2.0 Jts Sonda lambda

• Autor wątku Autor wątku czester1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czester1989

Guest
Witam kolegów. Mam problem z sondom lambda.Otóż mój silnik jest wyposażony w 4 w tym 2 przed katalizatorem i 2 za. Te przed katalizatorem maja inne wtyczki(takie prostokątne z 5 kablami) Nigdzie nie mogę znaleźć. Ma ktoś namiar na takie coś ??? A co sie stanie jak rozgałęzię sygnał z jednej na 2 wtyki?? .Chciałbym na przyszłą sobotę wyjechać z warsztatu i po setkach godzin spędzonych przy alfie w końcu się nią przejechać.

Witam kolegów. Mam problem z sondom lambda.Otóż mój silnik jest wyposażony w 4 w tym 2 przed katalizatorem i 2 za. Te przed katalizatorem maja inne wtyczki(takie prostokątne z 5 kablami) Nigdzie nie mogę znaleźć. Ma ktoś namiar na takie coś ??? A co sie stanie jak rozgałęzię sygnał z jednej na 2 wtyki?? .Chciałbym na przyszłą sobotę wyjechać z warsztatu i po setkach godzin spędzonych przy alfie w końcu się nią przejechać.

Ja miałem kiedyś przez jakiegoś pomysłowego Dobromila takie rozgałęzienie zrobione i ukryte pod pokrywą silnika. Wszystko aby zamaskować podmiankę sondy lambda zrobioną w jednym z 2 ASO (bo tylko tam alfa stała, pięknie świadczy to o poziomie firmy, nie ? :-/ ). Objawiało się to pojawianiem się co kawałek błędu interpretowanego przez komp jako błąd sondy lambda (jednej z dwóch przednich - 1,6TS 2004) + Motor Control System Failure. I sporo nerwów i kombinacji skąd do cholery ten błąd (już po wymianie sondy i zmianie jej miejsca jak w JTSach było zalecane). Ale jeździć można było, może ciut większe spalanie było.

Witam,
pozwoliłem sobie podpiąć pod dyskusję, ponieważ mam podobny problem, który trudno mi samemu roziązać. Może zacznę od początku.
W mijej alfie 156 2 litry jts ostatnio wymianiałem załączkę elastyczną wydechu (stara się zużyła i pękła). Po tej akcji po podłączeniu do komp wyskakiwał błąd chwilowy sondy lambdy który został skasowany. Po tym wszystkim Alfa zaczęła znacząco dymić. nie ma najmniejszego ubytku oleju ani płynu chłodzącego na szczęście. Po lekturze forum mam dwie wątpliwości. Wyczytałem, że może być to sonda lambda która sfiksowała przez niszczelny wydech, bądź zapchany katalizator. Dlatego też mam pytania: czy sonda lambda może być zamiennkiem, bo orginały są dość drogie? i czy katalizator da się jakos wyczyścić?
Będę B. wdzięczny za jakieś porady:) możliwe że moje sugestie są błędne... więc proszę o opinie co myślicie.
Pozdrawiam
Tomek

po podłączeniu do komp wyskakiwał błąd chwilowy sondy lambdy który został skasowany. Po tym wszystkim Alfa zaczęła znacząco dymić. nie ma najmniejszego ubytku oleju ani płynu chłodzącego na szczęście

Jeśli auto jeździ normalnie nie wywala jakiś błędów to zanim pojedziesz gdzieś na kompa i nie daj boże zaczniesz coś tam kopać to wlej do baku ze 25 <>30L paliwa i jedź w trase wypal je spokojnie bez szaleństw .
Miałem tak dwa razy i dwa razy pomogło.
JTS 2L 165KM on się dusi w mieście potrzebuje oczyszczenia .Wyjedź na kilkugodzinną przejażdżkę , będzie zadowolony.

Witam ja mam też podobny problem zapalił mi się czek z błędem czujnik podgrzewacza sondy lambda wymieniłem sondę na nową tylko kupiłem ją nową za 80zł i co ok 200km zapala mi się czek z błędem sondy lambda i nie wiem co robić.

A po podpięciu do kompa jaki konkretnie błąd wyskakiwał?

Ja kupiłem oryginał z Bosha i zero problemu. Jak sondy, to tylko oryginalne. Za 80zł, to nic dziwnego,że wywala błędy co chwilę

Amortyzatory
Powrót