moja niunia ma dziwne przypadłości z którymi nie bardzo wiem jak sobie poradzić.
1. nie świecą mi stopy w lampach tylnich choć żarówki i wtyczki są ok. najdziwniejsze jest to że działa trzecie światło stopu. nie chce tego łączyć na krótko ale nie bardzo wiem gdzie szukać przyczyny.
2. równie dziwne rzeczy dzieją się z postojówkami. świeci ta od strony pasażera a od strony kierowcy nie. sprawdzałem żarówki i wtyczki i też są w porządku. wygląda na to że nie ma prądu.
podpowiedzcie gdzie szukać przyczyny. może ktoś dysponuje schematami instalacji oświetleniowej?
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam

2. sprawdź bezpiecznik
ziomster thanked for this post
Tak, jak pisze Bocian, możesz mieć padnięte bezpieczniki, tym bardziej, że one są zazwyczaj odpowiedzialne za światła w systemie "ukośnym" tzn, że jeden odcina prąd do prawej tylnej żarówki i lewej przedniej itd.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
pogrzebałem trochę sam i mam podejrzenie że za moje problemy odpowiedzialny jest 'komputer sterujący tablicy przyrządów' (tak to ustrojstwo nazywa autodata).
ktoś mi może powiedzieć gdzie się ten komputer znajduje i jak wygląda(zaznaczony na czerwono w linku poniżej)?
pozdrawiam
![]()

a patrzałeś na bezpieczniki koło aku, może tam dostała się np woda i zaśniedziała Ci płytka

ja Cie rozumiem ale koło akumulatora tez masz bezpieczniki, skąd wiesz czy któryś z tamtych nie przepalił się

dududs ja Cie rozumiem ale koło akumulatora tez masz bezpieczniki, skąd wiesz czy któryś z tamtych nie przepalił się
Te bezpieczniki nie mają nic wspólnego ze światłami.
Sprawdź czy na pewno w dobrym miejscu bezpieczniki sprawdzałeś, alfa ma tak ukryte że wiele osób się dziwi. Tematów z poszukiwaniem na forum nie brakuje.
Powodzenia
dududs zwracam honor - w tym co mówisz jest troche racji
według DTE:
po wciśnięciu pedału hamulca wysyłany jest sygnał do modułu "check" w obrotomierzu a z modułu "check" sygnał idzie do lamp. moduł "check" jest zasilany bezpośrednio z akumulatora i na tym zasilaniu rzeczywiście jest jakiś bezpiecznik maxifuse przy akumulatorze oraz dwa bezpieczniki w skrzynce bezpieczników.
z tego co zrozumiałem to jeśli bezpieczniki w skrzynce bezpieczników są ok to problem jest:
albo w module check w obrotomierzu (mało prawdopodobne bo inne swiatła działają normalnie)
albo w tym bezpieczniku maxi fuse (jutro to sparwdze)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki