• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Ocena parametrów 1.9 JTD FiatEcuScan

• Autor wątku Autor wątku kapral1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapral1980

Guest
Witam!
Posiadam Punto 1.9JTD 80KM. Tak, wiem to nie Alfa ale silnik prawie taki sam.
Przy ok. 2700 obr. auto zawsze traci zapał do dalszego przyspieszania. Uruchomiłem FiatEcuScan i zrobiłem próby na drodze przyspieszając od 1000obr/min do 4000 na 3 biegu. Egr mam zaślepiony. Przepływomierz ma 20 tyś. km.(nieoryginalny, Magneti Marelli, przedtem Bosch ale efekt taki sam). Przebieg auta 300 tyś. km. Oleju nie bierze:D.
Prosiłbym specjalistów o ocenę na podstawie zrzutów. Niepokoi mnie głównie przebieg wykresu elektrozaworu waste gate.

niezłe, lecz ledwo czytelne te wykresy (mogłeś także exportować i zrobić tabelkę);

z tego co widzę (ledwo) to przepływka marki MM leży , wypnij wtyczkę i próba drogowa

Pliki zapisały mi się w jpg i trudno odczytać wartości na skali, ale są podane wartości min i max dla danego parametru więc można wywnioskować dane wartości na przebiegu. Jak odepnę przepływomierz jedzie w zasadzie tak samo. Miałem już 2 oryginalne przepływomierze Boscha i oba z czasem padły.
Na wykresie ciśnienia doładowania widać spadek w zakresie 2600-3000obr, pokrywa się to z sygnałem boost solenoid control. Im wyższa procentowo wartość tego elektrozaworu to ciśnienie powinno być wyższe?

Pliki zapisały mi się w jpg i trudno odczytać wartości na skali, ale są podane wartości min i max dla danego parametru więc można wywnioskować dane wartości na przebiegu. Jak odepnę przepływomierz jedzie w zasadzie tak samo. Miałem już 2 oryginalne przepływomierze Boscha i oba z czasem padły.

nie zgodzę się , bo sam parametr min \ max do końca wszystkiego nie mówi , nie pokazuje wahań pomiędzy min a max,

Na wykresie ciśnienia doładowania widać spadek w zakresie 2600-3000obr, pokrywa się to z sygnałem boost solenoid control. Im wyższa procentowo wartość tego elektrozaworu to ciśnienie powinno być wyższe?

to zależy , u mnie w jtd16v z turbo VNT przebiega malejąco (w programie FES) , zaczyna od 75% i w miarę wzrostu c. doładowania spada - np , do 50% - po to robię tabelki\wykresy aby to wiedzieć ;

w tym 80KM chyba jest turbo z zaworem upustowym , tak?

sprawdź jak w przedziale 2600-3000 rpm jak wygląda żądane ciśnienie doładowania a aktualne ciśnienie doładowania - bo być może masz za wysokie ciśnienie doładowania w tym szczytowym momencie i ecu je zbija - podając odpowiednio sygnały na elektrozawór - otwierając zawór WG na turbinie

Turbina ma stałą geometrię. Zawór upustowy na turbinie sterowany podciśnieniowo za pomocą elektrozaworu przez ECU. Pierwszy wykres zawiera wartość ciśnienia aktualnego i żądanego ale wydaje mi się, że FES nie pokazuje właściwie wartości żądanej. Jeśli dosłownie traktować te wyniki to mam za niskie w całym zakresie doładowanie.

Zloguj to auto ecuscanem ale wyniki zapisz do csv-a. Seryjny boost w 1.9jtd 80ps to 0,95 bara.Z tego co tu widzę zadane doładowanie jest źle odczytywane (chyba że pokazał końcową wartość), przepływka też leży. Wykresy są średnio widoczne. W serii to auto "ciągnie" od 1700obr.

Pozdro

Witam
Jak mówiłem tak zrobiłem. 2 bieg 800 rpm do 4000 rpm.
Wrzucam logi zrobione w exelu razem z wykresami.
Plik "analiza" zawiera wszystkie parametry nałożone na siebie.
Ciśnienie doładowania ma za niskie i narasta zbyt wolno.
Pozdrawiam

Witam
Jak mówiłem tak zrobiłem. 2 bieg 800 rpm do 4000 rpm.
Wrzucam logi zrobione w exelu razem z wykresami.
Plik "analiza" zawiera wszystkie parametry nałożone na siebie.
Ciśnienie doładowania ma za niskie i narasta zbyt wolno.
Pozdrawiam

Zrób to samo na 4ce i wtedy wstaw logi lub puść mi na maila.
Pozdro

Zrób to samo na 4ce
Chcesz mnie chyba zabić:D.

Nigdy nie jechałem na 4b i 4000 rpm. Na hamowni to można się bawić a na drodze to 3 max. Na 2 chyba też miał maksymalne obciążenie (na pewno do 3000rpm). Pedał w podłodze i 80km/h. Poprzednie testy robiłem na wiejskiej drodze ale na codzień tak dobrze to nie mam.

Nawet z trochę oszukującą przepływką ciśnienie powinno rosnąć szybciej?
5 lat temu jak go kupiłem rzeczywiście wciskał w fotel od 1500rpm ale moment kończył się od 2600. Na dwójce potrafił zerwać przyczepność na asfalcie. Spalał w mieście 6,5L. Zmieniłem MAF. Niby było lepiej bo moment przebiegał łagodniej ale później zaczął przebiegać zbyt łagodnie i znów zmiana MAF. Teraz pali 5,5L. Żeby dobrze przyspieszał trzeba go kręcić wyżej.
Sam już nie wiem co z tym silnikiem jest. Przyznam się że w momencie kiedy już nić nie mogłem wymyślić założyłem box noviteca i auto odżyło.
Tzn. od 1800 włącza się box i auto jakoś ciągnie. Tylko że jest to rozwiązanie prowizoryczne.

Amortyzatory
Powrót