witam serdecznie
posiadam AR 156 SW 2.4 JTD 10v 150km - przebieg 153kkm
przymierzam się do wymiany oleju i filtrów
czytałem na forum artykuł o filtrach Filtrona że są do du...
czy moglibyście mi polecić jakąś inną firmę która na pewno jest dobrej jakości (mann czy inne)
kolejna sprawa i moje pytanie to ile litrów oleju wchodzi do mojego silnika??
bo spotkałem się z różnymi opiniami (5l, 5,5 l)
z tego co wiem to wymiana filtrów oleju i powietrza nie jest łatwa w AR 156
widziałem że dojście do filtra oleju jest kiepskawe z góry
co do filtra powietrza to wymiana się go z góry czy od dołu??
będę wdzięczny za pomocne odpowiedzi
pozdrawiam
TomeK.

Najlepsze są filtry Mann, Knecht, Hengst i Purflux. A oleju wchodzi 5,5 litra do maxymalnego napełnienia.
rzecz sprawdza się w każdym aucie - tylko oryginalne filtry. Tak robię we wszystkich swoich autach. To nie jest jakis mega wydatek, a wiem, że mam to co producent zaleca. Nie polecam oszczędzać. Od Filtrona z daleka....

Ja ostatnio uzylem filtra TUTELA w 1.8 TS - mozna je kupic np w sieci marketow Auchan.

A gdzie przeczytałeś, że filtry filtrona są do du...? - byłaby to pierwsza tego typu opinia
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Nawet nie wiecie ze filtron ma wklady od bosha... Filtron wg mnie to bardzo dobra firma jakosciowo co do ceny.

Ja filtrów FILTRON używałem w każdym aucie które miałem a teraz używam w alfie i złego słowa o nich nie powiem.
swojego czasu był test m.in. filtrona między innymi, mam gdzieś w szpargałach...ooo..znalazłem
http://www.autoporadnik.pl/eksploata...tykul?page=0,0
ja filtrona bym nie kupił - różnica u mnie między filtr oleju+filtr powietrza Filtron, a filtr powietrza+filtr oleju Honda to 20 pln. Uważam, że nie ma sensu w tej sytuacji kupowanie jakichś zamienników.
Filtron nie ma żadnych wkladów od boscha, nie wiem skąd te opinie.
W moich samochodach nie oszczędzam na materialach eksploatacyjnych i uważam - w mojej opinii - że jak ktoś jeździ dobrym autem, to powinien też montować w nim dobre części.
nie widzę pola do dyskusji czy Filtron jest tak samo dobry jak ori filtr Alfy.
Jeśli w końcu znajdę wymarzone 166 to napewno nie zaopatrzę jej w jakieś - moim zdaniem - wynalazki
mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem![]()

Na 10 wymian oleju w 156 2,4 jtd, chyba 7 było z użyciem filtra Filtron. Trudno mi powiedzieć czy on dobrze filtruje czy nie bo tego nie widać. Używam tylko oleju syntetycznego (różnych marek- castrol, lotos,orlen, ) i po przebiegu 145 tys km nie stwierdzam żeby silnik brał olej.
---------- Post dodany o godzinie 08:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 07:21 ----------
Zapomniałem napisać o filtrze powietrza. Też używam filtrona. Wyjmuje się go z góry. Jest to dość trudne z uwagi na brak miejsca. Pamiętaj oodkręceniu panelu ze złączkami elektrycznymi nad obudową filtra. Przykręcone toto jest 2 srubkami zabezpieczonymi plastykowymi nakrętkami. Pamiętaj te plastykowe zabezpieczenia ODKRĘĆ a nie podważaj czy ściagaj w inny sposób. Pod nimi masz nakrętki 10. Jeśli złączki elektryczne masz pourywane znaczy to, że ktoś na chama wyrywał i wpychał filtr. Po odkręceniu tych elektrycznych złączy i tak nie będziesz miał dobrego dostępu do puszki filtra. Musisz się trochę nagimnastykować. Puszkę filtra otwiera się po odkręceniu chyba 3 szt nakrętek 10.Musisz zdemontować też rurę z przepływomierzem. Zrób to sam bo w serwisie na chama będą szarpać twoje auto!!! Po zamontowaniu filtra sprawdż czy coś nie ociera wzajemnie o siebie!!!! Może to doprowadzić do przetarcia obudowy filtra lub rury powietrza i wtedy łapać będzie fałszywe powietrze.
Filtr przeciwpyłkowy też nie wymienia się komfortowo. Jest on usytuowany pod plastykową osłoną podszybia.Jak ci się uda odkręcić wszystkie srubki podszybia to będzie sukces. W przeciwnym przypadku musisz wyjąć i włożyć nowy filtr przeż szparkę!! Powodzenia!
heh..podtrzymam opinie przedmówców w tematyce filtrona....nadają sie jedynie do poloneza (choć nie zawsze), a najlepiej to do stania na półce z ceną....dłubę trochę przy samochodach swoich i "klientów"...przerobiłem już kilka marek samochodów i zawsze jak zakładany był filtron, to po kilkuset km silnik był już ulany olejem przeciekiem z pod filtra....po przejściu na mann'a jakiś rok temu nie spotkałem się z sytuacją, aby mi ktoś przyjechał z reklamacją cieknącego oleju...
także od filtrona z daleka...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki