Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Swiatła cofania uszkodzony czujnik czy cos innego....

miirage
    Gość

Domyślnie Swiatła cofania uszkodzony czujnik czy cos innego....

Dziś zauważyłem, że jak tylko przekręcę kluczyk od razu zapalają mi się światła cofania, pomimo, że nie wrzucam biegu. Pewnie jeżdżę tak już od jakiegoś czasu, bo kontrolka, że coś z oświetleniem jest nie tak, świeciła się już długo, ale myślałem ze to postojówki, więc wymieniłem na diodowe.

I teraz moje pytanie z tymi światłami cofania, czy przyczyną jest uszkodzony czujnik cofania, czy może coś innego. No i jak go wymienić lub naprawić?? Czy da się to wykonać na parkingu przed bokiem. Czekam na pomoc bo utknąłem 500km od domu

jacek1968
    Gość

Domyślnie Swiatła cofania uszkodzony czujnik czy cos innego....

na 99 % czujnik cofania do wymiany , w 156 jest on zamontowany tak jakby pod akumulatorem.
    do wymiany trzeba wyjac akumulator i przez otwor w podstawie akumulatora bedziesz widzial czujnik , odlacz od niego wtyczke i sprawdz czy swiatla zgasly.
    Jezeli zgasly to czujnik do wymiany , koszt czujnika okolo 35 zl.
    Z wymiana powinienes sobie poradzic sam, potrzebny klucz 22 i troche pracy.
    powodzenia
    Ostatnio edytowane przez jacek1968 ; 31-03-2010 o 19:16

miirage
    Gość

Domyślnie

Wielkie dzięki Jutro sprawdzę co i jak. Pozdrawiam

zabazsc
    Gość

Domyślnie

Ja odświeżę temat. Natomiast mi światła wstecznego nie świecą. Kontrolka też nie wskazywała nic o tym. Czy to tylko bezpiecznik? Czy coś poważniejszego? I pytanie poza tematem gdzie znajdują się bezpieczniki bo mam AR 156 dopiero od piątku i szukałem i nie znalazłem. A grzebać wszędzie nie chce.

p.s.
    Oraz pytanie jak się zdejmuje przednie światła? Szukam po forum i nie widzę opisu:/ Nie wiem co mam odkręcić a co nie. Jeśli był już taki temat to proszę o linka. Z góry dzięki

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

U Ciebie ciężko powiedzieć. Wypnij kostkę z czujnika i zepnij go na krótko. Jak przekręcisz kluczyk i światła wstecznego będą świeciły tzn, że czujnik do wymiany. Bezpieczniki są przy lewej nodze kierowcy. Do zdjęcia świateł musisz zdjąć zderzak.

zabazsc
    Gość

Domyślnie

A ta kostka w którym miejscu się znajduje??
    No ale by zdjąć zderzak to gdzie mam co po odkręcać;/ nie umie się w tym połapać. Jak by ktoś umiał mi opisać cały zabieg zdjęcia zderzaka byłbym ogromnie wdzięczny lub podać do tego jakiś link.. Nie chce nie potrzebnie odkręcić pewnych śrubek

Użytkownik Ogier Avatar lubo89
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8v 120KM (166KM) 2008r.

Domyślnie

Gdzie znajduje się czujnik: odp na początku tematu.

zabazsc
    Gość

Domyślnie

Odkręciłem akumulator, pod nim miałem jakąś plastikową podkładkę(raczej oryginalnie wyglądała) a pod nią w tym samym kształcie "stolik" na akumulator i jakaś w nim dziura i nic więcej nie widziałem co by wskazywało na ten czujnik. Jak wygląda znalazłem na allegro ale nie zagłębiałem się dokładniej gdzie jest bo boje się, że coś nie tak odkręcę. Przydała by mi się fotka dokładnego miejsca jeśli ktoś takową posiada to poprosiłbym jeśli nie to jakiś przybliżający opisik. Z góry dzięki dla pomagających

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

U mnie światła cofania nie działały konrolka tez sie nie swiecila. Powodem był uszkodzony włącznik. Koszt okolo 70zł na necie i wszystko wrocilo do normy. Ja montowałem go w kanale. Jak wejdziesz pod auto patrz na cos wystającego do czego jest przyczepiona wtyczka z przewodem na wysokosci akumulatora.

---------- Post dodany o godzinie 16:53 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:53 ----------

Bede przy aucie to Ci zrobie fotke.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar FacesOfDeath
    Mieszka w
    podlaskie
    Auto
    AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r

Domyślnie

wlacznik światel cofania jest tu