Bicie przy hamowaniu

Auto
AR 156 1.6 T.SPARK 1998 r
Witam.
problem jest następujący. Przy duzych prędkościach 160km/h po wciśnięciu pedąłu hamulca odczówam bicie na kierownicy i jest to słychać w tle. Jesli jadę 90-100km/h tak sie nie dzieje.
Krzywe tarcze??? Moze miał ktos podobny problem. I jeszcze jedno zaóważylem że podczas skręcania autem gdy sie wolno toczę słychać cichy pisk tak jak by klocek ocierał o tarcze. Moim zdaniem przemawia to za krzywą tarczą.
Macie jakies pomysły?? Z góry dziękuję .

Jedną z przyczyn mogą być zwichrowane tarcze.
Trzeba zmierzyć grubość - nieraz gładkie jak szkło ale zbyt cienkie tez będą biły. Miałem identyczną sytuację. Bicie było przy każdej prędkości pow. 100kmh, a dodatkowo przy ok 90 chciało wyrwać kierownicę z rąk .

Sprawdziłbym też dokładnie zawieszenie.
Raz, mimo nowiutkich tarcz i klocków rwało kierownicą przy hamowaniu tylko w przedziale 90-100kmh lub 120-130kmh.
Okazało się, że była wybita końcówka drążka kier. - luz był tak nie wielki, że można było wyczuć dopiero po rozpięciu końcówek i wprowadzał wibracje tylko w tych przedziałach prędkości. Po wymianie jak ręką odjął.

Jeśli tarcze biją od jakiegoś czasu więc, a dopiero teraz to poczułeś, mogły wytworzyć luzy na niektórych elementach.
Sama wymiana tarcz może zatem nie rozwiązać w pełni problemu.

Pisk przy skręcie wygląda na przegub. z hamulcami raczej nie będzie miało nic wspólnego.

Ja miałem kilka rodzajów bicia:
Bicie pierwsze: przy każdej prędkości, bez hamowania i przy hamowaniu - wysłużone opony
Bicie drugie: przy hamowaniu - wymiana tarcz i klocków
Bicie trzecie: podczas jazdy z dużymi prędkościami >140 - źle wyważone koła

:D

ja mam krzywe tarcze z przodu i właśnie mam bicie takie, że od 100-120km/h przy hamowaniu już czuć i coraz bardziej im wyższa prędkość. Teraz założyłem zimówki i mam minimalne bicie w prawym przodzie, ale opony mam już wysłużone.

Ja miałem kilka rodzajów bicia:
Bicie pierwsze: przy każdej prędkości, bez hamowania i przy hamowaniu - wysłużone opony
Bicie drugie: przy hamowaniu - wymiana tarcz i klocków
Bicie trzecie: podczas jazdy z dużymi prędkościami >140 - źle wyważone koła

:D

Dość kompleksowy opis rodzajów bicia ;)

Nie licząc bicia po wyjściu z samochodu, gdy przychodzą tacy jedni, biją, a potem odjeżdżają twoim autem.
Na szczęście posiadanie Alfy raczej chroni przed tym - Alf nie kradną :) Bo u Ruskich tylko solidny panzer(dosłownie!)wagen ma poważanie :D

Osobiście też miałem bicie - występowało tylko przy hamowaniu z większych (próg aktywacji ok. 140km/h) prędkości... Wymiana zwichrowanych tarcz pomogła ;)

witam podepnę się pod temat bo w mojej belli jest podobnie z tym że przy niższych prędkościach czuje przy hamowaniu jakby klocki uderzały o tarcze :( jaka powinna być grubość tarcz z przodu możliwe że to one są krzywe :( nie długo zmieniam opony na zimowe więc sprawdze czy to czasem nie koła pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót