@amadi90
- w twoim przypadku na razie nic nie rób, to jest moja teoria i trzeba ja sprawdzić.
- chyba że chcesz być królikiem doświadczalnym ?
- sprawdzenie zapchanych wtryskiwaczy to jest szybki test, na pracującym silniku na biegu jałowym odłączyć zasilanie pompy paliwa na 1- 2 sekundy, jeśli obroty pozostana takie same lub tylko trochę spadną, to wtryskiwacze są dobre.
- nigdy nie testowałem tej metody z innego forum, ponieważ nie znam sposobu wyłączenia pompy paliwa na 1- 2 sekundy ( przełącznik do przekaznika pompy paliwa ? )
@MarcinTM
- nie znam wyjasnienia dlaczego przytoczeniu faluje ale po zatrzymaniu zanikaja problemy zwiazane z falowaniem.
- ciekawe byłoby logowanie parametru " target idle engine speed." podczas tego kaprysu alfy.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 21-12-2009 o 07:57
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
co ja mogę jeszcze sprawdzić - co może dolegać temu mojemu aucie bo jeżdzę z tym praktycznei odkąd kupiłem. Może rzeczywiście jest tak, że jak jest cieplej to się to rzadziej zdarza albo łagodniej.
Dzisiaj jeszcze testowałem z odpiętą przepływką i też faluje.
Ostatnio edytowane przez Amadi90 ; 21-12-2009 o 21:22

przepustnica, krokowy
She is nothing like a girl you've ever seen before.. that was..
Witam.
nie chciałem zakładać nowego postu a więc podpiołem się obecny.
Zacznę może od przywitania się. Od 3 miesięcy jestem szczęśliwymposiadaczem alfy Romeo 156 2.0 TS Selespeed Sportswagon z 2000 roku. Miesiąc temu wystrzelił mi gaz do kolektora ssącego co spowodowało jego usterkę, a zarazem przekonało mnie że gaz to samo zło. Alfa dostał nowy kolektor i od tego czasu zaczęły się problemy z falującymi obrotami. Kolektor został wymieniony przez znajomego który pracuje w ASO w Alfa Romeo. Zaraz po wymianie zaczęły falować obroty . obroty faluają dopiero po rozgrzaniu się silnika w zakresie od 1700 do 2300 . na zimnym silniku obroty stoją na 1100 .On sam mówi że nie ma pojęcia co to może być , a z moich obserwacji wynika ze nie chce mu się za to zabrać bo zdaje sobie sprawę z problemu, a mnie to strasznie irytuje i wkur.. . Najlepiej wziąć kasę i się wypiąć. Po tej całej sytuacji sam zacząłem dochodzić problemu. Do Alfy zakupiłem interfejs diagnostyczny. Po podłączeniu pod UniDiagKWP2000 0331 program wykazał błędy:
Błąd 1:
"engine speed input circuit malfunction P0725"
tlumaczenie błędu:
P0725 - Obwód wejściowy prędkości silnika - usterka*
P0725 - Engine Speed Input Circuit Malfunction*
Błąd 2:
0X1744 item not found in list
S.C to. +Batt.V./ Above top limit, Intermittent, requested
Nie mam pojęcia co to są za błędy a więc proszę was o pomoc w tej sprawie. Zrobiłem również pomiary parametrów i otrzymałem takie wyniki. Dodam że pomiary zrobione zostały z plikiem definicji Alfa156TS_M155_N, i tak naprawdę nie jestem pewien czy są to poprawne definicje do mojej Alfy.
Lambda regulation row 1 () - 3.469
Self-adaptive FRA parametr - 2.2
Injection time - 0.988 do 1.334
Jeśli macie jakieś pomysły na rozwiązanie mojego problemu proszę was o pomoc. Dozo na drodze i pozdrawiam.
Ten "fachowiec" uszkodził któryś czujnik, może położenia wału? Ewentualnie przepływomierz, krokowiec
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
Co do fachowca nie chcę się wypowiadać. Dodam że w Alfie mam elektroniczną przepustnice i z tego co mi powiedzieli w ASO to nie robi się adaptacji tej przepustnicy. Ponoć po przekręceniu kluczyka w stacyjce w położenie MAR przepustnica ustawia się sama po 90 sekundach. O ile w tym ASO się mylą co do tej przepustnicy, to w jaki sposób ma dokonać resetu ECU i adaptacji przepustnicy ? W jaki sposób mogę sprawdzić czy nie została ona uszkodzona podczas wybuchu gazu wraz z przepływomierzem ?

- ładnie to ktoś ujął na tym forum
" falowanie obrotów to funkcja wielu zmiennych '.
- ciekawe ile tych zmiennych możemy znależc i poprawić.
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
bubu321 może Ty jesteś w stanie mi cos poradzić. Po przeczytaniu setek postów widziałem ze często doradzałeś potrzebującym![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki