• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Koło pasowe dwumasowe Impergom - warto?

Auto
AR 159 Sedan 2,0JTDM 170PS Nero Carbonio
Witam,

Poszukuję do swojej belli koła pasowego dwumasowego (2.4 JTD). Na allegro znalazłem dość tanie koło firmy Impergom. Miał ktoś z Was styczność z produktami tej firmy? Warto to kupić?

Pozdrawiam

Też kupiłem oryginał w takiej cenie.
Konstrukcja inna niż tego co miałem w aucie, porządniejsza. Cos z tym kołem poprawili.

Niestety mieliście racje. Impergom nie jest najlepszej jakości. Za namową Pana z autosklep24 zakupiłem koło Impergom. Niestety rozpadło się na 2 części po 0,5 roku użytkowania (10tyś km). Całe szczęście pasek wielorowkowy pozostał na wewnętrznej części koła, która pozostała na wale silnika. Zdecydowanie odradzam. Podobno autosklep24 wycofał te koła po moim przypadku.

Wyglądało to tak:

Pozdrawiam!

Niestety mieliście racje. Impergom nie jest najlepszej jakości. Za namową Pana z autosklep24 zakupiłem koło Impergom. Niestety rozpadło się na 2 części po 0,5 roku użytkowania (10tyś km). Całe szczęście pasek wielorowkowy pozostał na wewnętrznej części koła, która pozostała na wale silnika. Zdecydowanie odradzam. Podobno autosklep24 wycofał te koła po moim przypadku.
Pozdrawiam!

impergom robi prawie wszystkie gumy do alfy na pierwszy montaż, aż nie chce mi się wierzyć że wypuścili taki badziew. Sam założyłem koło tej firmy i na razie jest ok. Mam nadzieję że po prostu miałeś pecha.

impergom robi prawie wszystkie gumy do alfy na pierwszy montaż, aż nie chce mi się wierzyć że wypuścili taki badziew. Sam założyłem koło tej firmy i na razie jest ok. Mam nadzieję że po prostu miałeś pecha.

To ciekawe, bo kupiłem w serwisie oryginalne koło pasowe Alfa Romeo i miało na sobie napis Dayco... Widocznie zmienili dostawcę. Jeżeli chodzi o jakość gum stosowanych na pierwszy montaż, to akurat w moim wypadku po 8 latach musiałem wymienić ich dość sporo...

To ciekawe, bo kupiłem w serwisie oryginalne koło pasowe Alfa Romeo i miało na sobie napis Dayco... Widocznie zmienili dostawcę. Jeżeli chodzi o jakość gum stosowanych na pierwszy montaż, to akurat w moim wypadku po 8 latach musiałem wymienić ich dość sporo...

bo koło pasowe robi dayco, mówiąc o gumach miałem na myśli głównie przewody

ja założyłem to koło jakieś 5 tyś temu i na razie jest ok zobaczymy co będzie dalej mam nadzieje ze nie spotka mnie takie coś jak kolegę :)

ja założyłem to koło jakieś 5 tyś temu i na razie jest ok zobaczymy co będzie dalej mam nadzieje ze nie spotka mnie takie coś jak kolegę :)

mi właśnie stało się z tym kołem to co koledze barteczko. Wytrzymało niecały rok i ok. 25 tys km. Jednym słowem - nie kupować tego badziewia, a jak ktoś już takie założył - dawać więcej na mszę :-)

żeby było mało - przy okazji to koło rozpie..ło mi napinacz... echhh znowu tysiączek w plecy

Ostatnia edycja:
mi właśnie stało się z tym kołem to co koledze barteczko. Wytrzymało niecały rok i ok. 25 tys km. Jednym słowem - nie kupować tego badziewia, a jak ktoś już takie założył - dawać więcej na mszę :-)

żeby było mało - przy okazji to koło rozpie..ło mi napinacz... echhh znowu tysiączek w plecy

Kolego, czy ty przypadkiem nie oddawałeś do Nagórskich swojej lalki? Coś mi wspominał Nagórski, że przyjechała Alfa z ropie$%^&$%^m rozrządem przez to koło pasowe.

Żeby nie było OT, jestem właśnie po wymianie koła pasowego w ostatniej chwili...

Kolego, czy ty przypadkiem nie oddawałeś do Nagórskich swojej lalki? Coś mi wspominał Nagórski, że przyjechała Alfa z ropie$%^&$%^m rozrządem przez to koło pasowe.
Żeby nie było OT, jestem właśnie po wymianie koła pasowego w ostatniej chwili...

nie to nie ja, u mnie na szczęście nic się nie stało, rąbnęło na niskich obrotach i pasek nie spadł z rolek tylko piszczał na tej gumie co została na kole. Przed awarią słyszałem jakieś stuki na wolnych obrotach ale sądziłem że to dwumas przy sprzęgle - nie przyszło mi do głowy że nowe koło pasowe może się tak rozwalić.

Właśnie wróciło to moje koło z reklamacji, nie liczyłem że od razu uznają reklamację i sie nie myliłem, ale na szczęście nie muszę się już bujać po rzeczoznawcach bo odpowiedzieli po terminie i tym samym reklamacja sama się uznała :-)

Jako ciekawostkę załączam Wam pismo z powodem odmowy... wynika z niego że części Impergom mogą być stosowane tylko do fabrycznie nowych samochodów bo potem mogą pojawić się już mikroluzy i wibracje (do tłumienia których to dwumasowe koło jest zresztą przeznaczone). Pan sprzedawca widocznie ze szklanej kuli wywróżył stan mojego silnika :-)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót