Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    12 d 17 h 19 m

Domyślnie Dziura upolowana | polskie drogi :(

Ehh, MASAKRA te nasze drogi!

Jeszcze niedawno jechałem i było ok, dziś lecę spokojnie trasą Dzierżoniów-Świdnicy (przy okazji pozdrawiam zieloną 156, rejestracje bodajże DLU). Zero znaków, aż tu nagle SRU! Wjechałem w serię świeżych dziur. Kolega byłby dobrym świadkiem, że wolno jechałem...

Będę dawał samochód do ASO na kontrolę, ponieważ odczuwam lekkie wibracje.

Co serwis powinien sprawdzić?

Moje pomysły to:
    - felgi
    - opony
    - amortyzatory
    - wahacze
    - stabilizator
    - łączniki

Coś jeszcze mogło ucierpieć?

Pozdrawiam
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/Crosswagon/159/Brera
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...159_brera.html

Miss Alfaholicy 2011 Romeo Avatar aniucha05
    Mieszka w
    Mysłowice, Poland
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V
    Czas spędzony na forum
    1 d 10 h 34 m

Domyślnie

na Twoim miejscu pisemko do zarządcy w sprawie ewentualnego odszkodowania...
    u mnie w Mysłowicach, na ul.katowickiej poszło ok. 6 aut na dziurach... ja zgubiłam kołpak i UM w efekcie zamknął ten pas jezdni. ale odszkodowania raczej zapłacą...
    I'd rather push my ALFA than drive a BMW...

Użytkownik Romeo Avatar marshall
    Mieszka w
    śląsk SH
    Auto
    156FL 1.9JTD-m C42.0HDI zastava 750
    Czas spędzony na forum
    7 d 2 h 21 m

Domyślnie

jesli sie wpadnie w dziure i cos widocznego sie stanie to odrazu niebiescy i kasa sie nalezy
    Twardy co do sprawdzenia to chyba wszystko tak auto wrzuca na scieżke diagnostyczna i wszytko bedzie wiadome niestety z dziurami tak jest ja dzis tesh wpadłem w taka dziure ze panel z radia nawet wyleciał ale latam na twardej alumie i nawet jest ok no moze poza wahaczek który sie zaczyna oddzywać ale mam dobry patent na dziury wpadajac w nia ma taki odruch ze podskakuje na fotelu znajomi sie śmieja ale jakos sie lepiej czuje i wydaje misie ze alfina mniej cierpi hahah szerokości życze i równych dróg

147 -> Gtv -> 156SW -> 147 -> 156 z alf narazie tyle..

ViP Alfa i Omega Avatar jazzu
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 156 SW 1.8 TS (2001)
    Czas spędzony na forum
    33 m

Domyślnie

Ja też podskakuje, ale mam kolesia, zapalonego rowerzystę który odruchowo próbuje
    kierownicą podbić przednie koła (jak w rowerze)
    W szczecinie też masakra po zimie.
    Parę dni temu, jechałem po niemieckich wsiach, u nich jest podobnie, oczywiście na mniejszą skalę, ale też gdzie nie gdzie pojawiły się "dziurwy".
    I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem...

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    12 d 17 h 19 m

Domyślnie

Byli niebiescy. Tylko, czy od razu do zarządcy, czy do mojego ubezpieczyciela, żeby się wszystkim zajął?
    Ostatnio edytowane przez twardy ; 09-02-2010 o 14:30
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/Crosswagon/159/Brera
    http://www.forum.alfaholicy.org/foru...159_brera.html

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamosc, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD M-Jet 20V
    Czas spędzony na forum
    32 d 6 h 31 m

Domyślnie

Cytat Napisał jazzu Zobacz post
    Ja też podskakuje, ale mam kolesia, zapalonego rowerzystę który odruchowo próbuje
    kierownicą podbić przednie koła (jak w rowerze)
    Sory za OT.. ale widząc moją sygnaturkę (http://www.forum.alfaholicy.org/members/2044.html) łatwo można zobaczyć że ze mnie właśnie zapalony rowerzysta i nie dość że podskakuję całym ciałem to i próbuję kierownicą podciągnąć przód .. Maskara.. Ale to odruch i tyle .
    Załączone adresy Załączone adresy

http://www.forum.alfaholicy.org/members/2044.html

Miss Alfaholicy 2011 Romeo Avatar aniucha05
    Mieszka w
    Mysłowice, Poland
    Auto
    Alfa 147 1.6 16V
    Czas spędzony na forum
    1 d 10 h 34 m

