Ostrzeżenie przed wachaczmi firmy QAP

• Autor wątku Autor wątku azbxcc88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

azbxcc88

Guest
Witam
zakupiłem górne dwa wahacze nie całe 3 miesiące temu. Kupiłem je w płocku w firmie AUTKO zostały mi polecone jako tanie a dobre, Dzisiaj już wiem że ten produkt to złom. Wahacze na dzień dzisiejszy są do wyrzucenia.
więc koledzy stanowczo odradzam tego producenta wahaczy.

mam jeszcze pytania jak najlepiej kupić?
nie ma jakiś dobrych zamienników?

proszę o odp

Ostatnia edycja:
Wszystkie zamienniki są raczej z jednego gara brane.
A tak na marginesie... po 3 miesiącach powinna obowiązywać jeszcze jakaś gwarancja.

obowiązuje ale tylko wtedy jak autoryzowany serwis je zakładał a wahacze zmieniałem sam więc gwarancji nie mam:/

z innych niż trw to jeszcze vema podobno jest ok

Tak sie zastanawiam jaki jest sens robic z Alfy VW i kupowac jakies tanie zamienniki.Przeciez to sa auta do jazdy sportowej jak mozna wogole tam pchac shit a pozniej bezpiecznie wchodzic w zakret.Tak czy inaczej pomimo ze moja alfa nie jest pierwszej mlodosci nadal serwisuje ja w aso sprawdzonym w Opolu i jest gut wiem co mam.Przynajmniej jest gwarancja i luzik.

obowiązuje ale tylko wtedy jak autoryzowany serwis je zakładał a wahacze zmieniałem sam więc gwarancji nie mam:/

Jak mniemam poszły tulejki w tym wahaczau ?
Kiedy dokręcałeś wahacz (już na gotowo) na tulejach to był on obciążony samochodem ?

Sposób dokręcania wahaczy w zawieszeniu przednim nie ma znaczenia (co innego poprzeczne z tyłu) jedynie nie należy przesadzić z "mocą" dokręcenia żeby obejma tulei nie "spęczniała".
Dowiedzione wielokrotnie że można dokręcić na podniesionym, a ciągle powielane "zasłyszenie".

Niestety QAP taki jest, syf i tyle, o ile dolne jeszcze sie trzymają jako tako, to górne ich wahacze lecą na potęgę.

Sposób dokręcania wahaczy w zawieszeniu przednim nie ma znaczenia (co innego poprzeczne z tyłu) jedynie nie należy przesadzić z "mocą" dokręcenia żeby obejma tulei nie "spęczniała".
Dowiedzione wielokrotnie że można dokręcić na podniesionym, a ciągle powielane "zasłyszenie".

Tu się kolego mylisz... wszystkie elementy metalowo gumowe jeśli jest taka możliwośc dokręcamy przy obciążonym wahaczu.
Wahacz górny przypodniesionym aucie jest odchylony bardzo daleko od normalnej pozycji jego pracy więc nie mów mi że jak ostetcznie się go dokręci potem opuści auto to że nie działa to szkodliwie dla tuleji. Działają na nią większe siły skrętne niż normalnie i oprostu się rozwala....

No ja też się zastanawiałem od nich kupić cały zestaw wahaczy na szczęście coś mnie powstrzymało :| Tak ja koledzy wyzej pisali założyłem wahacze Vemy i jak narazie jest dobrze zrobiłem ok 2 tys km. Za 4 wahacze zapłaciłem 650 zł razem z przesyłka. pozdro

Tu się kolego mylisz... wszystkie elementy metalowo gumowe jeśli jest taka możliwośc dokręcamy przy obciążonym wahaczu

Tak, zgoda ale wtedy gdy guma jest zwulkanizowana z tuleją jak w tylnych poprzecznych, a przednie górne nie są więc jest to bez znaczenia, proszę nie utrudniaj innym życia.

Witam miałem identyczną sytuację z górnymi wachaczami firmy QAP zakupiłem je w styczniu i wymieniłam sam wczoraj pojechałem na przegląd i LIPA wachacze do wymiany, ale już od jakiegoś czasu słyszałem jakieś stuki ale byłem pewny że siada coś innego.
Ale na dobrą sprawę to wachacze po 90 zł za sztuką to tylko pretensje do samego siebie :)

Wahacze qap

Na aukcji Allegro w listopadzie 2009r. kupiłem tanio komplet wahaczy ( dół i góra oraz łączniki stabilizatora) na przód do mojej ar 156SW 2,4 jtd. Wymieniłem to wszystko w zakładzie mechaniki pojazdowej na co mam potwierdzenie (faktura). Po 7 miesiącach i przejechaniu ok. 5 tys km górne wahacze dostały luzu. Na przeglądzie diagnosta nie przepuścił mi auta i odesłał do warsztatu. Wymieniłem więc toto na firmy TRW czyli ok. 2 razy droższe niż QAP. QAP daje 2 lata gwarancji!!! Wysłałem wahacze wraz ze zgłoszeniem gwarancyjnym do dystrybutora i na razie czekam. Zobaczymy jak się dystrybutor QAP zachowa. Inną sprawą jest koszt tego przedsięwzięcia i kłopot. Co z tego że QAP w komplecie kosztuje ok 80 czy 90 zł za sztukę jak dochodzą koszty wymiany!!! Sami więc wybierzcie. Piszę to jako przestrogę dla chcących zaoszczędzić. Muszę przyznać, że inne wahacze, np VEMA, też nie były trwalsze. O zachowaniu dystrybutora QAP napiszę jak dostanę odpowiedż.

A ja mam vemy i ponad 40 tys. km głównie po Wrocławiu i żyją.
Bo są vemy i vemy. Wychodzi, że te prawdziwe vemy są OK, a podróby - jak zwykle - do niczego. Pytanie, jakie Ty miałeś.

Wymieniłem to wszystko w zakładzie mechaniki pojazdowej na co mam potwierdzenie (faktura). Po 7 miesiącach i przejechaniu ok. 5 tys km górne wahacze dostały luzu.

Pisałem już na tym forum, dla QAP to norma, górne po 6tys wyjęte z V6 kolegi miały mega luzy na sworzniu, zniszczone tuleje ... jaka cena taka jakość.

Już od dawna wiadomo że...

QAP to nie QAP... tylko.... QPA! ;)

To co oryginalne jest zawsze najlepsze i taka prawda...

Ja wsadzilem do swojej belli gorne wahacze TRW. Po przejechaniu 5 tys. km tlukly sie niemilosiernie. Zrobily sie duze luzy na simeringach a kola nie trzymaly kontow.
Oczywiscie na gwarancji zostaly wymienione (na inna firme, nie pamietam jakie), jednak niesmak pozostal.

Amortyzatory
Powrót