Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 156 - Alfa Romeo 156 zadebiutowała na rynku w 1997. Jest najbardziej udanym handlowo modelem Alfy z lat 90. 156 zdobyła wiele wyróżnień w tym najważniejsze - Car Of the Year 1998. Montowano w niej silniki Twin Spark, 2.5 V6 (Internation Engine of the Year 2000), 3.2 GTA, JTS, JTD i JTDm. Do dziś 156 jest najpopularniejszym modelem Alfy na polskich drogach.
-
Użytkownik
Embrion
wymiana silnika
Mam pytanie planuje wymianę silnika z 2.0 TS na 1.8TS lub 1.6TS. Chcę się dowiedzieć czy będzie pasował silnik 1.8 lub 1.6 na miejsce 2.0. Czy będą się zgadzały mocowania, połączenie ze skrzynią biegów, napęd, wydech oraz elektronika. Dodam że mam samochód z 98.
-
01-09-2010 17:45 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Alfa i Omega
Na forum temat przeszczepiania jednostek napędowych był już poruszany, ja także szukałem info na ten temat, spróbuj przeszukać forum 156-stki i tuningu. 1.8TS czy 1.6TS powinien pasować bez problemu, poszukaj jednak moim zdaniem 1.8, 1.6 spala mojemu znajomemu tyle samo jak nie więcej co 1.8, musi go bardziej kręcić chcąc zachować dynamikę jazdy. Poza tym, 156-stka waży swoje i trochę jej jest, tym bardziej 1.8 wydaje się rozsądną ofertą.

Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...
-
Użytkownik
Romeo
Pytanie jednak, co z instalacją, bo np. 1,6 nie ma zaworu dwukomorowego przy kolektorze ssącym, a 1,8 i 2,0 ma, więc gdyby 1,6 to wtedy trzeba by coś z tym zrobić.
No, ale to temat dla elektroników.
-
Użytkownik
Embrion
to mówicie, że najlepiej by pasował 1.8. A ten silnik jest tych samych proporcji (mianowicie połączenie ze skrzynią, maglownica itp.)
-
-
Użytkownik
Embrion
czyli wszystkie połączenia ze skrzynią i napędem, wydechem są takie same 1.8 i 2.0.
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Tagi użytkowników
Uprawnienia