Problem z elektryką

maniek7712

Użytkownik
Auto
alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest
Dzisiaj w czasie jazdy przestały mi działać kierunkowskazy, nawiew, szyby tył i przód, wycieraczki i spryskiwacze, klimy też nie mogę włączyć, działają awaryjne i ogrzewanie tylnej szyby. Sprawdziłem bezpieczniki po lewej stronie kierownicy i są OK. Czy te bezpieczniki które są na akumulatorze mogą odpowiadać za takie rzeczy, ewentualnie który to może być?

Nad tymi bezpiecznikami widocznymi po zdjęciu zaślepki są jeszcze wyżej dwa sloty na bezpieczniki za takimi obudowami z plastikowej kratki. Ich nie widać jeśli się nie schylisz i nie poświecisz dobrze w górę. Poszukaj tam bo innej rady nie widzę. Poza tym opis bezpieczników masz w dziale 156 w instrukcji obsługi do ściągnięcia w PDF.

Problem rozwiązany, jeden bezpiecznik, właśnie pod tą kratką plastikową był spalony. Wielkie dzięki.

Problem rozwiązany, jeden bezpiecznik, właśnie pod tą kratką plastikową był spalony. Wielkie dzięki.

Pytanie tylko, czy problem nie powróci?
Zwykle bezpiecznik nie pali się bez przyczyny - gdzieś miałeś zwarcie lub za duży pobór prądu.

Na razie jest OK, jak się znowu spali to będę pisał.

podpinam się pod temat, tan właśnie bezpiecznik 7,5A brązowy spalił mi się już drugi raz i nie mogę na razie zlokaliwować przyczyny. Jego przepalenie powoduje że nie działa nic w aucie ( szyby, wycieraczki, klima, nawiew, kierunki). Miał już kiedyś ktoś podobny problem i zlokalizował przyczynę??? HELP !!!!!

Ja tam miałem 5A i na taki wymieniłem.

Miałem taki sam problem, przyczyną okazał się przełącznik zespolony.
Pozdrawiam

właśnie ja dopatruje się wady ze strony przełącznika od szyb. Ostatnio dałem na próbę bezpiecznik 10A też nie dał rady a wywalało zasilanie przy otwieraniu szyby jak zauważyłem później.

Amortyzatory
Powrót