Tak jak w temacie. gdyby ktoś potrafił opisać w jaki sposób można zdjąć szybko i sprawnie głowice w silniku 2.5 v6 w alfie 156. Mam problem z termostatem, który chyba jest wklejony na rurki wychodzące z głowicy i bloku.. Wałki trzeba demontować by odkręcić nakrętki ze szpilek?
i co to za 3 duże imbusy w środku głowicy?
Druga sprawa. czy zepsuta szklanka/popychacz hydrauliczny może stukać tak głośno przy odpaleniu silnika niczym tłok o zawór? gdy wykręcę świece to żadnego stukania nie słychać, jedynie przy zapalonym. Dodam, że jedną ze szklanek da się wcisnąć a pozostałe są twarde.
co o tym myślicie?
Wielkie dzięki za wszelkie sugestie.
AR 147 1,6 TS

- popychacz hydrauliczny nie powinien być miękki, to znaczy że jest uszkodzony, nie trzyma komora wysokiego ciśnienia.
- popychacz może się uginać przy naciskaniu ale w dośc małych granicach.
- taki popychacz zwykle stuka po uruchomieniu silnika zanim olej nie napełni tych dwóch komór, niskiego i wysokiego ciśnienia.
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
JanAR thanked for this post

Dzięki BUBU. a te stuki powinny ustać, po chwili od odpalenia? jest szansa, że jest on uszkodzony do tego stopnia,że słychać go cały czas?
-podejrzewam pogięte zawory, mierzyłem ciśnienie w cylindrach i za każdym razem mam inny pomiar, już głupieje, może zegar mam uszkodzony? chociaż są cylindry na których zawsze pokazuje te 15 atmosfer, a na 2 i 6 cylindrze raz jest te 15 a raz tylko 12 lub 6. mierze kolejny raz i znowu 15.
- Poradźcie jak ten termostat zdjąć?
- Da się wykręcić wałki bez zdejmowania z nich kół?
AR 147 1,6 TS
Musisz zdjąć koła nie ma innej opcji, a pozatym jest to niezbędne do poprawnego złożenia rozrządu.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.

- zawsze przy takich okazjach watpliwych jest metoda "próby olejowej".
- do "wątpliwych " cylindrów wlewam około 15 - 20 ml oleju silnikowego.
- trochę pokrecę bez zapłonu silnikiem i mierzę ciśnienie w tych cylindrach.
- gaz do dechy i nie dłużej rozrzuszkiem niz 5 sek, chyba że masz wózek akumulatorowy lub boostera sieciowego.
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.

też właśnie myślałem nad wlaniem czegoś do cylindrów.
teraz moje kolejne pytanie. bo już zdemontowałem wałki z jednej głowicy, i jeśli zdemontuje z kolejnych dwóch (czyli wszystkie zawory powinny być zamknięte) i jeśli zacznę kręcić rozrusznikiem w celu sprawdzenia jeszcze raz sprężania w cylindrach to czy będzie to miarodajny pomiar? Oczywiście bez świec zapłonowych i nanometr w badanym cylindrze.
AR 147 1,6 TS
Kolego siwcu, masz zamiar zmierzyć ciśnienie sprężania? Co będziesz sprężał w tych cylindrach? Masz przecież zdemontowane wałki rozrządu, a bez wałków zawory ssące się nie otworzą i powietrze nie zostanie zassane. Przyłóż się porządnie do pomiaru kompresji. Powodzenia.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Bo wałków się nie zdejmuje - wpuszcza się olej po przez otwór na świece i mierzy ciśnienie w "naturalnych" warunkach pracy.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki