Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    narazie Audi A4 1.9TDi
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie co i ile kosztuje (przykładowe koszty napraw 156jtd)

Witam i pytam bo chcę kupić AR 156 2.4 jtd SW od 2002r. i chciałbym znać przykładowe koszty napraw (koszt części i robocizny) w tym modelu, chcę porównać z cenami w stosunku do Audi/VW, czyli w waszych oczach mam pewnie status ,,Nawróconego" może będzie więcej takich jak ja???

Obawiam się zapchania wtrysków, interesuje mnie np. cena wymiany kpl. rozrządu, zawieszenia, sprzęgła, skrzyni, turbinki oraz popierdułek które czasem potrafią nadwyrężyć sakiewkę.
    dajcie panowie jakiś pogląd na sytuację bo wątek ten zainteresuje wielu takich jak ja.

Użytkownik Ogier Avatar H_A_L_T_I
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    CITROËN C5 Kombi EXCLUSIVE 2.2 HDi ; SIERRA RS500
    Czas spędzony na forum
    5 h 53 m

Domyślnie

Części i robocizna tak samo jak w innych samochodach....

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    156 1.8TS 2000r + Liquid Propane Injection / Jeep Cherokee 4.0 Limited
    Czas spędzony na forum
    1 d 15 h 25 m

Domyślnie

Cytat Napisał H_A_L_T_I Zobacz post
    Części i robocizna tak samo jak w innych samochodach....
    dokładnie - tyle że 2x częściej

diesel power http://je.pl/qeuy

ViP Romeo Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 156 SW>2001->2,5 V6->190 KM->CF3
    Czas spędzony na forum
    5 d 2 h 30 m
    Wpisów
    1

Domyślnie

ceny jak wszędzie do każdych aut drogie lub bardzo drogie (oryginały).

Było Skromne 1.8 i 144 powody do mruczenia
    Jest
    2,5 V6 i 190 nowych powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice-G. Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136@175 KM 370 NM 2000r, cosmo-blue, SportPack
    Czas spędzony na forum
    24 d 19 h N/A

Domyślnie

Wszystko różnie i zależnie jak trafisz:

210 zł wymiana wszystkich wachaczy przód wraz z łącznikami stabilizatorów (wachacze ze stabilizatorami 500 zł zamienniki razem, 1300 zł oryginał około z TRW)

- rozrząd to 380 zł części a wymiana 250 zł razem 630 zł (oczywiście do tego pompa wody najlepiej odrazu za 150 zł około) oczywiście części z wyższej półki

- Turbinke załatwiłem za 1050 zł prawie nową (zregenerowana delikatnie) sprowadzona z Włoch z przebiegiem 20 000 km koszta wymiany to 150 zł (100 zł u Adam$'a)

- Termostat ok 70-100 zł (wymiana 50 zł)

- Chłodnica 350-400 zł (wymiana 50 zł)

- rolka napinająca pasek Micro V (SKF) 150 zł (wymiana 80 zł wraz z testami wszystkich rolek)

- łożyska przód (2 szt) 500 zł (wymiana 200 zł warsztat, ale lepiej samemu lub "u Juzka")

- kpl poduszek silnika i skrzyni (3 szt) 580 zł (wymiana 120 zł)

- kpl linek ręcznego 100 zł (wymiana 50 zł)

- wąż IC -> kolektor ssący 100 zł (wymiana samodzielna)

To tak wszystko w przybliżeniu z kartki gdzie wszystko mam spisane.
    Moja Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

"Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu
    Czas spędzony na forum
    16 d 10 h 15 m

Domyślnie

Wszystko zależy jak chcesz serwisować. Mamy do dyspozycji EPER, więc każdą część możemy namierzyć i zamówić tam gdzie jest na daną chwilę najtańsza.

Ja za oryginalny rozrząd z pompą płaciłem ok 550zł (około, bo już nie pamiętam dokładnie). Kupiony z ASO, ale zamawiałem przez internet. Robocizna w ASO ~360zł (wolałem w serwisie, aby nie procesować się z "Józiem", gdyby mu nie wyszło).

Jak sam nei zadbasz, to ceny w stacjach autoryzowanych będą z kosmosu. Oto kilka przykładów z mojej ostatniej faktury (zł brutto):

- osłona silnika 498,64 (90zł na allegro zamiennik)
    - amortyzator tył (samopoziomujący) 2283,40 (oryginały ~1600zł przez internet)
    - amortyzator przód 565,29 (ten sam na allegro 399)
    - felga 17" 1821,91 (ta sama na allegro w ASO 1251)
    - stabilizator 315,65 (podobno ok 215zł za oryginał przez allegro)
    - wahacz dolny przód 617,78 (TRW na allegro 350)
    - piasta tył 730,34
    - czop piasty tył 753,03

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    narazie Audi A4 1.9TDi
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

dzięki szczególnie za rozbudowane odpowiedzi, widzę, że faktycznie ceny jak Audi/VW, jeśli ktoś ma ochotę dodać wyciąg ze swojej FV to zapraszam

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 J T D
    Czas spędzony na forum
    32 d 6 h 59 m

Domyślnie

Świece Żarowe 200-300 zł wymiana ok 100 zł
    Koło pasowe 200-300 zł wymiana ok 100 zł
    Moja Alfa pochłania fortunę na ubezpieczenie, serwis i paliwo. Ale kiedy ją prowadzę, czuję się, jakbym miał milion dolarów i uśmiech na mej twarzy trwa cały dzień! [...]

Nowe części do samochodów Włoskich i nie tylko !!! Atrakcyjne ceny !!!

Użytkownik Dwusuwowiec Pokaż na mapie Avatar marioroza
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 115 KM 2001
    Czas spędzony na forum
    7 d 9 h 53 m

Domyślnie

Wymiana czujnika świateł stopu w ASO ok. 200 zł.
    Ostatnio kupiłem komplet przedniego zawieszenia (zamienniki) za 530 zł.
    W skład kompletu weszły wahacze i łączniki stabilizatora.
    Chce zakupić też komplet zawieszenia na tył za ok. 500 zł i sprzęgło z łożyskiem oporowym za ok700 zł.
    Ceny są naprawdę różne. Ceny zamienników potrafią być śmiesznie tanie ale takich raczej trzeba unikać a części w serwisach powalają na kolana.

Użytkownik Embrion Avatar lewy666
    Mieszka w
    Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM 2001r.
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Przekładnia kierownicz 2000 serwis 10% rabat 1800
    regeneracja u józka 850
    Ostatnio edytowane przez lewy666 ; 23-04-2010 o 21:23

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

przykładowy kosztorys naprawy samochodu

ile kosztuje wymiana amortyzatorów przód

ile kosztuje naprawa auta po wypadkuile kosztuje wymiana łożyska audi a4ile kosztuje wymiana sprężyn zawieszenia audijak wymienic sprezyne amortyzatora w audi a3 2000rile czasu zajmuje wymiana amortyzatorówile kosztuje wymiana termostatu w a4audi a4 wymiana wahacza kosztile kosztuje wymiana zawieszenia w audi a4jakie koszty wymiany wahaczy w audi a4wv passat 94 ile osztuje wymiana sprzeglawymiana sprężyn audi cenaile kosztuje naprawa sprzęgła w audi 2010rwymiana łożyska przedniego audi a4przykladowy kosztorys naprawyamortyzator audi a4 b6 ile kosztujeile kosztuje przednie zawieszenie do audi A4 z 2001 rokuile kosztują amortyzatory do Poloile kosztuje zawieszenie w audi a4ile kosztuja amortyzatory audi80koszt wymiany lozyska w a4 b6przykladowe ceny czesci do alfa romeo 147ile kosztuje łożysko do audi a3wymiana wahaczy audi a4 kosztile kosztuje wymiana teleskopow w samochodzieile kosztuja wachacze przednie do vw pasataile kosztuje wymiana zawieszenia w seicentokoszt wymiany sprężyny audi a3cena czesci i robocizna zawieszenie passat b6ile kosztuja wachacze przednie do passataile w przybliżeniu kosztuje naprawa wtrysków w audi a 4wycena naprawy audi a3 przód naprawa samochodu cennik robocizny wymiana wahacza audi a4 kosztkoszty naprawy zawieszenia audi a3wymiana sprężyn koszt robociznyile kosztuje wymiana amortyzatorów robociznakoszt naprawy sprezyn vvpolocena wymiany łożyska koła audi a3stabilizatory audi a3 koszt wymianyile kosztuje łożysko do passataile czasu trwa wymiana amortyzatorówwymiana łożyska koła przedniego audi a4 b6 kosztanaprawa zawieszenia passat b6ile kosztuje amortyzator do audi a3ile za robocizne wymiany łożyska koła przedniego audi 80Ile kosztują wahacze do audi a4audi a4 b6 zawieszenie ile kosztujeaudi a4 b6 wymiana łożyska cenawymiama sprzęgla audi B8kosztorys naprawy przykładile kosztuje wymiana zawieszenia przód audi a4 b6wymiana amortyzatorów tył audi a4 cenaile kosztuje wymiania amortyzatorów w passaciesprężyna przy kole audi4 cenaaudi koszty serwisuile kosztuje wymiana sprzegla w passacie b6i le kosztuja lozyska na tyl audi a4jakie są koszty wymiany łożyska w audi a4ile kosztuje sprzęgło do audiile kosztuje wahacz do audi a4ile kosztuje wymiana chlodnicy koszt robociznyaudi a3 rok 97 wymiana lozyska w piascie przedniejile kosztują świece do samochodu audi a4 97raudi a3 koszty naprawwymiana amortyzatorów tył audi a4 cenywymiana lozyska w audi a4 cenasprężyny przednie passat b6 robociznaile kosztuje wymiana zawieszenia w polokomplet wachaczy passat b6sprzeglo audi a4 b6 ile kosztujewymiana wahaczy audi a4 b6 jaki kosztile kosztuje sprzęgło do poloile kosztuje wymiana amortyzatorów audi a4 b6ile kosztuje naprawa chłodnicyaudi a4 ile kosztuje przełożenie przekładni robociznaile kosztują części do audi a4ile kosztuje zawieszenie przód do audi a4 b6wymiana przedniego łożyska w samochodzie audi A4 - kosztyile za wymiane zawieszenia audi a4 b6ile kosztuja naprawy samochodutermostat w samochodzie ile kosztuje wymianaile kosztuje wymiana amortyzatora tylnegowymiana rozrządu części robocizna cena audi a3ile kosztuje lozysko do sprzegla w audi a 4koszt wymiany sprzęgła w audi a4 b6ile kosztuje wymiana wachaczy audi a4 koszt robocizny wymiana pompy paliwa audi a4 b 6wymiana wahaczy a4 b6 cenaile kosztuje naprawa przodu autaile kosztuje wymiana zawieszenia z częściami do audi a3wymiana amortyzatorów tył audi a4 b6 cenyprzykładowe koszty założenia jednoosobowej działalności gospodarczejile kosztuje wymiana rozrządu w audi a4 b8ile kosztuje wymiana termostatu w audi a4audi b8 wymiana łożyska koła audi a3 1.9 tdi koszt robocizny za wymiane amortyzatorow przednichcena robocizny wymiany sprężyn w seicento ile za wymaine sprezyny w zawieszeniu passat

Zakładki

Uprawnienia