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Byli niebiescy. Tylko, czy od razu do zarządcy, czy do mojego ubezpieczyciela, żeby się wszystkim zajął?
    Zarządca PZU, mój ubezpieczyciel też PZU... Zresztą zaraz będę dzwonił, to się dowiem.
    jeżeli masz notatkę od policji to do ubezpieczyciela... to jest podobnie jak w przypadku AC. Jeżeli jest szkoda to niebiescy sporządzają notatkę z którą udajesz się do ubezpieczyciela. Reszta nie powinna Cię interesować...

a jeżeli chodzi o moją reakcję na dziury to zawsze pada niecenzuralne słowo... więc zdarza sie że czasem słownik mi się kończy..
    I'd rather push my ALFA than drive a BMW...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar alienek
    Mieszka w
    Sierpc
    Auto
    Alfa Romeo 147 03'
    Czas spędzony na forum
    1 h 18 m

Domyślnie

Cytat Napisał aniucha05 Zobacz post
    jeżeli masz notatkę od policji to do ubezpieczyciela... to jest podobnie jak w przypadku AC. Jeżeli jest szkoda to niebiescy sporządzają notatkę z którą udajesz się do ubezpieczyciela. Reszta nie powinna Cię interesować...

a jeżeli chodzi o moją reakcję na dziury to zawsze pada niecenzuralne słowo... więc zdarza sie że czasem słownik mi się kończy..
    dokładnie tutaj ma kolega rację czytałem o tym na necie kiedyś jesli masz notke od BLUE BOY smiało idź do ubezpieczyciela
    "Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowę. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson

Użytkownik Romeo Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    14 d 9 h 26 m

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    Zarządca PZU, mój ubezpieczyciel też PZU... Zresztą zaraz będę dzwonił, to się dowiem.
    Swojego ubezpieczyciela bym w to nie mieszał, bo jeszcze okaże się, że sprawca (czyli zarządca) "każe" Ci szkodę z AC pokryć.
    Miałem taki przypadek.
    Kolejność rzeczy jest prosta.
    1. odbierz kopię notatki policyjnej z miejsca zdarzenia.
    2. dowiedz się kto jest zarządcą odcinka drogi na którym miało miejsce zdarzenie.
    3. Zarządca tej drogi powie Ci kto jest ubezpieczycielem danego odcinka drogi.
    4. Udaj się z notatką do ubezpieczyciela tego odcinka w celu wyceny szkody. Możesz mieć tak jak wspomniałeś opis uszkodzeń z ASO.
    U mnie trwało to około miesiąca. Ubezpieczyciel zrobił zdjęcia i bez mrugnięcia okiem wypłacił kasę, ale felgi były faktycznie uszkodzone, opona przecięta, a dodatkowo udowodniłem im, że zarysowaniu uległa listwa progowa.
    Nikt nie pytał mnie czy samochód mam obniżony, czy rozmiar felg fabryczny (nie był fabryczny - dwa rozmiary większy ).
    Życzę powodzenia - walcz o swoje.
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    P.S. przydałaby się jeszcze f-ra z lawetę - to też wracają
    Ostatnio edytowane przez alces1 ; 09-02-2010 o 12:42

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    156 SW 2.4 JTD
    Czas spędzony na forum
    4 d 13 h 43 m

Domyślnie

Przechodziłem przez to w 145 dwie opony jedna bąbel druga przecięta, dwie felgi do prostowania, wahacz i ustawienie zbieżność. Notatka z policji i faktury z naprawy i kasę oddali z lekkim oporem. Musisz ustalić zarządcę drogi i do niego się zgłosić. W moim przypadku była to droga gminna. Próbowali mnie spławić, udając że oni za to nie odpowiadają i musiałem zrobić trochę szumu
    W urzędzie mi powiedzieli wtedy, że wolą się ubezpieczyć niż naprawiać drogę, bo to taniej wychodzi, a nie każdy o tym wie, że za takie coś można dostać odszkodowanie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

alfa 156 zbieżność tył

kolyska 166

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia