• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Sterowanie radiem z kierownicy.

• Autor wątku Autor wątku Janusz75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz75

Guest
Witam:) Kupiłem samochód bez radia. Kupiłem oddzielnie oryginalne radio zamontowałem i działa wszystko prócz sterowania z kierownicy.Czy trzeba coś włączyć może? Czy do radia (prócz anteny oczywiście) wchodzi jedna kostka ta na dole czy musi być jeszcze jedna ta do góry na radiu nie ma opisu niestety. Gdyby ktoś mi pomógł w tej kwesti byłbym wdzięczny.

W tym sęk że innej kostki nie widać. Być może ktoś kto wyciągał stare radio wsadził ją tak że się nie zobaczy a niechciałbym ot tak rozbierać kokpitu. Ale dziękuję serdecznie za podpowiedż.

Jeśli możesz kliknij na dzięki ;)

Na spokojnie zajrzyj tam raz jeszcze - możliwe że poprzedni właściciel w jakis dziwny sposób zawinął tę kostkę i gdzieś ja wcisnął.

Pod tym adresem http://www.piloty.pl/UNI20.html masz co prawda namiary na firmę która robi interfejsy do sterowania innymi radiami niż te oryginalne (koszt około 120,- plus wysyłka) ta kostka na zdjęciu żółto-czerwono-niebieska to ta której musisz poszukać - chodzi mi o kształt bo oryginalnie w aucie jest bodajże czarna ;)

Potwierdzam, jest druga kostka i to kolorowa. Znalazłem ją ale musiałem jednak rozbierać kokpit żeby ją zobaczyć a pużniej wyciągnąć. Poprzedni właściciel tak ją ukrył. W każdym razie radyjko śmiga z kierownicy:)

Sterowanie radiem z kierownicy

Witam.Mam następujący problem ze sterowaniem radia.Wymienilem w swojej alfie 156 FL radio na radio z nawigacją oraz kierownice zwykłą na kierownice wielofunkcyjną.Wiązka była już orginalna do sterowania.Wszystko zostało podpięte ,tasma w kierownicy wymieniona z możliwością podpięcia kostki do sterowania i niestety przyciski nie działają.Podświetlenie przycisków działa ale zaden nie steruje radiem.W czym może być problem?

Witam.Mam następujący problem ze sterowaniem radia.Wymienilem w swojej alfie 156 FL radio na radio z nawigacją oraz kierownice zwykłą na kierownice wielofunkcyjną.Wiązka była już orginalna do sterowania.Wszystko zostało podpięte ,tasma w kierownicy wymieniona z możliwością podpięcia kostki do sterowania i niestety przyciski nie działają.Podświetlenie przycisków działa ale zaden nie steruje radiem.W czym może być problem?

Radio z nawigacją wymaga odpowiedniego interfejsu..zamiana napięć z drabinki rezystorowej / dane napięcie załącza odpowiednią funkcję/ na odpowiednie impulsy...szerokość impulsu oraz ich sekwencje uruchamiają odpowiednie rozkazy.Tu kolego masz linka do forum na którym prowadziłem podobną jak Ty walkę z tym tematem :)
http://forum.alfapomorze.pl/viewtopic.php?t=7708
Ps.ja po tych bojach powróciłem do fabrycznego radia.Też nie miałem sterowania w kierownicy więc
kupiłem kierownicę, taśmę airbagu i zieloną kosteczkę z pinami /11,12,10/ podłączyłem pod wyjście taśmy airbagu / 2,3,4/...i wszystko bez problemu działa.Ty musisz zainwestować w interface.

Ostatnia edycja:

W razie potrzeby mogę Ci poszukać namiar na firmę z Wieliczki, która robi takie interfejsy za około 120 zł.

Witam ponownie.Czyli jak dobrze zrozumiałem mój problem zalatwi takie urzadzenie http://allegro.pl/adapter-sterowania-z-kierownicy-alfa-romeo-156-147-i1444401643.html.
Nie napisałem wczesniej ze chodzi mi o orginalne radio z nawigacja do alfy ale to chyba nie ma znaczenia.

---------- Post dodany o godzinie 21:12 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:38 ----------

A jesli taki interfejs jest fabrycznie w alfie to może warto skontakować sie z osobą od której kupiłem radio i kierownice.Tylko jak to wyglada może jakieś fotki i gdzie gość ma tego szukać.Z góry dziekuje za odpowiedż.

Jest tak:
10-Data-IN taki jest opis na radiu i kabel żółty
12-Data masa i kabel czarny
11 sterowanie + i kabel żółto czarny
9 mute i kabel różowo szary

Wtyczka żółta 6 sterowanie +12

Jest tak:
10-Data-IN taki jest opis na radiu i kabel żółty
12-Data masa i kabel czarny
11 sterowanie + i kabel żółto czarny
9 mute i kabel różowo szary

Wtyczka żółta 6 sterowanie +12

nie sugeruj się tym co masz napisane na radiu w którym sterowanie z kierownicy Ci nie działa.Rozumiem że kable we wtyczce masz identycznie jak na zdjęciu z linku.12 czarny to masa..sprawdź omomierzem ..11 i 10 to sterowanie z przycisków kable żółte.Dla upewnienia jak pisałem Ci w pierwszym poście możesz podłączyć woltomierz pomiędzy 12 i 10 lub 12 i 11 i sprawdzić czy przyciskając przyciski na kierownicy masz różne napięcia.Jeśli tak to śmiało kupuj interfejs podłącz pod niego piny 10,11,12
pewnie z jakąś instrukcją a wyjście podaj na Twoją kostkę 10 data i 12 masa.uffff

Hej. A orientujecie się jak jest w 147 z podłączeniem sterowania kierownicy ? Kupiłem właśnie radio (Pioneer DEH-1500UB) i ramkę do montażu i przed wymianą chciałbym mieć pewność czy nie muszę dokupić interfejsu. Wie ktoś może ?

no raczej musisz :-)

A mógłbyś/moglibyście polecić miejsce, w którym takowy interfejs mógłbym nabyć ? Na allegro znalazłem w zasadzie jedno źródło ale gość ma zbyt dużo negatywnych komentarzy i czas oczekiwania zdecydowanie za długi.
Ktoś kupował ? Może polecić jakiś sklep ?

edycja:

Jeszcze coś takiego znalazłem - http://www.piloty.pl

+

http://www.tme.eu/pl/details/ctsar001/adaptery-do-sterowania-z-kierownicy/connects2/#

kupował ktoś tutaj ^ ?

Ostatnia edycja:
Problem ze sterowaniem radiem z kierownicy AR147 + gdzie jack in?

Witam,

Od dwóch miesięcy mam Alfę 147, od zakupu nie działa sterowanie w kierownicy.
rozebrałem kierownicę, nie znalazłem wolnych wpięć (slotów), zdemontowałem radio i zauważyłem, że w moja kolorowa kostka wygląda tak ja ta CLICK HERE.

Potrzebuję pomocy, bo przeczytałem sporo na forum, ale nie potrafię tego skleić.

Dodatkowo mam zestaw głośnomówiący, który jedyne, czego potrzebuje to wejście IN, którego tu też nie ma.
Ma ktoś pomysł jak go złączyć?
Dzięki z góry za pomoc!

Daniel

Odgrzeję kotleta ;)

Posiadam radio z nawigacją i telefonem w swojej 147 (2003 rok), które czasem działa a czasem nie. Dokupiłem radio Pioneer MVH 180 i szufladki by podmienić GPS na 1 din. Pojawia się jednak problem ze sterowaniem z kierownicy. Dopytałem sprzedającego o ten przedmiot: allegro.pl/show_item.php?item=5084643965 i według niego sprawa przedstawia się tak, że nawet po dokupieniu tego interfejsu i zmianie radia sterowanie z kierownicy działać nie będzie.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy to prawda i objaśnić jaki jest tego powód?

Amortyzatory
Powrót