Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Podświetlenie zegarów konsoli centralnej

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Ja kupiłem w Fiacie po 1zł żarówkę 12 1.2 taką wkładaną w tą plastikową stopkę/zatyczkę którą trzeba odkręcić z tyłu zegaru.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Ja to właśnie przerobiłem w niedzielę i bardzo żałuję, że nie porobiłem zdjęć. Postaram się to jakoś opisać.

Po pierwsze wyciągnąłem radio. Nie miałem specjalnych haczyków, więc wsunąłem długie śrubokręciki w oba otwory z jednej strony i pociągnąłem radio z tej samej strony, podważając od spodu. Potem to samo z drugiej strony. Dalej już wyszło samo. Na koniec odpiąłem dwie wtyczki i wtyk antenowy. Wtyczki są różne i nie da się podłączyć ich odwrotnie. W środku pozostał krótki blaszany tunel, który by wyjąć musiałem ścisnąć po środku stykając górę z dołem.

Pod wnęką od radia są cztery śrubki, które łatwo można wykręcić dużym krzyżakiem. Po bokach tej wnęki są dodatkowe śrubki imbusowe, schowane dosyć głęboko. Panel zegarków i radia u dołu trzymany jest tymi śrubami, ale na górze ma języki skierowane do góry, więc by ją zdjąć trzeba zrobić ruch jakby tam były zawiasy. Jest tylko utrudnienie z dołem ramki, która jest częściowo trzymana przez ramkę z pokrętłami. Ja ją lekko odgiąłem do siebie.

Same zegary są przykręcone czterema śrubami, które nie stanowiły żadnego problemu. Na tyle każdego zegara znajdziesz po dwie wystające oprawki (wyglądają jak wystające koreczki), które trzeba lekko przekręcić w lewo i wyciągnąć razem z żaróweczką. Żarówki są białe, szklane. Wymieniaj wszystkie 6, bo nowe będą świecić mocniej.

Montując wszystko zwróć uwagę na kable od radia. Między tyłem radia a ścianą przegrody nie ma za dużo miejsca i pokręcona wiązka może zostać ściśnięta i nie pozwolić wsunąć radio do końca.

Powodzenia.

Ps. Nie ruszane oprawki żarówek tak mocno siedzą, że nie dałem rady wykręcić ich wsuwając jedynie rękę przez wnękę radia. Bałem się też, że wypadnie mi oprawka z żarówką tam gdzieś do środka.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Dzięki za pomoc.
    Z taką instrukcją jak Twoja wymiana podświetlenia wskaźników na konsoli centralnej to bułka z masłem, poszło szybko i łatwo.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS '99

Domyślnie

a ja mam problem z zarowkami - podswietlenie konsoli nawiewu takie 3y cena za zarowki w ASO to 44zl - wiem ze sa 3y bo juz je wykrecilem prosta sprawa. Niestety nie stac mnie na takie 3 - w sumie to chyba kazdego jakie moze zaistalowac zarowki - moze ledy sa podobne za 3,4zl tylko nie wiem czy bea dzialac. help

maxiii1985
    Gość

Domyślnie

Witam kupilem dwa dni temu alfa 156 i nie mam podswietlenia predkosciomierza, obrotomierz swieci ale licznik nie mam pytanka jak sie do tego dostac a i ten maly wyswietlacz ktory jest tam tez nie swieci przepraszam jesli to nie ten dzial jestem nowy

ALFA ROMEO 1.8 TS 16V SEDAN 2000r.

z gory dziekuje

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Do licznikow dostajemy sie przez odkrecenie pierscienia zewnetrznego, wewnatrz sa 2 sruby u dolu i u gory zatrzask - proste i szybkie w demontazu.

PS
    A jak dostac sie do tych zarowek od pokretel klimatyzacji i nawiewu?

Kaembe
    Gość

Domyślnie

Witam

Mi też się przepaliła żarówka na wskażniku benzyny, poodręcałem wszystko tak jak opisano, wstawłem nową żarówkę i nie świeci .

Czy ktoś może mi powiedzieć czy może to być wina mojej żarówki, kupiłem Tungsram 12V, 1,2W W2x4,6D na stacji benzynowej, jej kształt jest nieco bardziej wydłużony od tej która się w Alfie przepaliła ale pasuje fizycznie do tej plastokowej kuwetki, tylko nie świeci. Dodam że nowe żarówki nie były przepalone.

A wy na jakie wymienialiście w swoich alfach, gdzie kupowaliści te żarówki'?

Pozdro

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

to może sprawdź czy w ogóle dochodzi ci tam napięcie ?

p.s
    zwykłe 1,2 W za max 1zł mam

miałem kilka razy że te druciki z żarówki były za bardzo zgięte i nie stykały z blaszkami w obudowie , oprawce - trzeba było lekko odgiąć i jedno i drugie i było ok

Użytkownik Rowerzysta Avatar berni82
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 2.4 jtd

Domyślnie

Witam, był kiedyś temat zmiany podświetlenia w alfie 166, jeśli ktoś dałby radę to znaleźć będę wdzięczny. Od paru dni próbuje znaleźć ten temat.

Prezess
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aro_1977 Zobacz post
    Do licznikow dostajemy sie przez odkrecenie pierscienia zewnetrznego, wewnatrz sa 2 sruby u dolu i u gory zatrzask - proste i szybkie w demontazu.

PS
    A jak dostac sie do tych zarowek od pokretel klimatyzacji i nawiewu?
    Możesz napinać jakoś bardziej obrazowo, bo nie zrozumiałem. Spaliła mi się jedna żarówka od obrotomierza, ta od dołu licznika.

Z wymianą żarówek stanu paliwa itd nie miałem problemu.

Nie mam tylko pojęcia jak wymienić żarówkę od pokrętła intensywności nawiewu.