Witam,
mam giga problem z felgami
mianowicie kupilem 4 mies temu alfe 156 2.4jtd sw 2000r. przy wymianie opony mechanik zwrocil mi uwage na to ze mam zle felgi - nic sobie z tego nie zrobilem do momentu az felga przetarla mi przewod hamulcowy (ogolnie wewnetrzna strona felgi obciera o kolumne i zacisk hamuclowy)
moje felgi wygladaja tak:
teraz pytanie jakie powinny byc felgi 15" moje niby oryginalne 6.5Jx15 ET41 albo ET41.5 (mechanik mowil zeby felga nie obcierala powinna miec ET 37.5/38)
opony mam 195/65/15
z gory dzieki za pomoc...
//Edit:
a moze to nie felgi sa zle, wiec gdzie szukac przyczyny obcierania felgi?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kolega [MENTION=72295]komisarz[/MENTION] mial podobny problem i jemu obcieraly odwazniki
odwaznik w lewym kole odkleilem calkowicie bo to on przecieral mi przewod hamulcowy - byl przyklejony zaraz na rancie felgi (10g - tak ze straty duzej nie ma), nie zmienia to jednak faktu ze felga trze o kolumne (nawet bez odwaznika)
z tego co patrzylem to tam nie ma w ogole miejsca miedzy felga/kolumna a zaciskeim (moze z 3mm)...
nie da sie tego problemu jakos wyelminowac? czy jedynym rozwiazaniem to montaz felg z et tak jak mi powiedzial mechanik et37.5 albo et38 (ten mechanik twierdzi ze te felgi co mam to sa z "innej alfy" sugerowal ze sa z 147) - mi zdaje sie ze sa fabryczne 6.5Jx15 ET41 albo ET41.5 - takie powinny byc z fabryki?
ten koles chce mi sprzedac niby oryginalne z alfy 156 6Jx15 ET38 takie jak to:i twierdzi ze problem zniknie...
//Edit:
mechanik cos jeszcze szemral pod nosem o tarczach hamulcowych ze ktos cos pewnie wymienial i zle wlozyl czy cos, tarcze maja jakis wplyw na to?
//Edit:
w ciagu niecalych dwoch miesiecy na przednich kolach mialem juz dwie "gumy" (raz w lewym, raz w prawym) i w lewym przodzie przeciety przewod hamulcowy
//Edit:
zaloze nowy temat na ogolnym moze ktos rozwiaze moj problem...
Temat przekleilem z "Jedyny temat o felgach i kołach, poprzednio "Co sadzicie o tych felgach???""