Witam
Jestem świeżo po zakupie mojej "Alfiny".
Moje autko jest z końcówki 99r. Posiada silnik 2.4 JTD o mocy 136km.
Po kupnie jest kilka mankamentów.
1.Mianowicie czasem w zawieszeniu coś popuka na nierównościach- podejrzewam że gumy na stabilizatorze. Tutaj przez forum chyba mi nie pomożecie, koszt samych gum z tego co się orientowałem nie wielki.
2.Temperatura silnika oscyluje w okolicach 85stopni Celsujsza. Przy mocniejszym wciskaniu pedału gazu, lub postoju w korku temperatura rośnie i przekracza 90stopni. Otwieram maskę i patrzę że nie chodzi ani pierwszy, ani drugi bieg wentylatora. Co ciekawe przy włączeniu klimatyzacji również się nie włącza. Odłączałem wtyczki, przekręcałem kluczyk w stacyjce do poziomu - zapłon, lecz nie odpalałem. Wentylatory dalej nie chodziły (Wyczytałem na forum żeby tak sprawdzić) Jestem tym niezapokojony. Przekaźnik do wymiany?
3.Kolejny problem może łączyć się nie jako z poprzednim. Podczas uruchomienia klimatyzacji nie słyszę (chyba) kompressora. Wentylatory się nie włączają, a z otworów/deski rozdzielczej dochodzą przez jakiś czas dziwne dźwięki, jak by trzeszczenie. Sama w sobie nie chłodzi jakoś mroźnym powietrzem, właściwie jej działanie jest znikome, ale to możliwe że końcówka freonu w klimie.
4.Piszczenie paska klinowego, lub rolek. Istny wstyd wyjechać alfą na miasto, otworzyć szybę i słyszeć pipiipipiipiiiii. Doradźcie mi co piszczy, czy pasek, czy rolki prowadzące czy napinacz. Zaznaczę tylko że wystarczy prysnąć WD40 na pasek, bądź rolkę i efekt pisku zanika na jakiś (krótki) czas.
5.Prawdopodobnie spalone żarówki od wskaźnika temperatury, zegarka i pokrętła intensywności pracy nadmuchu. Proszę podeślijcie jakiś schemat jak wymienić żaróweczki.
6. Centralny z pilota nie działa, mimo że świeci się lampka pracy na pilocie. Słaba bateria? Dorobienie kluczyka chyba droga przyjemność ? Mam tylko jeden
Przepraszam za długość posta
Proszę o pomoc.