dzięki koledze SG0240, który rozgryzł tajemnice zaworka odmy i obrotów biegu jałowego , ja zająłem się "odkryciem" jak to jest z tym przewietrzaniem pokrywy rozrzadu.
- dlaczego z rurki od zaworka odmy czasami leci olej.
- wizyta na szrocie pokazała, że mamy dwa rodzaje pokryw rozrządu, z dodatkowym ujściem oleju i bez niego.
- co dziwne to bez ujścia oleju to te starsze alfy, przed 2001 rokiem. ( wg. informacji od własciciela szrotu )
- ponizej zrzuty dwóch rodzajów pokryw.
--
- z MAF-a powietrze idzie bezpośrednio do drugiego ujścia, do kanału zaworka odmy.
- jednoczesnie podciśnienie z zaworka odmy zasysa powietrze z pod pokrywy zaworów.
- mgła olejowa znad klawiatury rozrzadu wchodzi punktem 1, idzie tym długim kanałem , wytraca sie i wtedy z mgły olejowej powietrze + olej wychodzi punktem 2.
- olej wlewa sie do rynienki, wylewa do klawiatury rozrządu ujsciem oleju lewym lub prawym
- prawym tym duzym chyba wtedy jak jest duzo tego oleju w rynience.
- powietrze dodatkowo trafia na 3 kurtyny i dostaje sie do punktu 3 i do zaworka odmy.
- czyli jeśli pokrywa rozrządu nie ma tego dodatkowego prawego ujścia oleju to wydaje sie że zaworek odmy musi zawsze ciągnąc olej.
- w celach testowych wyrzuciłem rynienkę bez tego dodatkowego ujscia oleju i zainstalowałem rynnę z dwoma ujściami oleju.
- gorzej jeśli dostałem błedna informację i pokrywa zaworów po liftingu posiada tylko jedno ujście oleju , to jestem 50 zł w plecy.
- ściągnięcie rynienki to horror !!!
--
--