• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Temperatura 2.4 jtdm

Auto
Alfa Romeo 156 fl 2.4jtd
Witam, jak to w końcu jest z tą temperatura, na internecie jest mnóstwo tematów ale żaden w jakikolwiek sposób mi nie pomógł, jedni piszą ze temperatura rzędu 70st w zimie ( nie mówie o dużych mrozach bo max - 10 do 12,14 na plus) jest normą dla jtd, drudzy ze powinna bezwzględnie na temperaturę trzymać 90st i ja zgodził bym sie właśnie z tym drugim stwierdzeniem, jest to mój pierwszy jtd ale wydaje mi się ze silnik który ma 70st jest niedogrzany, dla przykładu, posiadam też golfa 3 1.6 był rozwalony termostat i tez trzymał 70st przy jeździe z góry potrafił spać do 50 st, zmieniłem termostat i ciągle jest 90 i wydaje mi sie ze to jest dobra temperatura, wracając do Alfy, posiadam wersję 2.4 20v 175km silnik przy temperaturze okolo 0st na miejscu nie potrafi sie nagrzac nawet do 70 max 50 st, w czasie jazdy muszę trzymać ponad 2 tys obr bo inaczej nawet do 70 sie mie nagrzeje, bywa też tak ze przez chwilę osiągnie 90st i zachwile spada na 70st i tak juz zostaje, nie jeżdżę z włączonym ogrzewaniem ponieważ nie chcę odbierać silnikowi ciepła, ktoś może sie wypowiedzieć, tak ma być czy termostat juz padł?? Bo według mnie termostat do wymiany, z góry dzięki za odp i sory za błędy bo pisze z telefonu.

pierwsza sprawa jest taka, że wskazania na zegarach nie zawsze się pokrywają z tym co pokazuję po podłączeniu kompa. I od tego trzeba zacząć skoro chcesz się dowiedzieć jaką masz temp. silnika. Druga sprawa że faktycznie jest ciężko dogrzać konkretnie silnik JTD. A sprawa trzecia skoro idzie Ci temp. do 90 i spada na 70 zegarowe to znak że termostat się otworzył. Wskazania na liczniku czasami odbiegają nawet o 10' od faktycznej temp.

Mam 2.4jtd i po zmianie termostatu temperatura utrzymuje się na pierwszej kresce jak cisne to wychodzi lekko ponad kreskę. Równo z kreska pokazuje na kompie 88st. W lecie raz doszedłem do 90st na kompie 102 ;)

Dokładnie tak, kabinowy pokazuje cuda przerabiałem to w poprzedniej, sprawdź jaką temp pokazuje ecu w danych momentach i bedzie wszystko jasne

Czyli na ten moment zakup kabla i komp? Bo kabel od Vag, a chyba nie podejdzie prawda? Jakiś program polecacie żebym mógł sobie to w domu sprawdzić? No i niby kisielu pod korkiem ani na bagnecie nie mam więc hmm, ciężko stwierdzić,

Jak w poprzedniej jtd wymienilem termostat wraz z czujnikiem to latem nie raz zamykało budzik z temp w kabinie[emoji15] ale po podpięciu do kompa ochłonąłem gdy zobaczyłem 90 pare stopni[emoji6] i jeszcze się dziwiłem że jest prawie 130 a kontrolka sie nie pali i wciąż jadę[emoji6]

Jeśli chodzi o podręczny zestaw to interfejs bluetooth ELM 327 sie sprawdza wraz z jakąś apką na androida, praktycznie na każdej podstawowe parametry sprawdzisz, do bardziej zaawansowanych potrzeb to FES z kablem na laptopa

Ja mam elem bluetooth i aplikacje na androida alfaObd z marketu.

Nie demo, wystarczająca bo przez elema i tak nie masz dostępu do poduszek i całej reszty, a w demo masz kasowanie błędów logi, parametry silnika. Czyli to co na codzień wystarcza

Tez testowłem w wersji demo, ale do celów jakie opisujesz bardziej podchodzi mi piston

Na chomikuj jest torquepro ;) fajna apka i do tego dupohamownia testowalem i pomyłka jest o 3KM w stosunku do tego co fabryka podaje

Okej więc bede załatwiał sprzęt :D czyli na kompie ma mi pokazać 90st inaczej termostat na śmietnik?

Miałem to samo w ts, temperatura nie dochodziła powyżej 70 stopni, wolno się rozgrzewał, termostat był przyblokowany na pozycji otwartej. Po wymianie termostatu wskazówka w kabinie pokazywała więcej i zawsze dochodziła do 90, potem spadała. Na wykresie z kompa widać ładnie jak termostat się otwiera i zamyka, temperatura waha się od 84 do 96. Kilka tematów niżej wrzuciłem fotkę.

Mam nadzieję, że masz świadomość, iż na wskaźniku kreseczka między 50, a 90 to wbrew temu co by logika wskazywała nie oznacza 70 stopni C? :)
Jak dobrze kojarzę to przy tej kreseczce było 80 stopni ;)

Nie mam :d myślałem ze to 70 szczerze mówiąc :dd czyli jest możliwość ze jest git? :d sie okaże jutro spróbuję sie wpiac, oby było dobrze :)

Mam jescze prośbę , szukam na necie tego programu Fiat Ecu Scan i nigdzie nie moge go zlapac , ma ktoś może go i mogłby podeslać na e maila ? bardzo bym byl wdzieczny, przemoo285@wp.pl

Amortyzatory
Powrót