• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zapieczony hamulec

• Autor wątku Autor wątku 1etnies1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1etnies1

Guest
W mojej 156 2,4 jtd Sw blokuje sie prawy przedni hamulec, tak stwierdzil diagnosta na stacji jak robilem przeglad, w czasie jazdy tez jest delikatny stukot z tego kola, doradzcie mi zy to rozbierac i czyscic, czy od razu kupic tloczek bo koszta nie duze a zeby auto nie stalo kilka dni zanim ewentualnie poziej tloczek przyjdzie, a moze to przewody??, mail ktos z
Was taki problem?? prosze o pomoc

Jesli blokuje to powinno sciagac ci samochód w tamta strone i tarcza sie mocno zagdzewac. Jesli blokuje to moze byc tłoczek chociaz kiedys mialem przypadek ze przewod sie w srodku zatkał.

jesli jadąc prosto puscisz kierownice to powinno cie sciagac w ta strone gdzie niby jest cos nie halo z hamulcem albo przy przyhamowaniu czuc na kierownicy ze sciaga. Po rozebraniu zacisku okazało sie ze jest ok a po odkreceniu przewodu okazłao sie ze plyn nie idzie. Ale zastanawia mnie ten stukot?!

Jak ci tylko czasem blokuje koło to prawdopodobnie jest to wina starego przewodu, jest on kilkuwarstwowy i fragment wewnętrznej warstwy się odspoił i zależnie jak się ułoży to albo blokuje hamulec w pozycji roboczej (przepływ płynu od zacisku do pompy) albo nie. Tak czy siak zacisk będziesz musiał rozebrać zacisk albo przewód zdemontować a co za tym idzie nalać płynu i odpowietrzyć układ (o tym nie zapomnij bo jakiś czas temu czytałem na forum posta zdziwionego "mechanika" który zabierał się za hamulce nie mając o tym pojęcia i był zdziwiony że podczas pierwszej jazdy po naprawie naciśnięcie na pedał nic nie dało), więc moim zdaniem warto wymienić przewody elastyczne.

Kolego stukanie to pewnie wytarty klocek, nie sciaga mi auta jedzie prosto ale na przegladzie na rolkach to wyszlo i prawe kolo sie grzeje przy jezdzie, mysle jak juz rozbieram to wszystko zalozyc nowy tloczek http://moto.allegro.pl/item807901321_reperaturka_zacisku_przod_fiat_skoda_vw_tloczek.html oraz przewod, czy musze wymieniac obie strony czy moge tylko jedna??
Możesz wymienić jeden tłoczek, oile drugi chodzi dobrze a jak masz wytarty klocek to pomyśl o nowych bo dalej możesz mieć problemy z hamowaniem.

ze wzgledu na niskie koszta postanowilem ze wymienie 2 strony - tloczki oraz weze, do tego wymienie przy okazji plyn klocki i tarcze, mam nadzieje ze bedzie ok

Jak już miałbyś hamulce do porządku robić to jeśli masz we wnętrzu zacisku jakieś zadry to warto byłoby je przeszlifować papierem 1200, 1600 a potem wszystko przepolerować. Tłoczek wkładaj posmarowany płynem hamulcowym albo smarem do tłoczków. Koniecznie wymień sobie odpowietrzniki (ze 2-3 zł sztuka), wkręć je na paście miedzianej i załóż na nie gumowe kapturki.

Amortyzatory
Powrót