Witam.
Od jakiegos czasu mam problem z moja alfa.Jazda stała sie nia dosc nie przyjemna. Jak jade po sniegu to jest wszystko ok.Ale jak jade po asflacie czuje jak by mi cały przód latał. Kierownica drga i czuje jak auto rusza sie na boki. Czy to moze byc wina zbieznosci ?

A może nabiło Ci się śniegu w felgi?ostatnio tak miałem, wyskrobałem to bo był dość mocno przymarznięty i jest ok, a jak nie to może coś nie tak z wyważeniem kół?

Trochę mało informacji?! Jak Ci lata ten przód,masz jakieś bicie,ściąga Cię,trzęsie kierownicą? Może ciężarki wyważenia spadły,trudno cokolwiek bez konkretów napisać i podpowiedzieć?!

Najpierw sprawdź dokręcenie kół, no i nie jeździj tym samochodem do czasu naprawy bo to nie jest normalne, żeby przód latał na boki w czasie jazdy. To może być coś poważnego i lepiej nie ryzykować wypadku.
Witam!
Myślę że to nie sprawa śniegu będzie może właśnie te ciężarki wyważenia spadły ale kolega za mało informacji podał z dokładnym opisem zachowania auta
"Nieważne, czym jeździcie obecnie, i tak stracicie dla Alf głowę. Ja straciłem" - "Nie zatrzymasz mnie" Jeremy Clarkson

Rusza kierownica i sciaga na jedna strone. A podczas jazdy czuje jakby przod auta czyli przodnie kola delikatnie ruszały sie na boki.Ja zapale auto i ruszam kierownica to po obrocie kierownicy w lewa strone cos stuka.
Może Ci rzeczywiście odważniki poodpadały lub możesz mieć po wewnętrznej stronie felgi nabite błota lub piasku, który powoduje drgania koła. Natomiast ściąganie w którąś stronę jest spowodowane ewidentnie złą zbieżnością po np uderzeniu w krawężnik, albo masz luzy na drążkach kierowniczych, które też mogą przez to stukać przy kręceniu kierownicą. Jedź na badanie zbieżności i niech Ci na kanale sprawdzą to co pisałem.
Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.
marcin_p28 thanked for this post
a ja bym stawiał na luzy w maglownicy...

Jak zapale auto i wtedy w miejscu kręcę kierownica to przy skręcie w lewo coś stuka.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki