Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamosc, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD M-Jet 20V
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    32 d 5 h 46 m

Domyślnie

Moja gablota też piszczy jak autobus.. Nasiliło się to po wizycie u mechanika na wymianę łożyska w kole.. Nie ma tutaj łożysko nic do znaczenia, ale ma to że samochód elegancko odmarzł, i wszystko ściekło i powchodziło w gumy chyba.. Bo teraz na mrozie piszczy jak bydle.. Każda stacja kontroli (Fiat, SpeedCar, i jeszcze inna) mówiła że zawieszenie mam igłę, nic nie dolega.. Więc chyba nie będę się przejmował ale wkurza mnie to skrzypienie.. :/

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    tzw. "żuczek" Tomek&Justyna 156SW 1,9JTD 115/275 2004r. ... kiedyś onefiveseX
    Czas spędzony na forum
    10 d 4 h 31 m

Domyślnie

Qki jak masz ochotę to potraktuj gumy silikonem...

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamosc, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD M-Jet 20V
    Czas spędzony na forum
    32 d 5 h 46 m

Domyślnie

Cytat Napisał onefiveseX Zobacz post
    Qki jak masz ochotę to potraktuj gumy silikonem...
    Ale jak to zrobić żeby był jakiś widoczny efekt? I jakim silikonem? Jak psyknę takim do uszczelek z wierzchu to raczej mi nic nie da.. ?

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd 140km edc16 cf3
    Czas spędzony na forum
    1 d 13 h 24 m

Domyślnie

trzeba się zastanowić czemu skrzypi...Skrzypiące zawieszenie nie musi posiadać luzu,które byłoby wyczuwalne na trzepaczkach itp.Moim zdaniem to chyba tulejki porostu się obracają w gnieździe i to wydaje skrzypiące odgłosy.Ma ktoś jakieś inne pomysły?
    Aby zlikwidować bądź zniwelować trzeba dość obficie psiknąć jakimś środkiem.Guma powinna się jak najbardziej nasączyć.Ja psikałem WD-40 ale ponoć reaguje to z gumą i nie wpływa na nią dobrze.

Użytkownik Romeo Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, RNI 42KX
    Auto
    AR156 1.8ts SW
    Czas spędzony na forum
    10 d 18 h 12 m

Domyślnie

Tulejki na górnych wahaczach. Psiknij je wd40 lub czyms podobnym. Na jakis czas pomoże. Tylko nie próbuj ich wymieniac bo to nic nie da. za jakis czas i tak będą skrzypieć. Lepiej wstawić takie tulejki z mazdy (chyba szóstki, nie pamietam z czego dobierałem) z tylnego zawieszenia i je wcisnąć na prasie. Tylko rób to na jednej i na drugiej stronie. Ewentualnie moze skrzypieć amortyzator. Psiknij do niego troszke spraya.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar macaga
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    156 SW 20V M-jet z wirusem
    Czas spędzony na forum
    55 m

Domyślnie

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Ale jak to zrobić żeby był jakiś widoczny efekt? I jakim silikonem? Jak psyknę takim do uszczelek z wierzchu to raczej mi nic nie da.. ?
    ja tuleje gumowe górnych wahaczy obficie spryskałem silikonem w aerozolu firmy wurth, bella była podniesiona na lewarku tak aby koło, koła były w dolnej pozycji. Pomogło na tyle że od października cisza

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.
    Czas spędzony na forum
    7 h 47 m

Domyślnie

Cytat Napisał onefiveseX Zobacz post
    Nie jestem specem ale powiem to co usłyszałem od znajomego mechanika posiadającego 166, ten typ tak ma i dopóki nie ma stuków to nie ma też sensu wymieniać wachaczy no chyba że ma się za dużo pieniędzy bo wcale nie jest powiedziane że nowe też nie będą skrzypieć - u mnie też skrzypi zawiecha ( zwłaszcza na dużym mrozie ) nie powiem bo trochę mnie to irytuje ale faktycznie kupiłem silikon SONAX w sprayu i jest sporo lepiej... to tyle ode mnie pozdrawiam
    całe to skrzypienie to wina złej konstrukcji zawieszenia wachacza.

te tuleje to zwykły kawałek odlanej gumy z zatopionym metalowym rdzeniem dla usztywnienia.
    tuleje te są wciśnięte w wachacz a w nie tuleje metalowe przez które przechodzi sruba mocująca.

i tu się pojawia właśnie problem,nie trzeba być nie wiadomo jakim ekspertem żeby wiedzieć iż metal + guma = tarcie i dźwięk.

niedawno musiałem wymienić górne wachacze w swojej alfie,niestety dostały luzów i zaczęly skrzypieć.sworznie w nich były w doskonałym stanie.

zamówiłem więc na allegro komplet tych tulei i tym sposobem zregeneruję swoje wachacze.

jeśli jednak ktoś ma wachacze bez luzów ale za to skrzypiące to najlepszym rozwiązaniem jest ich wyjęcie rozmontowanie i dokładne wymycie a następnie nałożenie odpowiedniego smaru w tulejki.

to dość pracochłonny zabieg ale na dobre pół roku będzie cicho.

pozdrawiam!!!
    Ostatnio edytowane przez andro34 ; 11-02-2010 o 22:30

moja druga ulubienica...

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    156 2,0 TS 155 KM sedan 1998
    Czas spędzony na forum
    6 h 30 m

Domyślnie

adro34

doraźnym zastosowaniem jest przesmarowanie tych tulei i skrzypienie ustąpi
    i jazda staje się przyjemniejsza :-)

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.
    Czas spędzony na forum
    7 h 47 m

Domyślnie

Cytat Napisał bajer Zobacz post
    doraźnym zastosowaniem jest przesmarowanie tych tulei i skrzypienie ustąpi
    i jazda staje się przyjemniejsza :-)
    właśnie! doraźnym,czyli posmarowanie lub zpsiukanie zewnetrznych powierzchni tulei bo tylko tyle można zrobić na szybko.

ja napisałem o sposobie który uciszy "jęki" naszych alf minimum na kilka miesięcy.

moja druga ulubienica...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

skrzypi cos w kole po duzym mrozie

alfa 156 skrzypi zawieszenie w mrożne dni

cos skszypi na alfa romeo 156

skrzypi cos w aucie

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia