...........
...........
Ostatnio edytowane przez newalf ; 21-04-2010 o 10:04
wtyczki są inne, trzeba przerabiać
..........
Ostatnio edytowane przez newalf ; 21-04-2010 o 10:04
mialem kiedys podobny problem, ogolnie lampy w 156 po lifcie swieca tragiczne...koszt xenonow to okolo 1700 zł plus montaz...kostki sie roznia znacznie najlepiej miec orginalne te ktore powinny byc wraz z lampa xennonowa,doswiadczony fachowiec montuje je caly dzien (koniecznie trzeba odkrecic osłone silnika no i zderzak) wspomne jeszcze ze konieczna jest ingerencja w komputer alfy trzeba przestawic w nim ze teraz podłaczony jest xenon pozdrawiam!
Porozmawiaj z kolegą alfa16v robił taką przeróbkę u siebie, pewnie podzieli się swoją wiedzą na ten temat.
...no ALFA, no fun !!!
Kontrolka spalożej żarówki nie zaświeci się, dlatego, że nie obejmuje świateł mijania.
Chcesz wymieniać ksenon w Alfie po fl, czy w starszym modelu 156?
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam.
Tak jak Panowie napisali, przerabiałem ten temat na jesieni i w chwili obecnej mam jeszcze zamontować tylny pozycjometr.
Wtyczki faktycznie się różnią, ale można je dostać np. z Fiata Pandy (wtyczki do reflektorów oraz połączeniowe tylnych drzwi ze słupkiem środkowym i ostatnio widziałem również jako wtyczki do reflektorów z nowej Bravy) i tylko we Fiacie występują jako części zamienne bo do Alfy dostaniecie tylko jako cała wiązka (kosmiczna cena !!!!) najlepiej jest poszukać w rozbitkach, bo cena nowych wtyczek + osobno piny jest wysoka. I aby nie niszczyć oryginalnych wtyczek od "starych" lapm to potrzene są jeszcze gniazdka takie jak są w reflektorach np. Alfy 145/146 (dzięki takiej przejściówce w każdej chwili można wrócić do starego systemu świateł).
UWAGA !!! na własnej skórze przerobiłem montaż palników "MAXFLUX KOREA" za cenę 150 szt. i mogę ostrzec, że te przetwornice nie tolerują zamienników tylko oryginalne Philipsy lub Osramy. Mnie po trzech dniach padła najpierw jedna (i oczywiśce żona dostała mandat bo "chłopaki" się napatoczyli) a następnego druga przetwornica. Koszt naprawy to 80zł za szt. + nowe oryginalne palniki Osram ok. 250 zł /szt. Dlatego przestrzegam bo szkoda kasy i właśnie taki wypadek jak opisałem miałem na myśli piszą, żeby zrobić przejściówki które umożliwiają powrót do "starego"systemu oświetlenia (samemu to do 3 godz. roboty ponieważ trzeba opuścić obie strony zderzaka itd.).
Oczywiście mogę załączyć chemat (rozrysowany tak aby można się było łatwo połapać)
Sprawa z pozycjometrami i spryskiwaczami to osobna działka.
Jeśli nadal Panów interesuje ta przeróbka to postaram się ją opisać w następnej wiadomości (jest już 0.45 i idę spać).
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez alfa16v ; 02-02-2010 o 00:49
Interesuje interesuje, mnie zwłaszcza jak najbardziej jako alternatywa dla Hid'ów
..........
Ostatnio edytowane przez newalf ; 21-04-2010 o 10:05