• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kody silników JTD - różnice

• Autor wątku Autor wątku Matti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Matti

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco
Witajcie, chciałbym zasięgnąć wiedzy na temat różnic w budowie silników JTD.
1. Konkretnie czym różnią się między sobą silniki o oznaczeniach AR37101 oraz 937A2000? Wiem, że to odpowiednio 110KM i 115KM, ale czy są jakieś różnice w budowie bloku, głowicy itp? Czy te silniki są między sobą zamiennie?
2. Czy silniki 8V ale odpowiednio uniJet (110KM, 115KM) oraz MultiJet (120KM) różnią się tylko wtryskami, ECU, a sama budowa silnika jest taka sama? Czy osprzęt (alternator, pompa wspomagania, sprężarka klimatyzacji itp) są zamienne?
3. Tak samo jak to się ma w wersjach 16V czyli na przykład 192A5000, a 937A5000?

110 a 115 brak różnic
115 a multijet 120 to ta sama konstrukcja,poza osprzętem. Kompresor kilmy w kazdym dieslu 1.9 bedzie taki sam tylko 2.4 mają inny. Czy alternator bedzie taki sam w 156 a w 147 ( bo w 156 nie było silnika 120 ) nie.dam głowy ale na pewno można je podmieniac bo nawet ze 159 pasują mimo ze "mocniejsze"

Silniki 16v blokiem sie nie różnią podobnie głowicą.Różnice są w osprzecie( kolektory,turbiny,układ zasilania)

a nie jest tak ze 115 ma inne wtryski jak 110 ? i ma inne sterowanie turbiny?

110 a 115 brak różnic
115 a multijet 120 to ta sama konstrukcja,poza osprzętem. Kompresor kilmy w kazdym dieslu 1.9 bedzie taki sam tylko 2.4 mają inny. Czy alternator bedzie taki sam w 156 a w 147 ( bo w 156 nie było silnika 120 ) nie.dam głowy ale na pewno można je podmieniac bo nawet ze 159 pasują mimo ze "mocniejsze"

Silniki 16v blokiem sie nie różnią podobnie głowicą.Różnice są w osprzecie( kolektory,turbiny,układ zasilania)
Czyli zarówno 110KM, 115KM i 120KM są między sobą zamienne? Mówię o gołych słupkach.

Wysłane z mojego OnePlus 5T przy użyciu Tapatalka

a nie jest tak ze 115 ma inne wtryski jak 110 ? i ma inne sterowanie turbiny?
105KM ma turbo o stałej geometrii, a 110KM i 115KM mają to samo turbo o zmiennej geometrii GT1749V. Wtryski różnią się chyba tylko końcowymi tr,ema cyframi ale z tego co mi wiadomo to są zamienne.

105KM ma turbo o stałej geometrii, a 110KM i 115KM mają to samo turbo o zmiennej geometrii GT1749V. Wtryski różnią się chyba tylko końcowymi tr,ema cyframi ale z tego co mi wiadomo to są zamienne.

Nie

Co do słupków to ja zawsze ( na przykladzie 2.4 ) sądziłem że słupki silników dwu i czterozaworowych są takie same.

Mało tego taki sam.slupek byl już nawet w 2.4 td. Obstawiam że w 1.9 jest podobnie.

Jeszcze się tak zastanawiam nad 105KM wersją, jakie są różnice w osprzęcie to wiadomo, ale jak to jest z blokiem? To samo co w reszcie 1.9? A co z silnikami z Punto, Marea itp, wersje 80 konne to to samo?

Fiat ma takie same silniki. Wersja 80 koni nie ma intercoolera.
105 nie różni sie ani blokiem ani głowica od innych 8v

No tak, bo to wolnossący silnik. Mi chodzi o różnice w budowie samych słupków. Czy są te same bloki, głowice, tłoki itp? Z tego co wyczytałem to mogą być różnice w miskach olejowych, a co z resztą.

Nie ,nie jest wolnossacy. Nie ma wolnossacych jtd:o

Właśnie Panowie bardzo nurtujący mnie ostatnio temat. Ponieważ w mojej belli kompletnie posypał się silnik (urwany grzybek zaworu wydechowego, który wbił się w tłok przy okazji niszcząc głowicę i wtrysk) szukam silnika 1,9 jtd 8v. W okolicy nie znalazłem nic godnego uwagi o mocy 115 km. Mam natomiast możliwość kupienia kompletnego silnika (pompa wtryski, turbina) 120 km z serii multijet. Czy taka podmiana jest możliwa?

Amortyzatory
Powrót