Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Łożyska alternatora

mjiceland
    Gość

Domyślnie Wymiana łożysk alternatora oraz różnice w amperażu

Witam
    Od kilku dni spod maski mojej alfy zaczął się wydobywać dość nieprzyjemny dźwięk.
    Okazało się że to alternator. Znajomy mechanik ma takie trzy, dwa oryginalne 85A i jeden denso 100A. we wszystkich są padnięnte łożyska czy tam coś innego przy czym ten denso wydaje się być w najlepszym stanie. Czy można go założyć po wymianie łożysk bez żadnej szkody dla Belli i czy wymiana łożysk w ogóle jest możliwa?

EDIT:
    Dołączam nagranie może ktoś coś wysłucha
    Ostatnio edytowane przez mjiceland ; 23-02-2011 o 00:26

Użytkownik Świeżak Avatar Lotos
    Mieszka w
    Wrocław/Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

przy jakim przebiegu Ci sie w ogóle łozyska sypły ?

mjiceland
    Gość

Domyślnie

Z książki serwisowej wynika że alternator był wymieniany przy 77000 na nowy wiec ma teraz jakieś 40000
    Tak nawiasem to nie wyjmowałem jeszcze swojego alternatora ale hałas jest na pewno z alternatora, po zdjęciu paska jest cichutko
    Ostatnio edytowane przez mjiceland ; 22-02-2011 o 18:55

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Tak, wymiana łożysk jest możliwa - robi się tak w przypadku pełnej regeneracji alternatora. Nie polecam używania, podmiany na wcześniej używane łożyska - to jest tylko tymczasowe odroczenie awarii. Ja u siebie w Sienie mam natomiast założony używany regulator napięcia Denso i już będzie 3 rok bez stresu (odpukać), wcześniej bawiłem się z alternatorem w podmiany na tańszą chińszczyznę (nowy altek) i średnio na tym wyszedłem. Także warto zainwestować w nowe łożyska, przy okazji przeserwisować altka skoro już będzie na wierzchu (obudowa, szczotki, diody, regulator napięcia).
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

mjiceland
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Tak, wymiana łożysk jest możliwa - robi się tak w przypadku pełnej regeneracji alternatora. Nie polecam używania, podmiany na wcześniej używane łożyska - to jest tylko tymczasowe odroczenie awarii. Ja u siebie w Sienie mam natomiast założony używany regulator napięcia Denso i już będzie 3 rok bez stresu (odpukać), wcześniej bawiłem się z alternatorem w podmiany na tańszą chińszczyznę (nowy altek) i średnio na tym wyszedłem. Także warto zainwestować w nowe łożyska, przy okazji przeserwisować altka skoro już będzie na wierzchu (obudowa, szczotki, diody, regulator napięcia).
    Więc łożyska wymienię na pewno na nowe muszę tylko rozebrać alternator części w rękę i do sklepu żeby uniknąć pomyłki, mam nadzieję że to jakieś standardowe łożyska bo z nietypowymi częściami to tu jest masakra.
    Pozostałe części to nie wiem czy ogarnę.
    Może ktoś podpowie czy mogę założyć ten 100 amperowy Denso?

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

w boschu jako oryginał idą łożyska NTN 6203LHA i NSK B17-99DG8, wymień i będziesz miał spokój. W serwisie te łożyska kosztują ok. 300zł/szt. a w sklepie tylko kilkadziesiąt zł. Jak dasz chińszczyznę za kilka zł to znowu padną po 40kkm.

smooder
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mjiceland Zobacz post
    Z książki serwisowej wynika że alternator był wymieniany przy 77000 na nowy wiec ma teraz jakieś 40000
    Tak nawiasem to nie wyjmowałem jeszcze swojego alternatora ale hałas jest na pewno z alternatora, po zdjęciu paska jest cichutko
    A pewny jesteś na 100%, że to alternator. Ja w swojej też już chciałem wymieniać. Jak wziął sie za nią znajomy mechanik, to się okazało, że ten hałas nie pochodzi z alternatora, tylko z rolki prowadzącej pasek klinowy.
    Sam się zdziwiłem, że ona może tak mylić, ale po wymianie rolki cichutko. Nic nie słychać. Więc może sprawdź inne rzeczy zanim się weźmiesz za alternator.

mjiceland
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    w boschu jako oryginał idą łożyska NTN 6203LHA i NSK B17-99DG8, wymień i będziesz miał spokój. W serwisie te łożyska kosztują ok. 300zł/szt. a w sklepie tylko kilkadziesiąt zł. Jak dasz chińszczyznę za kilka zł to znowu padną po 40kkm.
    Dzięki, niestety nie jestem niestety w Polsce więc koszty będą niewspółmierne, ale oczywiście mam zamiar kupić coś lepszej jakości

mjiceland
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał smooder Zobacz post
    A pewny jesteś na 100%, że to alternator. Ja w swojej też już chciałem wymieniać. Jak wziął sie za nią znajomy mechanik, to się okazało, że ten hałas nie pochodzi z alternatora, tylko z rolki prowadzącej pasek klinowy.
    Sam się zdziwiłem, że ona może tak mylić, ale po wymianie rolki cichutko. Nic nie słychać. Więc może sprawdź inne rzeczy zanim się weźmiesz za alternator.
    Tak na 100% to jeszcze nie wiem, bo nie wyjmowałem jeszcze alternatora ale po zdjęciu paska i pokręceniu altkiem na to wskazuje

mjiceland
    Gość

Domyślnie

Łożyska wymienione, chodzi cichutko tylko po wymianie nie zapala się lampka ładowania a podczas jazdy delikatnie pomruguje
    ktoś ma pomysł co spieprzyłem??