• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Montaż spryskiwaczy reflektorów

Ridicz

Nowy
Auto
156 SW 1.9 JTDm 16v 140KM
Cześć, chciałbym zapytać o porady w montażu spryskiwaczy reflektorów do 156FL. Mam zamiar zmienić moje ledwo świecące lampy na soczewki, prawdopodobnie z xenonami i potrzebuję do tego ogarnąć ten temat. Na alledrogo jest jakiś uniwersalny kompletny zestaw spryskiwaczy z pompką i zbiorniczkiem. Badał ktoś coś takiego? Boję się, że ta pompka nie ma takiej mocy jaką powinna mieć do lamp, albo że się to po prostu rozpadnie. Chcę po prostu zwykłe spryski do lamp na zderzaku, bez cudów jakby co.

Link do aukcji: (nie mogę jeszcze dodać linka, więc wystarczy po slashu wkleić to do adresu po allegro pl)
spryskiwacze-lamp-xenon-xenonowe-alfa-romeo-156-i5815282619.html

Ale zastanów się czy tak na prawdę potrzebne są Ci te spryskiwacze. Ja mam w swojej oryginalne ksenony jak i spryskiwacze lamp i powiem Ci że staram się ich zbyt często nie używać bo strasznie dużo płynu pobierają i specjalnie założyłem światła do jazdy dziennej. Nie wiem jak te z allegro sie spisują Ale też za pewne będą pożerać dużo płynu chyba że zrobisz sobie osobny włącznik.

Dzięki czalson, fajna sprawa ten przekaźnik. Co do samego pomysłu, to głównie chodzi o to, że na przeglądzie czy podczas kontroli, ktoś może zwrócić uwagę, że xenony są, ale spryskiwaczy nie ma i dowód zabrany. Z nimi całość wygląda legitnie. Zawsze mogę jakieś atrapy zrobić, ale wolę już chyba działające XD

156FL ma juz przygotowane elektrycznie spryskiwacze lamp. Brakuje tylko:
- przekaznika (ten zaproponowany fajna sprawa, mam taki) i bezpiecznika , za schowkiem jest ich miejsce
- zbiornika plynu na 2 pompki z pompa
- instalacji spryskiwaczy (normalny zderzak nie ma uchwytow pod spryskiwacze)

Wydymione samsungiem.

ja u siebie właśnie unieruchomiłem spryskiwacze
Zacinały się, ciurkały jak smarki u niemowlaka.
Dla mnie bajer nie funkcjonalny.

Oprócz tych spryskiwaczy musisz miec jeszcze samopoziomowanie, bez tego tez Ci diagnosta nie podbije dowodu. Nie zapomnij o odpowiedniej lampie jesli juz chcesz byc na prawie. Na lampach sa oznaczenia czy jest to halogen czy xenon ;)

Aż tak to chyba nie potrzebuję być zgodny z prawem :D Bardziej mi chodzi o taką rzecz, która może się rzucić w oczy komuś, kto ogarnia ten temat. Raczej nikt podczas kontroli, czy badania nie będzie mi sprawdzał czy mam układ samopoziomowania. Chociaż z tego co czytałem, to i tak ludzie nawet jak mają, to odłączają te spryski, bo leje na całe auto i płyn zużywa szybko. W sumie te atrapy to może nie taki zły pomysł :D Miał ktoś w ogóle jakieś problemy, albo zna kogoś kto miał przez przerabiane lampy? (Oczywiście nie mówię tu o chińskich xenonach 12000k bez soczewek) Jak stoję w korku, to przed autem z przodu tworzy się mój cień od świateł auta za mną, takie mam lampy :(

Samopoziomowanie musi być w samochodach powyżesz 2000 roku produkcji z tego co pamiętam a poniżej tego roku wystarczy elektryczna regulacja świateł ;) Ciebie elektryczna regulacja nie dotyczy bo masz fl.

Często zerkają przy założonych ksenonach czy na desce jest regulator poziomu świateł.
Jeżeli jest to zaczynają być podejrzliwi bo świadczy to o dokładce i sprawdzają czy są wszystkie elementy potrzebne do legalnego użytkowania dołożonych ksenonów.

Nie lepiej ogarnąć dobrze te lampy co masz? Jeżeli odbłyśnik jest w dobrym stanie to może dobra żarówka i polerka kloszy załatwi sprawę? :)

No właśnie nie wiem. A przy samych soczewkach ze zwykłymi H7 chyba nie trzeba tego stuffu dodatkowego? Bo chciałbym to zrobić u Proxima, a On robi xenony i zwykłe soczewki na normalnych żarówkach. Jeśli nie trzeba, to w sumie nie będę się pchał na siłę w xenon.

Ridicz, też miałem taki dylemat. Zdecydowałem się na H7 na soczewce (taki zestaw nie wymaga sprysków i poziomowania, ponieważ przepis mówi coś o 2000 lumenów, halogen H7 ma ~1300-1500). Pojeździłem tak dwa tygodnie i dołożyłem konwerter H.I.D 4300K. W życiu nie wrócę do halogenu. Dwa przeglądy i cztery kontrole policyjne za mną, spryskiwaczy nie mam, ani poziomowania. Wszystko ładnie. Tip: wożę paczkę mokrych chusteczek, którymi myję co jakiś czas lampy, zasyfione wyraźnie gorzej świecą. No i oczywiście soczewka jest konieczna, na odbłyśniku nie ma prawa bytu. Pilnuj ustawienia świateł i tyle.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót