Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
  1. #1
    shallot
    Gość

    Domyślnie Problem z immobiliserem..

    ..witam..
    Od paru dobrych dni moja bella zwariowała, jak przekrecalam kluczyck w stacyjce kontrolka z CODE z kluczykiem nie znikała... usilowałam to naprawic u znajomego mechanika, niestety, komp nie przyjmował kodu, wiec zmuszona bylam udac sie serwisu. Zakodowali kluczyki raz jeszcze ( nawet przyzwoita cena, bo 51zł za 2 kluczyki)...tylko ze ZNOWU sie zaczelo. Nie tak czesto jak przed zakodowaniem, ale tak na 6 razy co odpalam, 1 raz mi sie nie wylacza.. pan z serwisu oczywiscie sugerował kupienie nowych kluczyków..

    Czy istnieje jakas tansza opcja? Co jest nie tak?

  2. #2
    Administrator Romeo Avatar Piotriix
    Dołączył
    10 2005
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
    Postów
    5,313

    Domyślnie

    proponuje ci napisac na priv do ,,prezesjm,, ten kolega zeby zjadl na elektryce w naszych makaronach i powinien ci cos poradzic .pozdrowienia

  3. #3
    Korczu
    Gość

    Domyślnie kostka

    mialem taki sam problem pojechalem do elektryka i wszystko naprawil w jeden dzien.koszt to 230 zl z podpieciem do komputera.to nie jest problem z kluczykami bo u mnie tez to podejzewali i proponowali w serwisie alfy wymiane kluczykow.co sie okazalo kluczyki byly ok. a problem tkwil w samym immobilajzerze tzn wyprostowaly sie jakies blaszki na kostce immobilajzera i musialy zostac wymienione.wyprostowanie tych blaszek bylo spowodowane wysoka temperatura powietrza,tak stwierdzil mechanik.do tego warsztatu przyjezdzaja auta z calej polski,sa maprawde b.dobrzy w tym co robie a zapisy sa z wyprzedzeniem miesiaca.to jest w czeladzi kolo katowic.nazwisko Drozdz.dokladnego adresu nie znam.
    wyprostowanie tych blaszek powodowalo przerwe na immobilajzerze!
    jesli bedziesz miala pytania to oto jest moj numer tel.515268744 wyjasnie jak dojechac do tego warsztatu.tak jak mowie kluczyki nie maja tu nic do tego!!
    czasami mialem taka sytuacje ze podjechalem na stacje i meczylem sie 10minut aby zgaslo!potem byl spokuj 2 tygodnie i znow to samo.masakra ile nerwow!ale juz jest dobrze!:-)))

  4. #4
    shallot
    Gość

    Domyślnie

    ... dziekuje bardzo..tak podejrzewałam ze to nie bedzie kluczyk. To wogole zaczelo mi sie podczas burzy dosc mocnej..jechalam i wylaczylam silnik, potem znowu chcialam zapalic, gdzies tam błysk błyskawic.. ( jak na filmie: :twisted: ) i ...juz nie zapalił. I ma podobnie- ze czasami to stoje i z 10 minut zeby zaskoczyl..((

    Zajme sie tym po 25.08, wtedy powinnam miec pieniadze))

  5. #5
    Korczu
    Gość

    Domyślnie

    kiedys to mialem taka sytuacje ze jechalem do Łodzi i chwila mojej nie uwagi na postoju na swiatlach i mi zgasł...dodam ze na lewym pasie!10 minut meczarni i ile wstydu,korek ktorego konca nie widziałem.masakra.postanowilem ze dluzej tak byc nie moze!!!pozdrawiam i zycze szybkiego uzbierania kasy!

    podpiecie do komputera 50zl
    robocizna 170zl

  6. #6
    Derwisz
    Gość

    Domyślnie

    Czasami u mnie równiez nie gaśnie kontrolka "code", ale wystarczy szybko 8 razy włączyć i wyłączyć zapłon następuje "jakiś reset", nie pytajcie mnie czego bo nie wiem, ale kontrolka gaśnie. Jeżeli to nie pomoże, to wyłączenie immobiliazera wklepując cod Alfa poprzez pedał gazu.

    1. odczytać 5 cyfr elektronicznego kodu, znajdującego się na karcie kodowej
    2. kluczyk zapłonu w położenie MAR
    3. wcisnąć do oporu pedał gazu i przytrzymać go. Lampka awarii systemu wtryskowego
    zaświeci się na około 8s i zgaśnie. W tym momencie zwolnić pedał gazu
    4. lampka sygnalizacyjna wtrysku zacznie świecić światłem pulsującym; gdy lampka
    błyśnie ilość razy zgodną z pierwszą cyfrą znajdującą się na karcie kodowej (CODE),
    nacisnąć pedał przyspieszenia i przytrzymać wciśnięty do momentu, aż lampka
    sygnalizacyjna wtrysku zaświeci się (na około 4 s) i zgaśnie. Zwolnić pedał
    przyspieszenia
    5. lampka sygnalizacyjna wtrysku zacznie świecić światłem pulsującym; gdy lampka
    błyśnie ilość razy zgodną z drugą cyfrą znajdującą się na karcie kodowej, nacisnąć
    pedał przyspieszenia i przytrzymać wciśnięty
    6. powtórzyć w/w procedurę dla pozostałych cyfr znajdujących się na karcie kodowej
    (CODE)
    7. po wprowadzeniu ostatniej cyfry przytrzymać pedał przyspieszenia wciśnięty.
    Lampka sygnalizacyjna wtrysku zaświeci się (około 4s) i zgaśnie. W tym momencie
    zwolnić pedał przyspieszenia
    8. szybkie błyskanie lampki sygnalizacyjnej wtrysku (przez około 4s) potwierdza, że
    procedura została przeprowadzona prawidłowo
    9. uruchomić silnik obracając kluczyk z położenia MAR w położenie AVV, nie obracając
    go w położenie STOP.

    Jeżeli lampka sygnalizacyjna wtrysku świeci się światłem ciągłym, obrócić kluczyk wyłacznika zapłonu w położenie STOP i powtórzyć opisaną procedurę od początku.

  7. #7
    selespeed1
    Gość

    Domyślnie

    Przerabiałem ten problem (ze wstydem na krzyżówce włącznie), lecz wyczytałem gdzieś, że powodem tej dolegliwości ALFA CODE może być zanieczyszczenie antenki tego ustrojstwa.
    Otóż znajduje się ona w pobliżu stacyjki. To taki czany okrąg.
    Zeby dostać się do niej trzeba tylko odkręcić dolną obudowę kierownicy i przetrzeć szmatką ten ring, po uprzednim zdjeciu go. (będzie połączona kabelkiem)

    Mnie pomogło. Od czasu tego zabiegu mam SPOKÓJ.
    Nie trzeba ponosić żadnych nakładów finansowych a może pomóc.
    Napisz czy przyniósł ten zabieg jakiś efekt. (jeśli go zastosujesz)

  8. #8
    shallot
    Gość

    Domyślnie

    JAsne ze zastosuje ..szczegolnie jesli ma mi to oszczedzic wydatkow..wczoraj 7 minut na stacji benzynowej, z trabiacymi kolesiami w BMW z tylu..(( Mam dosc i zaczynam miec nerwice jak musze zgasic samochod w jakims ruchliwym miejscu...

  9. #9
    Korczu
    Gość

    Domyślnie

    Shallot i jak tam z immobilajzerem??nic nie piszesz czy zrobione a mnie ciekawosc zrzera:-)pozdro

  10. #10
    shallot
    Gość

    Domyślnie

    ..juz melduje Pawel z Krakowa i Rafjan ( okazało sie ze mieszkamy jakies 5 bloków od siebie ) pomogli.... Rafjan dal namiar na elektyko-elektronika, który to naprawił...hmm połowicznie. Tzn działa o wiele lepiej ( bo przeczyscil), ale i tak trzeba bedzie chyba jednak to wymienic. Narazie jest okey, swiruje tylko raz na dzień. :wink:

Podobne wątki

  1. Problem z immobiliserem
    Utworzone przez macminik w dziale 147
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 08-07-2014, 16:44
  2. Zginął jedyny kluczyk z immobiliserem - Alfa Romeo 156
    Utworzone przez hutszy w dziale 156
    Odpowiedzi: 8
    Ostatni post / autor: 09-02-2012, 08:35
  3. Dorobienie kluczyka z immobiliserem i centralnym zamkiem
    Utworzone przez Alex128 w dziale 156
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 11-01-2012, 22:30
  4. Problem z immobiliserem
    Utworzone przez jacco w dziale 166
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 28-12-2011, 14:07
  5. [164] Problem z Immobiliserem.. POMOCY:(
    Utworzone przez krycho91 w dziale 33/164
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 29-09-2010, 06:24

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory