Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
    Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    23 d 8 h 6 m

Domyślnie Czyszczenie czujnika ABS

Dzisiaj byłem na kompie i wyszedł mi uszkodzony czujnik ABS prawy przód, oczywiście brak ABSu. Wcześniej miałem takie objawy że po odpaleniu auta, przy
    pierwszym delikatnym hamowaniu na suchej, dobrej nawierzchni ABS się włączał, pedał hamulca skakał, co oczywiście wydłużało drogę hamowania, później ABSu brak. Teraz już cały czas nie mam ABSu. Może wystarczy tylko wyczyścić czujnik? Czym go można czyścić? Czytałem że jest tam jakaś zębatka która również może być zabrudzona i warto ją wyczyścić. Gdzie ona się znajduje i jak się do niej dobrać? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 24V rok 1999 Azzurro Nuvola
    Czas spędzony na forum
    1 d 16 h 49 m

Domyślnie

wyjmij czujnik na pewno będzie kupę syfu na nim wyczyść ,a na tym kole co z czytuje to musisz zdjąć tarcze tez będzie tak syfu ja wyczyściłem i jest spoko

4. Thanks Miłosz, maniek7712 thanked for this post
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Miłosz
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    ALFA ROMEO 164 3.0 12V & 156 2.5 24V
    Czas spędzony na forum
    22 h 58 m

Domyślnie

Mam prosbe czy ktos posiada moze jakies zdjecia i moglby napisac wiecej jak sprawdzic/wyczyscic czujnik ABS przedniego kola? Czy jestem w stanie to zrobic to w domowych warunkach bez kanału?
    Pozdrawiam Fanów Alfy.

Użytkownik Romeo Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Czas spędzony na forum
    4 d 10 h 38 m

Domyślnie

Cytat Napisał Miłosz Zobacz post
    Mam prosbe czy ktos posiada moze jakies zdjecia i moglby napisac wiecej jak sprawdzic/wyczyscic czujnik ABS przedniego kola? Czy jestem w stanie to zrobic to w domowych warunkach bez kanału?
    Kanał zbyteczny.Wystarczy zdjąć koło,odkręcić zacisk,wyjąć klocki,odkręcić jarzmo zacisku i zdjąć tarcz hamulcową.Odkręcić śrubkę i wyjąć czujnik(dobrze spryskać jakimś środkiem ułatwiającym odkręcenie).Zębatki tam nie ma,jest bieżnia magnetyczna.Szczerze wątpię by to coś pomogło,ale spróbować możesz.Raczej stawiał bym na walnięty czujnik,a jeszcze bardziej na uszkodzony przewód czujnika.
    IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD

7. Thanks Miłosz thanked for this post
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5 GRIGIO CHIARO MET.
    Czas spędzony na forum
    35 d 23 h 50 m

Domyślnie

Miłosz w zupełności powinien wystarczyć podnośnik i zdjęcie koła. Ułatwisz sobie pracę ściągając również tarczę hamulcową, bywa często że czujnik nie chce wyjść więc trzeba go zapuścić jakimś odrdzewiaczem i chwilę poczekać. Odkręcasz śrubkę kluczem 10 i delikatnie obracając czujnik podważasz go płaskim śrubokrętem tak aby go wysunąć. Powinien wyjść jak nie to pęknie.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...3_8_litra.html

9. Thanks Miłosz thanked for this post
    Użytkownik Romeo Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    Alfa 156 1.8 99r
    Czas spędzony na forum
    10 d 2 h 29 m

Domyślnie

Mam podobna sytuacje z czujnikem z tylnego koła,swieci kontrolka i abs nie dziala
    Kabel był ciety,poprawialem raz i zgaslo ale jest znow i juz mam czujnik tylko brak czasu zeby sie za to zabrac
    Kabel przechodzi pod kanapa?zlaczka sie tam miesci czy gdzies pod wykladzina bagaznika?

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5 GRIGIO CHIARO MET.
    Czas spędzony na forum
    35 d 23 h 50 m

Domyślnie

Do bagażnika.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...3_8_litra.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar Miłosz
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    ALFA ROMEO 164 3.0 12V & 156 2.5 24V
    Czas spędzony na forum
    22 h 58 m

Domyślnie

Wiec zabralem sie za zdjecie kola i na 1 rzut oka widac 2 kabelki i teraz moje pytanie:
    który z nich moze powodowac problemy z abs? Ten po lewej stronie jest urwany, jest tam tez wtyczka i biegnie do klocka hamulcowego, natomiast ten po prawej jest na pewno sztukowany, gdyz widac tasme klejaca. Zalaczam zdjecie, bede wdzieczny za kazda sugestie, na razie planuje oba kabelki odrestaurowac i chyba tyle, gdyz pogoda nie jest sprzyjajaca...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Czyszczenie czujnika ABS-hamulec_lewy_przod.jpg  
    Pozdrawiam Fanów Alfy.

Użytkownik Ogier Pokaż na mapie Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    156 1.9 JTD 115 Km SW Progression 2002 r.
    Czas spędzony na forum
    13 d 9 h 57 m

Domyślnie

Wiec zabralem sie za zdjecie kola i na 1 rzut oka widac 2 kabelki i teraz moje pytanie:
    który z nich moze powodowac problemy z abs? Ten po lewej stronie jest urwany, jest tam tez wtyczka i biegnie do klocka hamulcowego, natomiast ten po prawej jest na pewno sztukowany, gdyz widac tasme klejaca. Zalaczam zdjecie, bede wdzieczny za kazda sugestie, na razie planuje oba kabelki odrestaurowac i chyba tyle, gdyz pogoda nie jest sprzyjajaca...
    za problemy z ABS to na pewno kabelek z prawej bo on idzie do czujnika od ABS, ten drugi to jest od zużycia klocków u mnie też jest urwany i nic się nie dzieje złego.

14. Thanks Miłosz thanked for this post
    Użytkownik Romeo Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Czas spędzony na forum
    4 d 10 h 38 m

Domyślnie

Ten po lewej to od kontrolki zużycia klocków.Ten po prawej to ABS.Jeśli był już łączony jak piszesz to raczej przyczyna tkwi tam właśnie.Łączenie rozwiń z taśmy i rozetnij izolację na przewodzie,często trzeba wyciąć spory kawałek bo sól zeżarła żyły przewodu.Łączenie lutujemy i zakładamy koszulki termokurczliwe.
    IK@R 3991*PyraTeam 210* AR 146 1,6T.S;145 1,4T.S ; 156 1,8 T.S-EX**JEST: 155 T.S 2,0 8v SUPER ;STILO JTD

16. Thanks Miłosz thanked for this post
Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

czyszczenie czujnika abs

uszkodzony czujnik abs objawy

jak wyczyścić czujnik absjak wyczyścić czujniki absgdzie wtyczka czujnik klocki hamulcowy audi A4 czujnik abs czyszczenieczyszczenie czujników abszabrudzony czujnik abs alfazabrudzony czujnik abswymiana czujnika abs audi a4czym umyć zębatke od absuczujnik abs jak skasowacczyszczenie przewodów abswww. czyszczenie czujnikow absczujnik przy kole abs stiloobjawy uszkodzonego czujnika abswyczyszczenie abs audi a4 czysczenie czujnika absjak przeczyscic absjak czyścić czytnik abswymiana czujnika abs audi a4 przódczujnik abs stiloobiaw zepsutego czujnika absczujnik zużycia klocków hamulcowych a4jak czyscic czujnik absjak przeczyścić czujnik abs a4przeczysczenie czujnika absczujnik abs czyszczeniegdzie szukać wtyczki czujnika abs przód prawy w audi a4 opinieczym wyczyścić czujnik absczym oczyśćic czujnik absczyszczenie wtyczki absuczujniki abs jak wyczyscicobjawy uszkodzenia czujnika abs vwuszkodzony czujnik abs jaki obiawjak wyczyscic czujnik absjakie sa objawy uszkodzonego abswyczyszczenie absjak wyczyścić absjak przeczyscic czujnik absobjawy zepsutego czujnika absa4 objawy uszkodzonego czujnika absczujnik abs zabrudzonyjak sprawdzic popsute czujniki abs audiobjawy uszkodzonego absaudi a4 uszkodzony czujnik absjak rozpoznac zepsuty czujnik absraz dziala raz nie czujnik abs stilo

Zakładki

Uprawnienia