Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Kłopoty z pracą silnika 2.0TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar niknak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000r.

Domyślnie Kłopoty z pracą silnika 2.0TS

Witam.

Mam kłopot z pracą silnika.

1. Jakieś pół roku temu zaczęło się od tego, że rano po odpaleniu silnik natychmiast gasł. Po ponownym odpaleniu chodził dość równo, ale przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund nie chciał wchodzić na obroty - niby powoli się podnosiły, ale motor dygotał i nie dawał mocy do ruszenia. Co ciekawe, usterka od jakiegoś czasu prawie się nie pojawia.

2. Ostatnio jednak pojawiło się coś nowego. W czasie jazdy z równa prędkością silnik co jakiś czas zachowuje się tak, jakbym nim hamował mimo tego, że nie zmieniam położenia nogi na gazie. Próba dodania gazu daje rezultat po dość głębokim wciśnięciu - wtedy następuje znaczne szarpnięcie i auto zaczyna normalnie przyspieszać. (Tak na marginesie - przyspieszaniem nie ma kłopotów). Jeżeli w czasie tego szarpania zatrzymam auto, obroty jałowe falują. Ale też nie "standardowo", a tak, jakby silnik na moment gasł, a potem, z lekkim wstrząsem znowu się uruchamiał. Jeżeli, w czasie występowania powyższych objawów chcę ruszyć, pojawia się objaw taki, jaki opisałem w pkt. 1. - dygot i brak mocy.

3. Trochę poza tematem, który najbardziej mnie interesuje. Mam wrażenie, ze jednego dnia w auto wstępuje szatan i przyspiesza jak szalone, a innego zachowuje się tak, jakbym próbował jechać z lekko zaciągniętym hamulcem ręcznym. Niby przyspiesza, ale jakoś tak z ociąganiem i przy wtórze głośniejszej pracy (to może być moje subiektywne odczucie - jak auto gorzej przyspiesza, to mocniej go katuje).

Sprawdziłem układ dolotowy podejrzewając "lewe" powietrze. Świece mają max. 30 tys. Usterki pojawiają się okresowo. Szarpanie z pkt. 2. w ciągu miesiąca zaliczyłem ze trzy razy.

Czy ktoś ma jeszcze jakąś sugestię zanim udam się do magika? Najlepiej na sprawdzenie czegoś, do czego nie trzeba specjalistycznego wyposażenia.

Pzdr i z góry dziękuję,
    niknak

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- 156 TS 2.0 z ECu M1.5.5
    - ja bym go jednak podpiął pod alfadiaga i zobaczył nie błędy, bo ich nie będzie ale parametry adaptacyjne TRA i FRA.
    - na szybko to mi przychodzi do głowy: wtryskiwacze, cewki W.N., czujnik obrotów wału korbowego i na końcu awaria w układzie sprężania.
    - awarie okresowe moga być właśnie spowodowane cewką W.N lub kłopotami z torem sprężania silnika.
    - szkoda, że nie jesteś z wrocławia, to bym ci podłączył diagnoskop oscyloskopowy, ciekawe co on by powiedział.
    - ponizej opis objawów zatkanych wtrysków
    1. - Leaking injector valves will cause:
    Starting problems, Bore Wash, Lacquering of the Lambda Sensor & Clogging or Failure of the Catalyst

2. - Poor fuel atomisation will cause:
    Excessive Exhaust Emissions, Poor Fuel Economy, Idling Problems, Lack of Power, Poor Driveability, Gumming or Sticking of the Inlet Valves, Lacquering of the Lambda Sensor & Clogging or Failure of the Catalyst Exhaust.

3. - Poor fuel rates will cause:
    Incorrect Exhaust Emissions, Lambda Sensor & Catalyst Exhaust Problems, Idling Problems, Lack of Power, Poor Driveability.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 18-11-2009 o 17:40
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Maniak resoraków Avatar niknak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000r.

Domyślnie

Dzięki serdeczne.

Szczerze powiedziawszy obawiałem się, że bez wizyty u magika-elektronika się nie obejdzie (tym bardziej, że jeszcze kilka rzeczy warto zrobić). Na szczęście mam takiego, który już raz wyratował mnie z kłopotów.

A jak będę we Wrocławiu (mam tam brata i niebawem się do niego wybieram), to może skorzystam z propozycji...

Pzdr

lysy1234
    Gość

Domyślnie

SIEEEEEMA ZIOMUS!nie chce stawiac diagnozy...bo pewno moze byc ich niestety sporo...hehehehe wiem bo dlugo walczylem Z TAKIMI WLASNIE OBJAWAMI u siebie...no i dopiero po ktorejs tam z kolei wizycie u "specjalistow" zdecydowalem sie na ASO gdzie stwierdzili ze to elektrozawor przepustnicy!
    mowie oczywiscie tutaj o moim indywidualnym przypadku...u mnie akurat okazalo sie to strzalem w dziesiatke!!!
    powodzonka!mam nadzieje ze szybko sie z tym uporasz...bo wiem jak to wkur...a POZDROOOO!i napisz co i jak bo sam jestem ciekaw!