Powazny Problem z "KEY CODE"

• Autor wątku Autor wątku Wasiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wasiel

Guest
witam panowie jestem tutaj nowy szukam caly czas rozwiazan do takiego problemu jak poryty znak "CODE"

mianowicie byla wymieniana glowica w alfie 156 1.8 TS z 1999 roku .
autko zgaslo okazalo sie ze poszla glowica wiec zostala wymieniona alee..
po zmontowaniu wszystkiego pojawil sie problemik nie mozna odpalic autka poniewaz zapala sie kontrolka code z kluczykiem i lipa koniec ..

posiadam tylko dwa czerwone kluczyki bez alarmu i nic wiecej z tego poniewaz auto bylo kupywane z Belgi takze mam tylko te dwa kluczyki i co teraz robic bo juz zielonego pojecia nie mam
dodam to ze samochod stoi juz w warsztacie ponad 3 tygodnie i ciekawe ile jeszcze tam postoi bardzo bym was prosil o pomoc ...

karty kodowej oczywiście nie ma ??

nie nie posiadam ani karty kodowej ani klucza matki poprostu przy kupnie dostalem tylko 2 czerwone kluczyki nic wiecej

- podstawowa sprawa ROK PRODUKCJI tego wehikułu.
- możliwe rozwiazania ( teoretyczne ponieważ nie znamy roku produkcji).

1. wymontowac puszkę immo, niech elektronik zczyta zawartośc 93C56, podamy PIN CODE. ( pod warunkiem że puszka sprawna.).
2. zakupić stare ECU na alegro, wyzerować ( jak ktoś potrafi, w ZRÓ TO SAM jest przepis , lub wysyłka do mnie ), odłączyć puszkę immo i zainstalować stare-wyzerowane ECU.
3. ECU z auta trzymamy na wszelki wypadek.

Ostatnia edycja:
bubu napisalem ze rok produkcji jak na poczatku 1999 rok tej alfy immo mysle ze jest w pozadku bo do czasu padniecie silnika wszystko chodzilo w jak najlepszym pozadku a co do zczytania mysle ze w mojej zapchlonej dziurze nie znajde az takiego fachowca zeby mi zczytal cos z immo

napisz mi cos blizej z czytaniem tej zawartosci

Ostatnia edycja:
- przepraszam masz rację szukałem roku produkcji, tak jak to jest przyjęte na tym forum w podpisie, a tam nie ma.
- czyli dla 1999 roku ważne to wszystko co napisałem.
- ale pisałem też szukaj elektronika, ponieważ trzeba mieć programator ISP + klips.
- jak nie znajdziesz to pisz na PW, chętnie pomogę, tylko ja z Wrocławia i wtedy trzeba by zdemontowac i wysłać do mnie puszkę.

ok bubu postaram sie znalesc kogos co posiadaa przedewszystkim zna sie na ISP i klipsy chociarz to taka dziura ze moze ma a nie wie jak tego uzyc jesli nic nie znajde to wysle wtedy dla ciebie

a te awaryjne odpalanie to tez bez kart nidy rydy?
wiesz pytam bo nie mam bladego pojecia cieszylem sie fajnym autem a tu bum jakis code i teraz zalamka nawet nie wiem co jest 5 co robic itd.

- a robiłes to w dobrym warsztacie, znającym sie na alfach.
- bo jeśli nie to może być tak jak podejrzewam, że mechanicy zaczeli od + klemy akumulatora i poszło po elektronice.
- jesli tak było to zawartość puszki nic nie da, w tym przypadku tylko zakup starego ECU.
- trzymam kciuki że tak nie było.
- bo warto spróbować.
- tylko zebys dobrze zrozumiał, po dumpie z puszki otrzymamy tylko PIN CODE do awaryjnego uruchomienia samochodu i podjechania do serwisu aby zaprogramowali klucze.
- druga opcja z wymiana ECu daje to że nie masz immobilizera i tez nalezy zaprogramowac od nowa klucze.
- jak coś nie jasne, pytaj !!!!

- dobrze robi dumpy T-box firmy TMW. ( myśle że to nie reklama firmy, tylko udzielenie informacji dla potrzebującego.
- karta kodowa to obecnie 200 zł w ASO.

Xenocyd:
ewentualne kodowanie 2 kluczy 80,01 PLN.

gdzie tyle biora ?? jakis konkretny namiar?

bubu
to praktycznie dzieki odczytaniu z puszki codu odpale awaryjnie by skierowac sie do servisu na kodowanie kluczykow tak?

a wymiana ecu da mi to ze nie bede mial immo wiec odpale auto normalnie ale takze bede musial jechac do servisu aby kodowac kluczyki dobrze zrozmumialem?

Ostatnia edycja:
- pin daje to samo co karta code.
- można tez po instalacji ECU dać sobie na wstrzymanie z immobilizerem, tak jak to się czesto robi.
- w końcu alfy są na samym końcu samochodów kradzonych wg. statystyk policji.
- w koncu to nie fiat 126, którego sie "pożycza " na wakacje.

- ważenie i wybór rozwiazania pozostaje w twoich rękach !!!!!

- pin daje to samo co karta code.
- można tez po instalacji ECU dać sobie na wstrzymanie z immobilizerem, tak jak to się czesto robi.
- w końcu alfy są na samym końcu samochodów kradzonych wg. statystyk policji.
- w koncu to nie fiat 126, którego sie "pożycza " na wakacje.

- ważenie i wybór rozwiazania pozostaje w twoich rękach !!!!!

no wsumie nikt nie ukradnie heheh pozatym i tak mam ac wykupione ;)

czyli zamawiam ecu z allegro do 1.8 ts zakladam do autka ii..? wlasnie bo to dla mnie magia ;)

- nie ma tak dobrze , to nie golf IV.

Kod:
1. wymontowac puszkę immo, niech elektronik zczyta zawartośc 93C56, podamy PIN CODE. ( pod warunkiem że puszka sprawna.).
2. zakupić stare ECU na alegro, wyzerować ( jak ktoś potrafi, w ZRÓ TO SAM jest przepis , lub wysyłka do mnie ), odłączyć puszkę immo i zainstalować stare-wyzerowane ECU.
3. ECU z auta trzymamy na wszelki wypadek.

Jeszcze sobie poruszaj wtyczką od cewki immo bo styki sniedzieją i czasami kluczyk w stacyjne a świeci alfa code. u mnie tak było.

ja za kartę Code w serwisie alfy w Szczecinie zapłaciłem ok 75 zeta, wydruk otrzymałem zaraz po zapodaniu nr VIN...

Amortyzatory
Powrót