Jakie są najważniejsze objawy padniętego przepływomierza w T.S.
Jakie są najważniejsze objawy padniętego przepływomierza w T.S.
mniejsza moc auta, lekkie falowanie obrotow, zwiekszone spalanie itp itd
Jak wyczyścić przepływomierz?
Gdzieś był link, który opisywał tą czynność ze szczegółami i zdjęciami, ale nie mogę znaleźć.
Wogóle, czy czyszczenie przepływomierza ma jakiś sens?
Poradzicie coś?
Słyszałem, że można go przemyć benzyną...
Jeśli ktoś ma link do czyszczenia, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja czyscilem i nie polecam. ale sprobowac mozesz)
Tu masz link po angielsku maf
szukaj tego "Jeff's guide on how to clean the MAF"
Pozdr.
DziękiNapisał Rafik
Dlaczego nie polecasz?
Pozdrawiam.
- Rafał
alces1, na pewno dobrze wiesz jak będzie z czyszczeniem = odkładanie problemu na później![]()
Masz brudny? Jak a do swego zaglądałem to wygląda jak nowy, a wymieniany był wiele lat temu. Ktoś już pisał o czyszczeniu i po tym zabiegu było jescze gorzej.
Jak mi padł przepływomierz, to po uruchomieniu zimnego silnika nie było mocy i to do tego stopnia, że nie mogłem ruszyć samochodem. Po osiągnięciu przez silnik temperatury 60-70 st. jechał w miarę normalnie, ale na wyższych obrotach nie było mocy.
Co do czyszczenia przepływomierza, to jest to chyba jakieś nieporozumienie. Z tego co się orientuję, wewnątrz przepływomierza jest sporo elektroniki, a zasada działania opiera się na tzw. zasadzie gorącego drutu. Więc chyba kąpiel w benzynie, czy innym rozpuszczalniku nic tu nie pomoże.
No więc tak. W jesieni zauważyłem, że niezależnie od temp silnika w zakresie obrotów: 2800 - 2950 silnik jakby miał mniejszą moc. Jest to najlepiej wyczuwalne na II i III biegu. Postanowiłem więc wyczyścić przepływomierz. Polegało to na przedmuchaniu kompresorem zdemontowanego wcześniej przepływomierza. Efekt był bardzo pozytywny, motor płynnie rozwijał moc w każdym zakresie obrotów. Niestety problem ten po kilku miesiącach, niedawno powrócił, więc postanowiłem wyczyścić przepływomierz lepiej niż poprzednio, by efekty były odczuwalne dłuższy czas. Stąd moje pytania o czyszczenie przepływomierza. Jak widać czasem się opłaca, ale trzeba być ostrożnym by go nie uszkodzić.
Pozdrawiam.
- Rafał