Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Dwusuwowiec Avatar tomaszko79
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    7 d 4 h 32 m

Domyślnie Jaki filtr oleju polecacie

witam serdecznie

posiadam AR 156 SW 2.4 JTD 10v 150km - przebieg 153kkm
    przymierzam się do wymiany oleju i filtrów
    czytałem na forum artykuł o filtrach Filtrona że są do du...

czy moglibyście mi polecić jakąś inną firmę która na pewno jest dobrej jakości (mann czy inne)

kolejna sprawa i moje pytanie to ile litrów oleju wchodzi do mojego silnika??
    bo spotkałem się z różnymi opiniami (5l, 5,5 l)

z tego co wiem to wymiana filtrów oleju i powietrza nie jest łatwa w AR 156
    widziałem że dojście do filtra oleju jest kiepskawe z góry

co do filtra powietrza to wymiana się go z góry czy od dołu??

będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi

pozdrawiam

TomeK.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Nowa Sól
    Auto
    alfa 147 1.9jtd 115km
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Najlepsze są filtry Mann, Knecht, Hengst i Purflux. A oleju wchodzi 5,5 litra do maxymalnego napełnienia.

Wala
    Gość

Domyślnie

rzecz sprawdza się w każdym aucie - tylko oryginalne filtry. Tak robię we wszystkich swoich autach. To nie jest jakis mega wydatek, a wiem, że mam to co producent zaleca. Nie polecam oszczędzać. Od Filtrona z daleka....

Użytkownik Romeo Avatar aro_1977
    Mieszka w
    Żory
    Auto
    159 SW HIGH 1.9 JTDm Q-tronic 2006, 147 1.9 JTD 8V 115KM 2002
    Czas spędzony na forum
    5 d 15 h 9 m

Domyślnie

Ja ostatnio uzylem filtra TUTELA w 1.8 TS - mozna je kupic np w sieci marketow Auchan.

Moderator Romeo Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    Czas spędzony na forum
    13 d 2 h 11 m

Domyślnie

A gdzie przeczytałeś, że filtry filtrona są do du...? - byłaby to pierwsza tego typu opinia
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Nowy Dwór Mazowiecki
    Auto
    AR 156 1.8 TS LPG
    Czas spędzony na forum
    19 h 4 m

Domyślnie

Nawet nie wiecie ze filtron ma wklady od bosha... Filtron wg mnie to bardzo dobra firma jakosciowo co do ceny.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    śląsk
    Auto
    AR 156 1.6 TS 2001 ECU ME 7.3.1 LPG
    Czas spędzony na forum
    59 m

Domyślnie

Ja filtrów FILTRON używałem w każdym aucie które miałem a teraz używam w alfie i złego słowa o nich nie powiem.

Wala
    Gość

Domyślnie

swojego czasu był test m.in. filtrona między innymi, mam gdzieś w szpargałach...ooo..znalazłem

http://www.autoporadnik.pl/eksploata...tykul?page=0,0

ja filtrona bym nie kupił - różnica u mnie między filtr oleju+filtr powietrza Filtron, a filtr powietrza+filtr oleju Honda to 20 pln. Uważam, że nie ma sensu w tej sytuacji kupowanie jakichś zamienników.

Filtron nie ma żadnych wkladów od boscha, nie wiem skąd te opinie.

W moich samochodach nie oszczędzam na materialach eksploatacyjnych i uważam - w mojej opinii - że jak ktoś jeździ dobrym autem, to powinien też montować w nim dobre części.

nie widzę pola do dyskusji czy Filtron jest tak samo dobry jak ori filtr Alfy.

Jeśli w końcu znajdę wymarzone 166 to napewno nie zaopatrzę jej w jakieś - moim zdaniem - wynalazki

mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    156SW 2,4 jtd 2001
    Czas spędzony na forum
    7 h 15 m

Domyślnie

Na 10 wymian oleju w 156 2,4 jtd, chyba 7 było z użyciem filtra Filtron. Trudno mi powiedzieć czy on dobrze filtruje czy nie bo tego nie widać. Używam tylko oleju syntetycznego (różnych marek- castrol, lotos,orlen, ) i po przebiegu 145 tys km nie stwierdzam żeby silnik brał olej.

---------- Post dodany o godzinie 08:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:21 ----------

Zapomniałem napisać o filtrze powietrza. Też używam filtrona. Wyjmuje się go z góry. Jest to dość trudne z uwagi na brak miejsca. Pamiętaj oodkręceniu panelu ze złączkami elektrycznymi nad obudową filtra. Przykręcone toto jest 2 srubkami zabezpieczonymi plastykowymi nakrętkami. Pamiętaj te plastykowe zabezpieczenia ODKRĘĆ a nie podważaj czy ściagaj w inny sposób. Pod nimi masz nakrętki 10. Jeśli złączki elektryczne masz pourywane znaczy to, że ktoś na chama wyrywał i wpychał filtr. Po odkręceniu tych elektrycznych złączy i tak nie będziesz miał dobrego dostępu do puszki filtra. Musisz się trochę nagimnastykować. Puszkę filtra otwiera się po odkręceniu chyba 3 szt nakrętek 10.Musisz zdemontować też rurę z przepływomierzem. Zrób to sam bo w serwisie na chama będą szarpać twoje auto!!! Po zamontowaniu filtra sprawdż czy coś nie ociera wzajemnie o siebie!!!! Może to doprowadzić do przetarcia obudowy filtra lub rury powietrza i wtedy łapać będzie fałszywe powietrze.
    Filtr przeciwpyłkowy też nie wymienia się komfortowo. Jest on usytuowany pod plastykową osłoną podszybia.Jak ci się uda odkręcić wszystkie srubki podszybia to będzie sukces. W przeciwnym przypadku musisz wyjąć i włożyć nowy filtr przeż szparkę!! Powodzenia!

11. Thanks ender76@poczta.onet.pl, tomaszko79 thanked for this post
    Użytkownik Romeo Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r
    Czas spędzony na forum
    24 d 11 h 6 m

Domyślnie

heh..podtrzymam opinie przedmówców w tematyce filtrona....nadają sie jedynie do poloneza (choć nie zawsze), a najlepiej to do stania na półce z ceną....dłubę trochę przy samochodach swoich i "klientów"...przerobiłem już kilka marek samochodów i zawsze jak zakładany był filtron, to po kilkuset km silnik był już ulany olejem przeciekiem z pod filtra....po przejściu na mann'a jakiś rok temu nie spotkałem się z sytuacją, aby mi ktoś przyjechał z reklamacją cieknącego oleju...
    także od filtrona z daleka...

Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

filtry sędziszów opinie

filtron opinie

filtry filtron opinie

mfilter opinie

filtry purflux opinie

filtry oleju filtron opinie

jaki filtr olejuranking filtrów samochodowychfiltr oleju mann opinienajlepsze filtry olejujaki filtr oleju najlepszyfiltr oleju purflux opiniefiltr oleju alfa romeofiltr oleju filtron opiniealfa romeo filtr olejuPURFLUX opiniedobry filtr olejutesty filtrów samochodowychopinie o filtrach filtronjaki filtr oleju do alfy 1.6jaki najlepszy filtr olejuHENGST FILTER opinieopinie i recenzje filtry samochodoweonnuri filtr oleju opiniewinfil firmafiltry tutela opiniejaki filtr oleju hengst mann czy knechtfiltry powietrza opinie forum rankingjakie filtry oleju są najlepszefiltr oleju do alfy 166czy filtron nadaje sie do gazufiltr oleju muller fo226 opiniefiltry oleju jakienajlepsze filtry olejowejakie filtra olejujaki filtr oleju alfa 147filtr oleju mann lepszyfiltry-oleju-sedziszowjaki filtr polecacie bosch mann filtronfiltr oleju alfa 145winfil mannhengst filtr opiniefiltr paliwa filtron opinie użytkownikówwinfil chinaopinia o filtrach sedziszowfiltry furflux - dobre filtry hengst opiniejaki filtr oleju alfa romeo 147test filtrów samochodowychnajlepsze filtry jakie filtry olejowe mehr czy sa dobre opinietest filtry olejuforum alfa 166 jaki filtr olejujaki oryginalny filtr oleju do alfa romeo 159orginalny filtr oleju lancia lybra 2 4 jtdoryginalny filtr oleju lancia lybra 2.4 jtdoryginalny filtr oleju do alfa 147tutella filtry powietrzaauchan filtronfiltr tutella opiniefiltr oleju jakifiltry firmy filtron opiniewinfil opinie winfil opinietest filtr paliwajaki filtr mann czy filtronalfa 147 filtru olejudokręcanie filtra olejuopinie o filtrach oleju mannjakie sa najlepsze filtry do samochoduhengst filter forumjakie najlepsze filtryfiltr oleju sedziszowjakie filtry filtronfiltr paliwa filtron opiniefiltr oleju alfa 166filtr olrjowy alfa romeowinfil czy filtronopionie winfilfiltry samochodowe opiniefiltry oleju jakifilrt oleju alfa 147filtr oleju test

Zakładki

Uprawnienia