Do JTD to tylko niemieckie BERU - dostep bardzo kiepski i łatwo je ukręcić

Witam
Własnie czeka mnie wymiana świec żarowych w moim 1.9 jtd z tego co czytałem najlepiej NGK D, ale mam pytanie apropo dostepu do nich piszecie ze jest trudny.ale jak trudny jesli moge spytac??czy wiąże się to z demontażem jakis podzespołów??
Pozdrawiam i z gory dziekuje
talon

Do JTD to tylko niemieckie BERU - dostep bardzo kiepski i łatwo je ukręcić
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

Wiele napraw robię sam, ale za wymianę tych świec wolałem dac 80zł mechanikowi. Robi się to na zupełnie zimnym silniku, za kolektorem dolotowym odkręcić EGR i wyposażony w długą nasadkę 10, przegub i grzechotkę, po wcześniejszym profilaktycznym spryskaniu jakimś srodkiem penetrującym gniazd świec bierzemy się do roboty.Uwaga na moment obrotowy przy dokręcaniu.

Niestetyoddałem do mechanika i tak są zapieczone ze czeka mnie demontaż głowicy , trudno
Dzieki za pomoc
Pozdrawiam
talon
ja jakos sobie poradziłem z tą wymianą swiec, ale było cieżko - trzeba miec dobre klucze i długie nasadki, troche wyczucia i gotowe. mam denso swieczki i pali na dotyk, wiec nie wiem dlaczego co poniektórzy sie podniecają tylko jedną firmą, wybaczcie, ale beru to ja miałem w poprzednim aucie i poszły jeszcze na gwarancje po tym jak były 2 z 4 uszkodzone (cos tam z rdzeniem), ale to było w benzyniaku

Bo świece to się dokręca kluczem dynamometrycznym, a nie na wyczucie. A Beru to klasa sama dla siebie- zreszta takie tez są oryginalnie fabrycznie montowane w JTD
Nikt więcej nie wspominał w tym wątku o świecach Beru , wiec daruj sobie to "co poniektórzy"
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 11-04-2010 o 12:38
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000

majster może źle trafiłeś (trefna partia, podróbki)
Także polecam Beru do jtd, sprawdzają się bardzo dobrze. Co poniektórzy Iskry zakładają i se chwalą.

Kol. dance 1 piszemy tu o świeczkach, ale żarowych do jtd.Z tego co wiem to Iskra robiła świece zapłonowe do sil. benzynowych.

Nic podobnegoDo JTD też mają z tym ze to jakaś fabryka w czechach czy coś. Jak by nie było ISKRA na opakowaniu
![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki