Witam. Mam taki problem w mojej Alfie: lewarek raz odbija normalnie i znajduje się między 3 i 4 biegiem, a czasem przestaje odbijać i wtedy zostaje raz z lewej strony, raz z prawej. Dodam tylko, że gdy lewarek nie odbija ruch ze środka w lewo i szczególnie w prawo ma wyczuwalnie większy opór oraz ciężko wchodzi 1 bieg.
Jest to taka przypadłość, że raz jest a raz jej nie ma. Czasem ruszam i wszystko jest ok, przejade 20km i juz nie odbija, postawie samochód na troche i różnie, czasem zaczyna działać normalnie, a czasem dalej coś jest nie tak. Czytałem o korpusie, ale czy jak by był pękniety to czasem działałoby normalnie ?? A może jest tam jakaś sprężynka ?? Jeśli ma ktoś jakieś pomysły co to i jak to coś usunąć to proszę o pomoc.
Witam!!! Mialem podobny problem, wystarczylo rozebrac lewarek zmiany biegow wszystko wyczyscic nasmarowac i dziala jak nowka z salonu. (jest troche pracy aby sie do tego dostac) Orientacyjny koszt naprawy w warsztacie 80- 100 zl.
Na skrzyni biegów jest taka tuleja z dźwignią, należy ją rozkręcić oczyścić i przesmarować. Czerwona strzałka na rysunku.
Ostatnio edytowane przez maciek_czer ; 13-02-2010 o 22:31 Powód: Wstawiłem rysunek :)
Dzięki za szybką odpowiedź. Rozumiem, że aby się do tego dobrać trzeba wywalić akumulator i podstawę ??
Raczej tak, w 2.4 JTD jest tam malutko miejsca.
Jak będzie w miarę ładna pogoda i nie będe musiał nigdzie jechać to w poniedziałek postaram się to zrobić. Dam znać czy pomogło :-)
Jeszcze raz dziękuję za informację. Dziś to rozebrałem. Trzeba wyciągnąć akumulator i podstawę (i z tym w tym wszystkim jest największy problem...) i jest w miarę dobry dostęp. Rozkręcić, wyczyścić i nasmarować. Lewarek chodzi jak nowy. Nawet biegi lżej zaczęły wchodzić. Pozdrawiam

W dziale "zrób to sam" jest to opisane , ze zdjęciami
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...ow_na_luz.html
Były :Alfa 146 2.0 Ti , 3xAlfa 156/156SW 1.9 JTD
ostatnia: Alfa 156 SW 04' 1.9 JTD 16V, ???KM & ???Nm by Novitec , BMW 530dA , Audi A6 2.7 Biturbo
Teraz : Audi A6 3.0 quattro

Też walczyłem z podobnym problemem , potwierdzam czyszczenie wystarczy
Witam mam podobny kłopot w Alfie 147 to znaczy lewarek blokuje się z lewej albo z prawej strony nie chcę powrócic do normalnej pozycji czyli na środek następstwem tego jest problem ze zmianą biegów z 2 na 3 czy wyczyszczenie tuleji o ktorej mowa wyżej wystarczy ??
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki