Mi wymieniali rożrząd, ale o żadnej korekcie nic nie mówili.

Szukając diagnozy na "mulenie silnika z dołu" znalazłem taki wpis dot. Vw B6 tdi 130KM[QUOTETeż bym proponował sprawdzenie rozrządu znaki muszą sie zgadzać no i proponował bym ustawić początek wtrysku i wyprzedzenie ale do tego potrzebny jest wag. po każdej wymianie rozrządu trzeba dokonać niewielkiej korekty z ustawieniem początku wtrysku i sprawdź czy pompa daje dobre cisnienie/QUOTE]
Czy w naszych JTD po wymianie rozrządu należy sprawdzac początek wtrysku?

10.2008-16.11.2012r. => 156 3,0 V6 24V Q2 250KM@290Nm - pozostały piękne wspomnienia .....
01.2011 - ........=> AR GT 3.2 V6 24V Q2 LPG Power - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
11.2012 - ........=> BMW E46 330iA M54B30 Touring LPG Power - wół roboczy/mobilne biuro budowy ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

nie , w JTD centralka wtrysku całkowicie zarządza czasem i momentem wtrysku i nie ma możliwości regulacji ; TDi to stara konstrukcja i tam to co innego;
w JTD podstawowe czujniki dla określenia czasów wtrysku to czujnik położenia wału\obrotów silnika (główny) , oraz czujnik fazy na wałku rozrządu - dzięki niemu komp dokładnie realizuje wtrysk wstępny ,
a odnośnie mulenia , sprawdzałeś przepływomierz , wypinałeś wtyczkę?
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Dzięki Sedici w pierwszym temacie rozwiałeś moje wątpliwości, jeżeli chodzi o mulenie to sprawa dotyczy niedawno zakupionej 147 1,9 jtd 115 KM prawie już ją dopracowałem (wymiana rozrządu, uszczelnienie dolotu, czyszczenie kolektora dolotowego i czujnika doładowania, zaślepka w EGR podniosły moc zdecydowanie) Zostało jeszcze to lekkie mulenie (jak powinno byc wiem po swojej 156 1,9 wdepnięcie pedału na 1 a nawet na 2 biegu powoduje niemal natychmiastowe zerwanie przyczepności kół na asfalcie).Wtyczki nie wypinałem bo jest do niej kiepski dostęp, chcę kupic i za jedną robotą zamontowac nową przepływkę. Przy okazji jeszcze jedno pytanie w swojej 156 po wypięciu przepływomierza nie widzę żadnej różnicy w mocy, czy tak powinno byc?

skoro po wypięciu nie odczuwasz różnicy to znaczy że przepływka w dobrej kondycji
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
A jesli Alfa dymi troszke na czarno ,a po odpieciu przelywki dymenie ustaje to tez bedzie wlasnie wina przeplywomierza ,jak to bedzie w sprawnym aucie ,czy dymi po odpieciu przeplywki czy nie?

W sprawnym aucie nie dymi po odpięciu przepływki.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki