Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: kontrolka wtrysku-marchewka-a jadzie normalnie

altiplano
    Gość

Domyślnie kontrolka wtrysku-marchewka-a jadzie normalnie

witam
    ostatnie 3 dni auto stalo przed domem nie uruchomialem go- dzis odkopalem ze sniegu wlaczylem wszystko niby ok ale.....zapalil sie czujnik wtrysku (marchewka) absolutnie zero zadnych objawow przejechalem jakies 10 km za miastem w nadzeji ze czujnik zgasnie ale ....niestety(((((( obecnie jestem w Kaliningradzie serwisu alfy tu nie ma(((
    CO ROBIC????

Użytkownik Romeo Avatar koles_02
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    AR 166 2,4JTD 10v CF2 EDC15 99' 140KM Grigio Chiaro

Domyślnie

To nie jest czujnik wtrysku tylko kontrolka CHECK ENGINE mająca jedynie do poinformowania kierowcy o usterce. A jakiej to dopiero komp powie. Czasami jest to błahostka a czasami coś poważniejszego. Mi się marchewa świeciła jak przyszły mrozy i auto później się rozgrzewało i wywaliło błąd czujnika temperatury.

altiplano
    Gość

Domyślnie

rozumiem ze moze glupio pytac ale czy z palaca sie kontrolka moge przejechac paredziesiat km do Olsztyna do ASO? Przy oczywiscie normalnie pracujacym silniku?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar actron
    Mieszka w
    ZST
    Auto
    156 2.0 JTS 2002

Domyślnie

możesz ale nie szalej, niewiadomo co sie stało. A nie ma bliżej ciebie kogoś z kompem kto ci to podłączy i przynajmniej powie co i jak?

altiplano
    Gość

Domyślnie

sa stacje obslugi nawet nie zle ale raczej niemieckie marki ew francuskie- a czy musi byc komputer diagnostyczny dokladnie na alfe?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar actron
    Mieszka w
    ZST
    Auto
    156 2.0 JTS 2002

Domyślnie

Niekoniecznie; Launch albo coś takiego powinno pomóc.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Kolego, a jak Ci pokazuje temperaturę? Normalnie trzyma 90 stopni? Jak się auto nagrzewa? Bo to może być wina termostatu lub czujnika temperatury.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Znawca Avatar krawat
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 155v6; AR Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał dafi1985 Zobacz post
    Kolego, a jak Ci pokazuje temperaturę? Normalnie trzyma 90 stopni? Jak się auto nagrzewa? Bo to może być wina termostatu lub czujnika temperatury.
    dafi... Złe pytania... Te rzeczy nie spowodują wyświetlenia tej kontrolki...
    Odpowiedz sobie na pytania:
    - jakie jest spalanie?, spadek mocy na zimnym/ciepłym silniku?, dziwne wstrząsy?, jak wchodzi na obroty?

O tak bym się zastanawiał... Co do jazdy... Awaria nie powoduje raczej jakichś specjalnych zniszczeń... Chociaż spodziewam się że jazda długotrwała może coś uszkodzić (zła mieszanka itp itd)

altiplano
    Gość

Domyślnie

co do mocy silnika trudno ocenic bo zima raczej nie mam zwyczaju szalec) dzwieki....raczej nie- na luzie chodzi cichutko podczas jazdy...wczoraj pare razy byl dziwny dzwiek dosc glosny jak by terkotanie ale trwal 1-2 sekundy i powtarzal sie 3-4 razy mysle ze to raczej wina nieodsniezonej drogi i ocierania sie sniegu miedzy koleinami o dno auta
    dzis dzwonilem do serwisu w Poznaniu doradzili mi zebym sprawdzil poziom plynu w chlodnicy - rzeczywiscie jest jakies 5 cm ponizej minimum w zbiorniczku- kupie dzis i doleje ale czy pomoze...jakos mi sie nie chce wierzyc

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Cytat Napisał michalepwa Zobacz post
    dafi... Złe pytania... Te rzeczy nie spowodują wyświetlenia tej kontrolki...
    Kolego, uszkodzony termostat daje błąd w postaci palącej się marchewy, wiem, bo sam to przerabiałem.
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...