy koło dwu masowe ?? 2.4 JTD 135 kuców. Dodam jeszcze że przez to jest bardzo czuły gaz i na każdym wyboju szarpie. Czy ktoś miał coś podobnego ?

Jeżeli chodzi o drgania najbardziej odczuwalne na niskich obrotach, które łatwo wyczuć na pedałach to również polecam sprawdzenie pół osi, a dokładniej przegubów wewnętrznych. Miałem taki sam problem, w swoim 1.9 JTD. Po wymianie Alfa aż płynie po dodaniu gazu.

Niestety ale przerabiałem to jakieś 2 tygodnie temu, myślałem że to poduchy, albo półosie, a niestety okazało się że to dwumas:/

To mnie kolego załamałeś. Ile takie coś Cię kosztowało ??

A u mnie była to półoś wewnętrzna.Koszt używki do 159 240zł

Wysłane z Nokii 3310

Jutro wejdę pod Nią i się wszystkiego dowiem, więc dam znać ;)

Dwumas, sprzęgło, robocizna itp 4500zl. Ale może u ciebie będzie to półpoś, czego Ci życzę;)

A może łożysko podpory półosi.Kiedyś miałem podobne objawy w Citroenie C5.Wymiana łożyska pomogła tylko,że oprócz wymiwnionych objawów było słyszalne delikatne huczenie.

Dwumas, sprzęgło, robocizna itp 4500zl. Ale może u ciebie będzie to półpoś, czego Ci życzę;)

W 156 2.4 JTD tyle to w polifcie 175KM? Kolega ma wersję 'bez udziwnień'. (Kiedyś planowałem zakup tej 175KM ale widzę, że układ napędowy to w utrzymaniu jakiś kosmos, w porównaniu do wcześniejszych wersji)

Dwumas ze sprzęgłem do wcześniejszych modeli to max 2000 za komplet.
Olej, wymiana itp. to chyba max 1000.

No Ja mam tego 175KM, i fakt że części są drogie (dwumas to już wogóle, do 150KM kosztuje ok 1200-1500zł, do 175KM 2800-3000zł), no ale cóż, Alfa nie jest wyborem z rozsądku, tylko z miłości:P

Jeździłem rok na bardzo rozwalonym dwumasie (tak wiem, nieodpowiedzialnie ale nie było kasy). I nie było absolutnie żadnych wibracji podczas rozpędzania, tylko przy ruszaniu i zmiany biegów.

Skoro poszarpuje, sprawdź poduszki i półośki.

Amortyzatory
Powrót