• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Drążki kierownicze HART !!!

• Autor wątku Autor wątku gord
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

gord

Nowy
Auto
147
Koledzy,
chciałbym Was przestrzec przed zakupem części zamiennych firmy HART.
Około miesiąca temu stwierdziłem luz na prawym drążku kierowniczym, kupiłem drążek w hurtowni motoryzacyjnej no i założyłem go, potem zbieżność, itp.

W tym tygodniu usłyszałem znowu stukanie z prawej strony, sprawdziłem, a tu znowu ten sam drążek...

Może trafiłem na felerną część, ale wątpię.

Pozdrawiam

Nie, nie trafiłeś na felerną część, to jest właśnie "jakość" części z tej firmy. Jeżeli masz dowód zakupu i fakturę za montaż oddaj do reklamacji. Większość firm wymaga przedłożenia dokumentu potwierdzającego montaż w warsztacie samochodowym. Możesz też domagać się zwrotu kosztów wymiany, ale obawiam się, że trafisz na "mur", ale warto spróbować.

Hart nie jest producentem częsci samochodowych tylko siecią hurtowni motoryzacyjnych , a kupiłeś najtańszy chiński chłam "no name" sprzedawany na kilogramy , który hart właśnie importuje

Spróbuje to dziadostwo zareklamować, ale wątpię czy coś wskuram...

W każdym bądź razie muszę kupić następny drążek.
Jakiej firmy byście polecili drążki?

Słyszałem, że poleca się TRW lub Delphi.

Spróbuje to dziadostwo zareklamować, ale wątpię czy coś wskuram...

W każdym bądź razie muszę kupić następny drążek.
Jakiej firmy byście polecili drążki?

Słyszałem, że poleca się TRW lub Delphi.
Tylko TRW, lub Lemforder, Delphi też nie jest pewne.

Czepiacie się tego biednego Harta, a ma on produkty takiej samej klasy jak reszta importerów towarów z rynków dalekiego wschodu - lepsze lub gorsze, ze wskazaniem na te pierwsze.

Jedni powiedzą - lipa, po tygodniu do wymiany
Inni powiedzą - super, rok pojeździłem, to i tak dużo jak na nasze drogi, tyle samo zrobiłem an trw.

Trzeba mieć poprostu więcej szczęścia niż w przypadku produktów TRW czy Lemfoerder.

a co myslicie o drazku kierowniczym firmy SWAG ?? Co to za firma ?

Może być ;)
W mojej opinii - producent klasy Delphi czy Febi

Chcialem kupic TRW ale sa strasznie drogie a chyba nie jest to element zawieszenia ktory czesto sie uszkadza ??

TRW kosztuje około 150 zł za sztukę,
dlatego zdecydowałem się na Delphi - 80 zł/szt.

Mam nadzieję, że wytrzymają kilkadziesiąt tys. km.

kolega prowadzi dość duży warsztat samochodowy, zakładają dość dużo części z Delphi i jak dotąd wszystkie sprawują się bez zarzutów.

A ja zakupiłem nowe oryginalne Tarcze BOSCH na przód i co? lewa okazała się krzywa. Ot zaje***ta niezniszczalna niemiecka technologia.

Nie sprawdziłem, po prostu wstawiłem i dalej mam lekkie bicie przy hamowaniu.

Nie sprawdziłem, po prostu wstawiłem i dalej mam lekkie bicie przy hamowaniu.

No tak, to na 100% tarcza.
Akurat tarcze BOSCHa są jednymi z lepszych.

---------- Post added at 09:54 ---------- Previous post was at 09:52 ----------

heheh to widze masz 100% pewnosc ze to tarcza ;] a wyczysciles piaste szczotka druciana przed montazem? sciag tarcze zajedz do tokarza i niech ci sprawdzi bicie na tokarce...

Dokładnie.
99% bicia tarcz to błąd w montażu a nie wada tarczy.
Jakoś nigdy nie miałem bijących tarcz bez powodu, a już na pewno nie nowych.

Piasta miała twarde grudki syfu nie dające się normalnie wyczyścić szczotką więc jechałem papierem ściernym i teraz są na błysk. Czyściłem tak w sumie dwa razy bo myślałem że coś właśnie po minąłem że jakiś brudek został, ale sprawdzane drugi raz i jeszcze raz czyszczone, piasty są gładkie jak pupka i bicie nadal jest.

Amortyzatory
Powrót