Problem z regulacja lamp - potrzeba speca !

KornelPL

Użytkownik
Auto
AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.
Czesc,
Potrzebuje porady kogos kto zna mniej wiecej budowe lampy w 156 przed FL. Sytuacja przedstawia sie nastepujaco. W moich oryginalnych carello LEWA lampa miala zrabana regulacje - podczas ustawiania na przegladzie nie dalo sie tego ustawic bo klucz ciagle rpzeskakiwal w miejscu. Kupilem nowe z czarnym srodkiem i kazalem do nich przelozyc silniczki. Przed chwila odebralem auto z bananen na twarzy szczesliwy jak prosie pojechalem na stacje kontroli pojazdow celem dokonania regulacji lamp. I... Znow to samo - lewa lampa nie da sie ustawic bo klucz (jakis taki nasadkowy ) przeskaluje w miejscu. C to z tym zrobic ? koles powiedzial ze 'korektor' jest zepsuty czy cos takiego ? co mam z tym fantem zrobic ? lampa straszne swieci do gory - prawa idealnie.

może to zle włożona żarówka? Wystarczy, że źle siednie i wali do góry pomimo maksymalnego obniżania - mnie sie tak stało jak wymieniałem żarówki, ale narysowałem sobie na scianie w garażu jak swieciły przed wymiana i wiedziałem, że winne są żarówki. Pojechałem na stacje, a tam gosciu z lusterkiem sie męczył z 30 minut z obiema żeby je dobrze tam osadzic:)

raczej nie jest to wina zarowki - to dlaczego nie mozna dokonac regulacji ? po prostu to pokretlo przeskakuje w miejscu

może to źle zrozumiałem, ale u mnie po wymianie żarówki trzebabyło krecic do samego dołu a i tak nie dało sie wyregulowac, bo było ciągle za wysoko i na końcu już tez przeskakiwało. Dopiero ponowne włożenie zarówki z dokładnym oblukaniem jej lusterkiem czy dobrze siedzi dały efekt w postaci możliwosci regulowania:)

Ok, ja tez rozumiem. Moje pytanie natomiast sprowadza sie do tego czy 'urzadzenie' ze tak sie wyraze z tym pokretlem do ustawiania reflektora ktorym sie kreci podczas ustawiania swiatel na przegladzie zostalo przeszczepione razem z silniczkami - przepraszam za infantylne slownictwo i problem in genere, ale NIE ZNAM budowy tej lampy. Dziwi mnie po prostu fakt, ze 2 raz jest problem z ta sama lampa

Lampe może regulować na boki lub góra dół. Tym masz problem z regulacją góra dół regulujesz to za pomocą regulacji na klucz nasadowy 6 w silniczku od korektora świateł. Wyjmij ten silniczek i zobacz czy na luzie wykręca i wkręca ci się trzpień, jeśli nie to wymień ten silniczek i będzie po problemie.

czesc,

A czy da rade wyjac ten silniczek bez wyjmowania lampy ? I 2 sprawa - czy da sie taki sam silniczek dokupic ? czy wystepuje jako czecc zamienna

czesc,

A czy da rade wyjac ten silniczek bez wyjmowania lampy ? I 2 sprawa - czy da sie taki sam silniczek dokupic ? czy wystepuje jako czecc zamienna

tak, silniczki się bardzo łatwo wyciąga - wystarczy je przekręcić i można je ściągnąć. Może spróbuj najpierw zamienić miejscami te silniczki.

czesc,

Przekręcasz go na bok i później musisz go wypiąć przyciskając do dołu. Bez problemu dokupisz taki silniczek. A regulacja elektryczna za pomocą potencjometru działa w tej lampie?

Mam podobny problem tylko ze w lampie poliftowej...
Nie moge ustawic jej na stacji diagnostycznej gosciu patrzyl i nie wiedzial co jest ... ,, byc moze oblysniki sie wypalily '' swiatlo jest rozproszone i nie ma strumienia tylko ucieka wszedzie... nowa lampa?

Ostatnia edycja:
W nocy zauwazylem ze swiatlo ze strumien swiatla skierowany jest na strumien prawej lampy w efekcie mam bardzo mocny strumien swiatla po prawej stronie (mijania i drogowe) jest mozliwosc regulowania ,,odblysnika'' na boki ?

Czy to mozliwe skoro wszystkie swiatla , mijania , drogowe i postojowe uciekaja na prawa strone ? więc wydaje mi się że każda żarówka nie jest źle wsadzona;p

Czy to mozliwe skoro wszystkie swiatla , mijania , drogowe i postojowe uciekaja na prawa strone ? więc wydaje mi się że każda żarówka nie jest źle wsadzona;p
Przednia połówka krzywo wspawana ;)

pzdr, tadzikpl

Mozna wyregulowac odblysnik na boki ? bo sa dwa pokretla ale nie wiem za ktore sie wziasc , podczas mgly widzialem ewidentnie ze swiatlo z lewej lampy wpada w swiatlo prawej tworzac niezly strumien swietlny na drogowych.

Można. Patrząc od przodu auta lewe pokrętło góra/dół a prawe na boki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czesc,
Potrzebuje porady kogos kto zna mniej wiecej budowe lampy w 156 przed FL. Sytuacja przedstawia sie nastepujaco. W moich oryginalnych carello LEWA lampa miala zrabana regulacje - podczas ustawiania na przegladzie nie dalo sie tego ustawic bo klucz ciagle rpzeskakiwal w miejscu. Kupilem nowe z czarnym srodkiem i kazalem do nich przelozyc silniczki. Przed chwila odebralem auto z bananen na twarzy szczesliwy jak prosie pojechalem na stacje kontroli pojazdow celem dokonania regulacji lamp. I... Znow to samo - lewa lampa nie da sie ustawic bo klucz (jakis taki nasadkowy ) przeskaluje w miejscu. C to z tym zrobic ? koles powiedzial ze 'korektor' jest zepsuty czy cos takiego ? co mam z tym fantem zrobic ? lampa straszne swieci do gory - prawa idealnie.

Skoro były 2 pary lamp i jedna para silniczków to logicznie od razu obstawiałbym że problem jest w silniczku a nie w lampach:) tzw. droga dedukcji

Amortyzatory
Powrót