Witam. Mam 3 problemy z moją Alfą.
Pierwszy to temperatura: na trasie itd mam około 60-70, a w mieście przy częstym ruszaniu dopiero CZASEM dojdzie do 90. Czy to normalne?
Teraz drugi, poważniejszy - chodzi o przyspieszenie. Odpalam Alfę, pochodzi trochę i ruszam na trasę, na samym początku pięknie wchodzi na obroty, przyspiesza super itd, aczkolwiek gdy się już rozgrzeje jak ręką odjął, przyspiesza słabej. Jak diesel z podjechaną turbinką. Przejadę parę kilometrów i nagle znowu ma piękne przyspieszenie (tylko na chwilę). Co może być przyczyną?
Trzeci problem to: Tak po ok 30 minutach jazdy, np na światłach na postoju, nagle zaczyną trząść silnikiem i gdzies po minucie mija to, kiedy np za 10 minut znowu się to pojawia na chwilę. Też nie wiem co to może być?!
Rozrząd wymieniony bez wariatora, filtry i oleje tak samo. Pomocy![]()
Kolego. w trasie w alfie to normalna temperatura. aż dziwne
drugi i trzeci coś albo z przepływką albo tak jak ja miałem, niekontakt na kablach. akurat mam silnik 1.8 z 2001. jak cos daj znać. sporo z nim przerobiłem. nic na desce się nie świeci? jakis komputerek?

A ja zapytam - jakie auto ma FRA, TRA, Lambda Regulation Low 1.?
Podłącz komputerek i sprawdź![]()
Ostatnio edytowane przez MarcinTM ; 03-11-2010 o 20:37
Michu89 thanked for this post

Oczywiście że temperatura za niska. W żadnym aucie nie może być tak niska. Tak jak maniek napisał, termostat do wymiany.
Z pozostałymi jedź na komputer. Bardzo dużo błędów jest rejestrowanych przez jednostkę sterującą ale nie wyświetlają żadnych komunikatów. Sprawdź na kompie co go boli i po sprawie.
temp. podajesz ze wskaznika kabinowego? skad wiesz e masz 60st.? podepnij sie alfadiagiem to zobaczysz kiedy terostat sie otwiera,
jak ju pisaem w innym poscie:
- pierwsza kreska 50st. C na wskazniku kabinowym to wg. alfadiaga ok. 60stC
- druga kreska to ok. 80stC
- trzecia kreska 90st. C to juz w miare dokadny pomiar bo ok. 94st. C
wskaznik kabinowy podaje wartosci ze znacznym opoznieniem, to stanu rzeczywistego.
na desce wszystko ok. dzięki za radę Panowie. udam się z nią na kompa i dam znać co wyszło. jest ktoś z Poznania kto mógłby mi sprawdzić auto na kompie? odwdzięczę się![]()
Na wskaźnik temperatury nie ma co patrzeć u mnie pokazuje 70 a na kompie wychodzi 90. Ciekawe ile osób już wymieniło termostat patrząc na wskaźnik. Podobnie jest z wskaźnikiem paliwa. Pokazuje jak chce i co chce. Ale na szczęście ten środkowy wskaźnik działa prawidłowo... Ten środkowy to zegarek oczywiście![]()

Ja przy wymianie termostatu (a w kilku autach to robiłem) sprawdzam zawsze wyciągnięty w gorącej wodzie. Wkładam do wody termometr od centralnego i gotuję wodę z termostatemwszystko ładnie widać. Jeżeli nie otwiera jak trzeba to jadę kupić nowy. Jak jest ok, to wkręcam z powrotem Ostatnio w 166 miał problem z utrzymaniem 60stopni (oczywiście poniżej). Wtedy termostat nawet na zimno się nie domykał.... nie trzeba było robić próby. Nowy działa idealnie. Nagrzewa się równiutko do 90 i ani drgnie. To oczywiście jest trudniejsza próba niż porównanie odczytów z licznik i z kompa ale nie każdy ma kabel do kompa...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki