witam od roku jestem szczesliwym posiadaczem alfy 156 1.8ts z 98roku od kad ja mam od czasu do czasu po odpaleniu gdy jade silnik sie dlawi {szarpie} wystarczy dac luz dodac gazu i mu przechodzi co to moze byc???????????![]()
witam od roku jestem szczesliwym posiadaczem alfy 156 1.8ts z 98roku od kad ja mam od czasu do czasu po odpaleniu gdy jade silnik sie dlawi {szarpie} wystarczy dac luz dodac gazu i mu przechodzi co to moze byc???????????![]()
No jestem ciekaw diagnozy.Mam podobnie.Dzieje sie tak czasami i tylko rano przy wyjeździe do pracy.Co ciekawe zawsze w tym samym miejscu ,po przejechaniu ok 400m.Co ciekawe dawniej było to po ok 2 km.
Witam w klubie... Mam to samo. Po odpaleniu na zimnym bądź czasami ciepłym silniku chce ruszyć a tu mi dławi silnik i szarpie. Wtedy daje na luz i gazuje lekko lub jak nie pomaga to wyłanczam silnik i odpalam ponownie i wtedy jużjest wszystko ok. Nie wiem co to może być.
ja zeby nie dlawil po odpaleniu troche czekam zeby silnik troche popracowal i przed ruszeniem dodaje gazu i wtrdy jest ok
A wymienialiście świece, albo przewody wysokiego napięcia?
Sprawdźcie też przepływomierz.
Pozdrawiam.
- Rafał
Miałem podobnie u siebie, że rano po odpaleniu jak od razu ruszyłem potrafiło mulić, wystarczyło wcisnąć sprzęgło, więcej gazu i dało się jechać, a jak już silnik złapał trochę temp. było ok. Od kupna auta stopniowo powymieniałem przepływomierz i sondę na bosch, świece, przewody, ale problem był cały czas. Przyczyną tego był stary soft ecu z tzw ekologiczny, po zmianie na soft MOD 0.66 rano już mogę wsiadać i ruszać bez obaw że prze ruszaniu na skrzyżowaniu zamuli. Z wgraniem softu pomógł mi kolega z forum bubu321.
Więc jeżeli macie pewność że elementy takie jak przepływka, świece, przewody, sonda, 100% sprawne zainteresujcie się tematem jakie macie oprogramowanie ECU u siebie.
Pozdrawiam
AR 156 1.8 TS '98 MOD0.66 SportPack 3 + LPG STAG-4 plus + MJ
Mój plan działania jest taki.
Najpierw wymieniam termostat,silnik bardzo słabo łapie tem ledwo przekracza 50-tke.Tylko w korkach dochodzi do 90 tki.
Następnie przepływka,a potem sonda.Z ciekawości dziś ja odpiołem i nie było zmian w pracy silnika.
Objaw jaki chce zlikwidowac.Silnik ma słaby dół,praktycznie zaczyna ciągnąc dopiero przy ok2,5 tyś o zamielenu przy starcie nie ma mowy.
Na koniec zostawiam sobie sprawe wariatora.Gdzięś kiedyś czytałem,że wariator działa właśnie tylko do ok 3 tyś
Ostatnio edytowane przez dylak ; 29-01-2011 o 21:26
Podpinam sie Pana dylak
0 fakowania....
Sonda nowa,przepływaka nowa, swiece nowe platynowe, filtry nowe, przwody WN nowe , warator nowy, zawór elektrowaratora zregenerowny(sprawny w 100%)Termostat sprawny.
I też ma zanik mocy 1000-2500obr.
Parametry pracy diagnozował Pan BUBU321 wiec nie ma "bata" ze coś jest nie tak z nowymi częściami.reset i adaptacji zrobione (alfadiag)AR pali w trasie ok 6,5L w trasie i 9 w mieście (bardzo delikatnie).
Przyśpieszenie bedzo ładne, wariator działa 9,3s
Nie wiem czy to prezypadkiem czujnik tem. nie ma "dziury" w pernym zakresie (do wymiany)
czesc ja juz wymieniłem termostat i jest wszystko ok szarpania ustaly
Jakiej firmy termostat.Sam przekładałeś.