Siema , dzis rano u mnie bylo -10 odpalilem mojego disla normalnie jezdzil wszsytko podjechalem pod sklep zgasilem go i znow zapalilem pokazala sie lampka od wtrysków i po chwili zgasla wiecie moze od czego to zalezy i wogole co to bylo ? prosze o pomoc
pozdrawiam knd.

hej
trzeba by kompa podłączyć i wszystko by było jasne. błąd by wskazał co było przyczyną świecenia kontrolki bo tak to wróżenie z fusów
Skromne 1.8 ale 144 powody do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny

ale to po chwili samo zgasło normalnie dobrze pracuje silnik wlasnie dlatego sie zabardzo nie spinam z tym mowie zapytam was napewno ktos to przerabial juz

Dziś też mi się w drodze z pracy do domu zapaliła. Na razie nie mam możliwości podpięcia belli pod komputer. Najlepsze jest to, że auto jedzie normalnie, tylko drażni ta kontrolka na obrotomierzu. Podobno jak wszystko jest ok, to po 10 ponownych odpaleniach albo przejechaniu jakiegoś dystansu kilometrów samo zgaśnie, jak nie to będę kombinował.
Sprawę marchewki wiążę z mrozami. JTD wolno się grzeje i być może ECU zbyt długo oczekiwał na właściwą temperaturę i sypnął błędem.
Nie wiem tylko ile mogę jeździć bellą z zapaloną marchewką. Czy jeśli poza kontrolką brak innych objawów (spadek mocy nie występuje) to czy jest to jakaś popierdółka czy może być jednak mimmo wszystko coś poważnego.

jeśli nie chcesz mieć niespodzianek to podepnij ją lepiej pod komputer, marchewa nie zapala się bez przyczyny, być może to pierdółka ale może być też początek poważniejszej awarii
159 1.9JTDm 16V 2007

Kolego jak masz dmuchawe na auto to przelacz ja na pozycje 1 i ustaw temp na18 i wtedy jutro rano sprawdz jak sie kontrolka nie zapali to stawiam na termostat i czujnik temperatury cieczy chlodzacej

mi dzis znow sie zapalila pojechalem do mechanika i mi powiedzial ze dlatego ze iz ON sie robi gesty i cos tam nie przeplywa i ze poprostu dlatego i kazal mi kupic cos tam do tego ON zeby nie przymarzalo

Sprawdzę jutro z samego rana. Właśnie gdzieś na forum natknąłem się na info, że marchewę może wywołać czujnik temp. w termostacie
Paliwa też nie wykluczam, alfę mam od lata tego roku, zawsze tankowałem na Bliskiej i do tej pory nie miałem zarzutów do jakości, ale nie miałem też okazji jeździć na ich paliwie w temperaturach poniżej 0.
Puki co dzięki za sugestie, jutro podzielę się ewentualną skutecznością Waszych rad.
statoil gold... w zime tylko to![]()
Obsługa informatyczna, serwis, notebooki stacje robocze
sieci topologiczne, montaż, konfiguracja itp.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki