Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: podgrzewane fotele/klimatronik

Bari
    Gość

Domyślnie podgrzewane fotele/klimatronik

Witam,

1)W jaki sposób włącza/włączają sie podgrzewane fotele przednie w 156 sportwagon 2003 r.1.9JTD M-Jet.?
    Jak jade z pasażerem to jego fotel grzeje lędzwia i tyłek pomimo tego ze niema tam przycisku którym włączałbym podgrzewanie siedzeń.W jaki sposób to samo zaczyna grzac?Dodam ze fotel kierowcy nie grzeje.

2)Mam dwustrefowy klimatronik i cały czas przy pokretle od sterowania temperaturą od strony kierowcy swieci mi sie pomaranczowa kontrolka z lewej strony(przycisk AUTO)...jak nacisne na ten przycisk to zapala sie druga pomaranczowa kontrolka po prawej stronie i włacza sie klimatyzacja...pytanie jak wyłączyc kontrolke po lewej stronie bo automat co jakis czas sam dobiera sobie siłe nadmuchu i zmienia mi ustawienia?
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 13-10-2010 o 14:32

kowal
    Gość

Domyślnie

Przyciski od podgrzewania są pod fotelami tzn na rogach foteli. Przyciski są lekko podświetlane, a na boku fotela od strony drzwi są lampki sygnalizujące włączenie podgrzewania.
    Światełko ma się świecić oznacza to, że zadana temperatura jest do osiągnięcia bez pomocy sprężarki, ona gaśnie gdy ustawimy temperaturę niższa niż jest na termometrze. Wystarczy, że zmienisz ręcznie siłę nadmuchu lub kierunek nawiewu i auto się wyłączy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar SEBEK
    Mieszka w
    EŁK
    Auto
    Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.

Domyślnie

Dokładnie tak, przyciski są po prawej stronie fotela kierowcy i lewej pasażera, można powiedzieć, że delikatnie na rogu foteli kwadratowy przycisk gdy fotele się podgrzewają po bokach siedzeń są czerwone diody.

Nie wiem czy tak am być ale u mnie jakby fotel sie nagrzewa i po jakimś czasie albo ja się przyzwyczajam do temperatury albo przestaje grzać?

Co do nawiewów to ja też nie rozumiem tej włoskiej elektroniki jak robot sama robi co chce. Włączam ją na szybe i na nogi średnio apo odpaleniu auta daje tylko na szybę i malo ale ok bo powiedzmy, że szyba z rana paruje po jakimś czasie wraca do moich ustawień i za chwile daje na nogi na maxa - nic z tego nie rozumiem a Wy???

kowal
    Gość

Domyślnie

Komputer (klimatronik) dąży do jak najszybszego uzyskania temperatury zadanej, aby taką temperaturę szybko uzyskać nawiew kieruje na nogi. Ciepło z dołu leci do góry i wypełnia całą kabinę, w przypadku dmuchania na samą szybę klimatronikowi ciężko jest uzyskać odpowiednią temperaturę - duże straty. Wyłącz auto daj na szybę i nic się nie zmieni samo. Z fotelami nie wiem jak do końca jest bo u mnie raz działają, raz nie - wina przetartych mat chyba

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

U mnie fotele dzialąją za każdym razem ale jakby na zasadzie nagrzeją się i gasną, może tak ma być.

Co do tych nawiewów to mam wyłączyć auto na pokrętle z lewej strony tym od kierowcy i będzie nawiew tak jak go wcześniej ustawiłem?

A o co chodzi z tym auto po prawej stronie bo ja zabardzo tego nie kumam

Mieszka w
    EŁK
    Auto

Domyślnie

Tego auto po lewej stronie od kierowcy nie da się wcale wyłączyć. A po prawej auto czy włączone jedno czy dwa czy wyłączone wcale i tak nawiew żyje swoim życiem... Chyba nikt do końca tego nie rozumie...
    Ostatnio edytowane przez SEBEK ; 14-10-2010 o 14:12

kowal
    Gość

Domyślnie

Jeżeli po lewej stronie świecą się 2 lampki to jest załączony tryb auto klimy, jak na środkowym pokrętle zmienimy nawiew to jedna lampka zgaśnie co będzie oznaczało manualną klimę bez kontroli nawiewów. Druga lampka zgaśnie jak np na dworze będzie 20st a Ty ustawisz 17 bez klimy. Lampka auto po prawej stronie oznacza automatyczne sterownie obiegami (zamknięty/otwarty). Na szybę się czasem włączy automatycznie gdy masz czujnik zaparowanej szyby razem z klimą.

kubawro
    Gość

Domyślnie

wezcie se do instrukcji obslugi popatrzcie, nie?