Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Temat: [156] montaż alarmu

soniak89
    Gość

Domyślnie [156] montaż alarmu

Otóż mam w planach zamontowanie alarmu. Znalazłem na allegro alarm z dokładnym opisem montażu. Oto link: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...330803101.html .

Mam jednak kilka pytań. Otóż posiadam 156 '99 z centralnym zamkiem sterowanym z kluczyka/pilota.

1. Czy jak podłącze alarm do centralnego to będzie możliwe otwieranie/ zamykanie i uzbrajanie/rozbrajanie auta za pomocą przycisku w dołączonym pilocie czy osobno kluczykiem bede musiał otwierać a pilotem rozbrajać samochód?

2. Co do otwierania bagażnika - w aukcji jest napisanie że potrzebne jest zamontowanie siłownika. Czy bez tego siłownika będzie możliwe za pomocą przycisku chociaż otwarcie zamka bez konieczności przekręcania kluczyka czy też za pomocą dzwigni w samochodzie?

3. I trzecie już ostatnie pytanie: "wyjście domykania szyb (do aut z funkcją komfort)", auto oczywiście nie posiada wyżej wymienionej funkcji komfort to czy jak dokupię modu domykania szyb będzie go można podlączyć pod te wyjście?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Rosto Degli Abruzzi \Italia
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał soniak89 Zobacz post
    Otóż mam w planach zamontowanie alarmu. Znalazłem na allegro alarm z dokładnym opisem montażu. Oto link: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...330803101.html .

Mam jednak kilka pytań. Otóż posiadam 156 '99 z centralnym zamkiem sterowanym z kluczyka/pilota.

1. Czy jak podłącze alarm do centralnego to będzie możliwe otwieranie/ zamykanie i uzbrajanie/rozbrajanie auta za pomocą przycisku w dołączonym pilocie czy osobno kluczykiem bede musiał otwierać a pilotem rozbrajać samochód?

2. Co do otwierania bagażnika - w aukcji jest napisanie że potrzebne jest zamontowanie siłownika. Czy bez tego siłownika będzie możliwe za pomocą przycisku chociaż otwarcie zamka bez konieczności przekręcania kluczyka czy też za pomocą dzwigni w samochodzie?

3. I trzecie już ostatnie pytanie: "wyjście domykania szyb (do aut z funkcją komfort)", auto oczywiście nie posiada wyżej wymienionej funkcji komfort to czy jak dokupię modu domykania szyb będzie go można podlączyć pod te wyjście?

1 bedzie mozliwe

2 musisz miec zamontowany silownik

3 zalozylem alarm z ta opcja i wszystko dziala

soniak89
    Gość

Domyślnie

2. możesz wskazać jakiego siłownika będę potrzebował?
    3. ale ten alarm nie ma tej opcji, jest tylko wyjście na to - moduł można dokupić osobno.

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

ten siłownik do bagażnika to musi być mocny, o ile dobrze pamiętam to na alledrogo są 30kg

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

tylko nie zamawiaj pilota-scyzoryk bo nawet jesli, dorobisz grot, to i tak będzie problem z imo

soniak89
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Co do tego siłownika, to coś takiego: http://moto.allegro.pl/mocny-silowni...291641069.html ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

hmm w sumie niewiem jak działa, ten siłownik ale wiem,że do klapy jest potzrebny troche inny niż do drzwi. Jak by to prosto powiedzieć, musi tylko pociągnąć i wrócić do poprzedniej pozycjii, jeśli tak działa to powinien być dobry

soniak89
    Gość

Domyślnie

A więc wziąłem się za montaż tego alarmu, wszystko podłączone, wszystko działa poza jedną dosyć istotną rzeczą. Wszystkie przewody podpiąłem w wiązce w progu kierowcy lecz nie mogę znaleźć przewodu który odpowiada za otwarte drzwi. Orientuje się ktoś może który to przewód? Próbowałem próbnikiem go znaleźć ale jest ich zbyt dużo.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

znalezione na zaprzyjaźnionym forum i sprawdzone

oto instrukcja , do mojej alfy, raczej powinna pasowac tez do diesla .... ale dla pewnosci sprawdzajdzie kable po koleji probowka lub miernikiem

-kierunkowskazy: niebieski i niebiesko-czarny w konektorze przy bezpiecznikach,
    -zamek centralny dwie masy niebieski zamknij, biały otwórz-wiązka z drzwi,
    -czujniki drzwi biało-niebieski w progu*,
    -bagażnik czerwony też w progu,
    -odcięcie pompy paliwa na przewodzie brązowo-białym w progu,
    -rozrusznik czarno-czerwony w wiązce stacyjki,
    -plus po stacyjce czerwono-pomarańczowy w boczku-progu lub w konektorze przy bezpiecznikach,

*czujniki drzwi biało-niebieski - ten przewód powinien być w boczku za plastikową osłoną na lewo od nóg kierowcy, albo jest też w czarnym konektorze na lewo od kolumny kierowcy pod deską. w alarmie NALEZY wydłużyć czas sprawdzania czujnikow

o plusie nie musze pisac, latwo znalezc w skrzynce bezpiecznikow
    MASA bardzo wazna sprawa , pamietaj zebys ja sumiennie podlaczyl, wiekszosc problemow z alarmami bierze sie ze zlego podlaczenia masy

I pytanie do ciebie :
    funkcja samouzbrajanie po przypadkowym wcisnieciu przycisku otwórz: pod co sie podłączyłeś???
    u mnie do pełni szcześcia brakuje tej funkcji
    Ostatnio edytowane przez LUKI83 ; 26-11-2010 o 14:52

Kabar
    Gość

Domyślnie

Może to w czymś pomoże:

http://www.vangelion.pl/DS300R%20ALF...20PL%20001.pdf

---------- Post dodany o godzinie 10:00 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:59 ----------

Cytat Napisał LUKI83 Zobacz post
    I pytanie do ciebie :
    funkcja samouzbrajanie po przypadkowym wcisnieciu przycisku otwórz: pod co sie podłączyłeś???
    u mnie do pełni szcześcia brakuje tej funkcji
    To funkcja alarmu - albo Twój alarm jej nie ma, albo trzeba ją uaktywnić.