Witam!
Czy ktoś z Was czepiał się rozbiórki/naprawy InfoCentera? Chodzi mi o problemy z wyświetlaniem po nagrzaniu tegoż elementu, bądź też pasy - wypalone piksele.
Ja dzisiaj, właśnie dopiero - skoro świt - rozebrałem to ustrojstwo u siebie (jak się okazało proste jak budowa cepa), przeczyściłem styki oraz wszystko to co mogłem zrobić, ruszałem kabelkami, taśmami i niestety - zero reakcji. Jak było tak jest.
Zrobiłem fotki samego wyświetlacza z płytką (bez płytki z diodami podświetlania):
Zdjęcia i opis problemu wysłałem do firmy zajmującej się naprawą wyświetlaczy - zobaczymy co poradzą. Jak nic, to kupię "nowy" używany na allegro.
Póki co mogę sobie wstawić swoje zdjęcie w okienko InfoCentera.
Mam ten sam problem. Napisz jak go "bezboleśnie" wyjąć.
Podobny problem miałem w Vectrze i pomogła tylko regeneracja w firmie z allegro (konieczna była wymiana ekraniku, może w alfach jest to samo).
U góry nawiewów, pod szybą, masz dwie imbusowe śruby, odkręcasz je i całość można już wyciągnąć. Później od dołu są małe śrubki na krzyżaka, jest ich może z 10. Odkręcasz je i odchodzi góra całości. Później już widać puszkę z wyświetlaczem - łączą ją z obudową takie same małe śrubki jak przed chwilą, bodajże 4. Po ich odkręceniu można wyjąć wyświetlacz, odłączyć kabel, wyświetlacz rozłączyć z obudowy.. Ale co dalej to jeszcze nie wiem..
Na elektroda.pl odpisali mi że: pasy -> słaby kontakt taśmy z LCD, brak wyświetlania po podgrzaniu -> brak kontaktu taśmy z LCD.. no spoko, ale jak to teraz naprawić, a może to jest nienaprawialne. Nie wiem..
Gdzie i za ile naprawiałeś to w Vectrze?
z tego co pamiętam to u tego gościa:
http://www.allegro.pl/item680559727_...b_naprawa.html
zaraz wyślę mu zapytanie, czy zrobi tez wyświetlacz z alfy.
Odp.: "Napewno nie da rady tego zrobić bo taśma jest zalana żywicą"
Ostatnio edytowane przez szymon ; 19-07-2009 o 14:55

a gdzie jest buzzer z komputera pokładowego?? bo mi nie działa a nie wiem od czego zacząć, gdzie szukać![]()
No w tym całym g....wnieRozbierz "domek", potem rozbierz wnętrze i masz głośniczek na wierzchu..

Qki i co poradziłeś sobie z tym problemem ?
...no ALFA, no fun !!!
Nie ma szans.. A na Allegro są tylko płytki te jak w/w, bez domków (plastiku), także można kupić wysoki wyświetlacz, wsadzić do wysokiego domku i cieszyć się wyświetlaczem przez x czasu (gdzie x należy do liczb nie za dużych), a można też kupić wyświetlacz niski i on pochodzi długo tylko jak go wsadzić do wysokiego domku? Będzie dziura.. a niskich housów nie sprzedają, rozbitka po FL ciężko znaleźć.
Ostatnio wpadł mi pomysł do głowy. Pociągnąć tą wiązkę gdzieś indziej, tylko gdzie! już nawet myślałem o schowku.. wsadzić tam sam wyświetlacz i niech leży.. Temperaturę tam bym miał lepszą, kiedy trzeba by było to by się zerknęło.. Ale on powienien być na wierzchu :/.. A w miejsce co zostało wsadzić nawigacje, na bank są jakieś rozmiarowo identyko jak dziura pozostałą po wyświetlaczu.. zgrabnie to podłączyć i by był lux.

Szkoda, że nie mogę gdzieś dorwać tego wysokiego, bo ja mam niski. Można by coś pokombinować. Czasami miewam szalone pomysły...![]()
...no ALFA, no fun !!!

Czesc, moglbys opisac dokladniej jak zdemontowac Infocenter? Moja Alfa postanowila mnie wlasnie pozbawic wyswietlacza temeperatury i poziomu oleju, w ogole wysiadl wyswietlacz, buzzer...
Moze jakies zdjecie konsoli i lokalizacja srub?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki