• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Kontrolka CODE

• Autor wątku Autor wątku tomasz777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz777

Guest
witam wszystkich.
Mam problem w mojej Alfie. Kiedy przekręcam kluczyk w stacyjce zapala się kontrolka CODE.
Musze kilka razy cofnąc kluczyk żeby zgasła.
Dzieje się to coraz częsciej.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przekręć kluczyk i poczekaj, po paru sekundach sama zgaśnie. Jak nie to problem z immobiliserem. Spróbuj z zapasowym kluczykiem, czy jest tak samo

Podobno pomaga rozebranie obudowy kolumny kierowniczej i przeczyszczenie anteny od immo[przy stacyjce]

a poza tym istnieje opcja szukaj ;) często się tak dzieje jak koło stacyjki nazbiera się brudu lub wilgoci

Popieram kolegów, czyszczę tą antenkę wokół stacyjki co ok. pół roku, czasami nie działa przez kurz, a czasami przez wilgoć

z drugim kluczykiem jest to samo,czyscilem antene ale niestety nic to nie daje.

Sprawdź kable czy mają przewodność i podobno przeczyszczenie przekaźników przy AKU komuś pomogło na taką przypadłość...

Mialem to samo.Co zrobilem? Spray z srodkiem czyszczacym do zlaczek elektrycznych i zaraz po aplikacji sprezonym powietrzem by wywialo ze srodka brud,przylozona szmatka przy tym zapobiegla upackaniu wszystkiego dookola.Efekt? Tona syfu na szmatce i kluczyk czyta za kazdym razem.
Pozdrawiam.

Btw, nic nie rozmontowalem,spraj,pistolet z powietrzem,szmatka dookola stacyjki i zapuscilem sprezone powietrze,2 razy starczyly.

Ostatnia edycja:
A gdzie dokladniej jest ta antenka bo tez nie raz mi nie laczy code :)

po prostu przeczyśćcie sobie całą stacyjkę. ring od imo jest między srebrną częścią a plastikiem obudowy. a i kluczyk nie zaszkodzi czasem wytrzeć

Gdzieś kiedyś przeczytałem o ośmiokrotnym przekręceniu kluczyka raz po razie w celu zresetowania immo. Mnie pomoglo ;)

potwierdzam pomaga ale problem potrafi potem wrócić po jakimś czasie, czyszczenie pomaga zapobiec takim błędom później

a mnie juz w ogole nie chciało czytać kluczyków, pojechałem na stacje kompresor i działa pierwsza klasa :D

Trzeba pamiętać, że antenka ma dwa końce. Jeden przy stacyjce, a drugi z wtyczką w puszce immo głęboko pod kolanami kierowcy. Ja miałem dwukrotnie problem właśnie z tym drugim końcem - po przeczyszczeniu jak ręką odjął.

Witam ja mam trochę inny problem ponieważ przy odpalaniu gaśnie mi CODE ale cały czas mi świeci kontrolka od awarii układu wtrysku.

Skoro nie ma innego wyjścia to trzeba podpiąć przy okazji poduchy sprawdze :)

To ja podepnę się pod temat. Przedwczoraj jadąc sobie nagle zaświeciła się kontrolka wtrysku i samochód nagle zgasł. Zatrzymałem się i próbowałem go odpalić i tak za trzecim razem odpaliła i kontrolka zgasła. Przejechałem jakieś 200m i znów to samo tylko, że wtedy już samochód zapalił za ósmym razem i było ok do dzisiaj. Wsiadam rano do samochodu, przekręcam kluczyk, wszystkie kontrolki gasną oprócz kontrolki wtrysku i CODE... No i samochód nie chce odpalić:/ Może ktoś z Was wie o co chodzi?

stawiam na antenke z imobilajzera :] miałem to samo w pierwszej AR 156

witam:)znowu mam problem z ta kontrolka code.Zaczeła sie znowu palic jak zapalałem sinik a kontrolka jeszcze sie paiła.Od tej pory znowu szwankuje.Ostatnim razem jak miałem ta awarie to nic nie robiem,samo sie naprawilo.Czy to moze byc cos z elektryka?Jest tak ze jak raz zadziala to juz pozniej jest dobrze,a potem znowu nie dziala.

Amortyzatory
Powrót